Молочні продукти, такі як молоко, сир і йогурт, є частиною здорового та збалансованого харчування. Вони не тільки забезпечують кальцій, але й забезпечують ваше тіло білком, вітамінами та іншими мінералами, пробіотиками тощо.
Ви повинні прагнути до двох-трьох порцій високоякісних молочних продуктів на день. Це виключає будь-які джерела молочних продуктів, які містять низький рівень кальцію або надмірний рівень жиру, такі як вершковий сир, сметана, вершки та масло.
Переносимість молочних продуктів дуже різна між людьми. Оскільки молочні продукти можуть бути прозапальними, ознаки та симптоми надмірної кількості молочних продуктів не обмежуються лише шлунково-кишковим трактом. Скоріше вони можуть виникати, як запалення в інших системах органів.
Цікаво, які симптоми можуть сигналізувати про те, що ви їсте забагато молочних продуктів? Лікарі та експерти з питань харчування діляться тут вісьмома основними ознаками.
1. Біль і запалення суглобів
Одним із способів запалення може вплинути на ваше здоров’я є біль або скутість суглобів.
Молочні продукти часто є прозапальними продуктами, тобто вони стимулюють імунну систему та гормони запалення працювати в підвищеній швидкості. Запальні захворювання суглобів та інші запальні захворювання є поширеними.
2. Скачки цукру в крові
Нещодавні дослідження показали, наскільки важливо для вашого загального здоров’я запобігати раптовим стрибкам рівня цукру в крові. Однак надмірне споживання молочних продуктів може призвести до різкого підвищення рівня.
Молоко містить лактозу, яка може спричинити стрибки рівня цукру в крові та викликати вивільнення інсуліну. Хоча деякі вуглеводи необхідні для нормального функціонування еритроцитів і білих кров’яних тілець, важливо уникати цих стрибків, оскільки вони можуть викликати млявість і відчуття голоду, коли вони збиваються.
Звичайна склянка цільного молока містить 10 грамів цукру та 13 грамів вуглеводів, що еквівалентно чотирьом чайним ложкам цукру.
3. Проблеми зі шкірою
Коли ви їсте занадто багато молочних продуктів і ваш рівень інсуліну різко підвищується, це може призвести до проблем зі шкірою, включаючи акне, розацеа, екзему, сухість і гіперпігментацію.
Подібним чином, проблеми зі шкірою та вугрі часто викликані запаленням, тому вони є поширеними. Молочні продукти також можуть підвищити активність потових залоз, що також може викликати прищі.
4. Втома
Якщо ви часто втомлюєтеся, виною тому може бути ваша дієта, особливо якщо вона містить багато молочних продуктів.
Втома є звичайним явищем при хронічному запаленні, тому зниження рівня енергії може спостерігатися через надмірне споживання молочних продуктів. Однак втома є дуже неспецифічним маркером, тому, якщо ви відчуваєте втому, розгляньте низку можливих причин.
5. Шлунково-кишкові проблеми
Проблеми зі шлунком є характерним симптомом непереносимості лактози, нездатності повністю перетравлювати цукор, що міститься в молочних продуктах.
Шлунково-кишкові розлади, такі як здуття живота, метеоризм, біль у животі, діарея або запор, трапляються досить часто, особливо при підвищеному споживанні молочних продуктів.
Це часто є результатом непереносимості лактози, коли організму не вистачає достатньої кількості ферменту лактази, необхідного для належного перетравлення лактози, цукру в молочних продуктах. Коли неперетравлена лактоза знаходиться в товстій кишці, вона надмірно ферментується, що викликає шлунково-кишковий дискомфорт.
Печія є ще одним поширеним шлунково-кишковим симптомом у людей, які їдять занадто багато молочних продуктів, особливо якщо вони схильні до кислотного рефлюксу або мають непереносимість лактози. Якщо ви помітили, що у вас печія після їжі з великим вмістом молочних продуктів, зменшіть споживання молочних продуктів і подивіться, чи покращиться.
6. Збільшення ваги
Молочні продукти можуть бути корисною частиною вашого раціону, якщо ви намагаєтеся схуднути. Однак споживання надмірної кількості молочних продуктів може сприяти збільшенню ваги.
Багато молочних продуктів (хоча не всі) містять більше жиру та калорій. Подумайте про вибір грецького йогурту або інших молочних продуктів, які є хорошими джерелами білка.
7. Інфекції носових пазух
Якщо ви часто страждаєте від інфекцій носових пазух, ви можете скоротити споживання молочних продуктів. Фахівці кажуть, що регулярне вживання занадто великої кількості молочних продуктів може погіршити симптоми синуситу.
Надмірне споживання молочних продуктів може збільшити вироблення слизу та запалення, що може призвести до більш частих інфекцій пазух.
8. Алергічні реакції
Алергія на молочні продукти може варіюватися від легкої до важкої, тому деякі люди можуть не помічати або неправильно тлумачити її симптоми.
Алергічні реакції можуть виникнути в результаті імунних реакцій на молочні білки. Вони більш очевидні, з набряком, кропив’янкою та свербінням. Алергічні реакції можуть виникнути навіть при невеликій кількості молочних продуктів у раціоні деяких людей.