Тенденції на кухні не змінюються так швидко, як, скажімо, тенденції кольорів у вітальні, але не можна заперечувати, що за останні кілька років з’явилися нові ідеї.
Дизайнери та дизайнерські будинки застосували підходи, які ніколи раніше не бачили, від асиметричних островів до стільниць омбре, від нових рішень для зберігання речей до простих доповнень текстилю. Але не всі кухонні тренди виявилися достатньо практичними, щоб зберегти силу.
1. Скляні фасадні шафи
Мені вони не подобаються. І не починайте говорити про скляні холодильники! Я вважаю, що важливо, щоб вам жилося комфортно, і не потрібно весь час робити кожен куточок красивим. Якщо шафа скляна, то вона завжди повинна бути впорядкованою і надзвичайно акуратною всередині. Я віддаю перевагу більш перехідному підходу, коли дверцята шафи з плоскими фасадами мають деякі деталі. Вони поза часом.
2. Рифлені кухонні острови
Це була велика тенденція останніх кількох років, і дизайнерів приваблювало те, як рифлені кухонні острівці вловлюють світло, коли воно рухається по поверхні та змінюється протягом дня. Але це не єдине, що вони ловлять.
Хребти теж ловлять їжу. І пил. Їх досить складно підтримувати в чистоті, і вони, як правило, погано живуть у приміщенні з інтенсивним рухом людей, наприклад на кухні. Я віддаю перевагу знайденому або вінтажному предмету меблів, як-от фермерський стіл або м’ясний блок, який приносить шар тепла та справді гарний, на відміну від великої мармурової плити.
3. Відсутність верхнього ряду шаф
Дизайнери неодноразово сперечалися над тим, чи повинні кухонні шафи йти до стелі чи ні, але спостерігається тенденція до зростання відсутності верхніх шаф взагалі. Теорія полягає в тому, що, зберігаючи верхню частину кімнати чистою, це створює відчуття більше простору та світла, а також робить кімнату більшою.
Але ви втрачаєте стільки можливостей для зберігання, а місце для зберігання на будь-якій кухні завжди важливе. Я зазвичай уникаю відкритих кухонних полиць, тому що якщо ви використовуєте їх для зберігання, вони мають тенденцію ставати трохи безладним, тому, якщо ви справді не хочете верхніх шаф, можете спробувати підвісну полицю для тарілок. Вони мають такий характер і роблять ваш фарфор таким доступним.
4. Чорні стільниці
На даний момент мармур і білий кварц з прожилками були величезною тенденцією на кухнях принаймні десятиліття. Але цього року відбулося повернення чорних поверхонь, глянцевих і задумливих, які вважаються більш вишуканими, ніж їх більш бліді аналоги.
Я не божевільна від них. Вони виглядають надто сучасними. Вони також здатні вловлювати плями, відбитки пальців і плями, які з’являються, коли на них потрапляє світло. Абсолютно непрактичний вибір для кухні. Я все ще віддаю перевагу більш світлому каменю.
5. Асиметричні острівці
Приблизно два роки тому острови почали надходити з вигнутими краями, круглими кінцями або асиметричними бобами. Після багатьох років прямокутних плит вони стали ковтком свіжого повітря – органічними, м’якими та привабливими. Але, на жаль, вони непрактичні кухонні тенденції, і Хізер каже, що вони повинні піти.
Вони не є моїми особистими фаворитами, тому що я люблю бути більш традиційною, коли справа доходить до кухні. І ці вигини та форми з’їдають простір на підлозі, а також не дають вам стільки шансів зберігати ваші каструлі під ними – шафи просто невідповідної форми, щоб отримати в них стільки. Набагато краще прямокутник або антикварні меблі з полицею внизу.
6. Килимки на підлозі кухні
Недорогий спосіб пом’якшення твердих кухонних поверхонь, дизайнери почали вкладати килими у свої проекти три-чотири роки тому. Але хоча вони є простою можливістю додати візерунок і характер, вони також абсолютно непрактичні.
Я б ніколи не поклала килим під кухню чи обідній стіл або навколо місця, де готують їжу. Вони швидко стають грубими. Вони також є небезпекою посковзнутися, оскільки килими мають властивість тріскатися, і це може статися, коли ви несете окріп з плити.
Це не означає, що кухонні килими не мають певного використання. «Наша кухня має форму букви Г, і біля дверей у мене килимок, щоб собаки топтали його грязюкою, щойно заходять. Якщо ви обираєте такий підхід, виберіть щось міцне, яке легко чистити, вовну, а не, скажімо, шовк. І тримайте його подалі від місць, де виготовляють або споживають їжу.
Непрактичність для одного власника кухні може бути цілком здійсненним доповненням для іншого, але майте на увазі, що кухонні тенденції приходять і йдуть, і в багатьох з них естетика більше, ніж практичність. Приймаючи всі рішення щодо дизайну кухні, завжди враховуйте, як ви використовуєте простір і як простір старітиме з часом.