Їжа об’єднує людей. Незалежно від того, чи то вечеря, ласощі чи барбекю на задньому дворі, насправді нічого не схоже на спільну трапезу. Але цей прекрасний момент розламування хліба стає набагато менш прекрасним, якщо ви прокидаєтеся посеред ночі від судом і ознобу після того, як з’їли щось, що вам не сподобалося.
Ось чому важливо знати, які продукти найімовірніше спричинять харчове отруєння, і як ви можете захистити себе. Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) стверджують, що існує вісім продуктів, які піддають людям підвищений ризик захворювання. Прочитайте повний список разом із заходами безпеки, яких слід вжити.
Що таке харчове отруєння?
Харчове отруєння – це тип захворювання, який виникає, коли хтось проковтує харчові мікроби, споживаючи або випиваючи заражену їжу чи напої. За даними CDC, п’ять мікроорганізмів харчового походження, які найчастіше викликають харчові отруєння, це норовірус , сальмонела , Clostridium perfringens , Campylobacter і Staphylococcus aureus.
Якщо ви отримуєте харчове отруєння, ваші симптоми можуть змінюватися залежно від мікроба, який ви проковтнули. Але деякі з найпоширеніших симптомів включають діарею, біль або спазми в животі, нудоту, блювоту та лихоманку.
Від деяких мікробів ви можете захворіти протягом кількох годин після того, як ви їх проковтнули. Від інших може знадобитися кілька днів, щоб ви захворіли.
Наскільки поширене харчове отруєння?
Більшість людей мають легкі захворювання, але деякі інфекції, що поширюються через їжу, є серйозними або навіть небезпечними для життя.
Харчове отруєння також може призвести до інших проблем зі здоров’ям, включаючи менінгіт, пошкодження нирок, гемолітичний уремічний синдром, артрит, а також пошкодження мозку та нервів.
Для деяких людей ці проблеми зі здоров’ям можуть тривати тижнями або місяцями після одужання від хвороби харчового походження. Для інших вони ніколи не зникають.
Оскільки харчове отруєння може мати серйозні або навіть смертельні наслідки, важливо визнати, що деякі продукти частіше, ніж інші, містять мікроби, які можуть викликати у вас захворювання. Продовжуйте читати, щоб дізнатися, з якими продуктами варто бути особливо обережними.
1. Птиця і м’ясо
Сира або недостатньо оброблена птиця (курка та індичка) і м’ясо (яловичина, свинина, баранина та телятина) можуть поставити вас під загрозу. В Україні люди їдять курку більше, ніж будь-який інший вид птиці або м’яса.
У приготованому вигляді курка може бути поживним вибором, але сира курка може бути заражена мікробами Campylobacter , Salmonella або Clostridium perfringens.
Щоб запобігти цьому, птицю та м’ясо слід готувати до безпечної внутрішньої температури. Для всієї птиці, включаючи фарш з курки та фаршу з індички.
Якщо ви їсте курку й помітили, що всередині все ще рожевого кольору, я б викинув її. Якщо курку не приготувати належним чином, ви ризикуєте заразитися Salmonella , Campylobacter та/або Clostridium perfringens.
2. Овочі та фрукти
Хоча свіжі фрукти та овочі є невід’ємною частиною здорового харчування, вони також є основним джерелом харчових отруєнь, особливо якщо вони залишаються немитими. Згідно з дослідженням, продукти харчування є причиною майже половини всіх харчових захворювань в Україні, зазвичай спричинених норовірусом.
Щоб захистити себе, овочі та фрукти найбезпечніші, якщо їх мити, а потім готувати. Рекомендуємо ретельно мити ваші фрукти та овочі після того, як ви їх купуєте… Найкращий спосіб запобігти собі від проковтування цих бактерій — ретельно промивати та мити продукти, які ви купуєте.
Що стосується конкретних продуктів, будь-які сирі або недоварені паростки, такі як люцерна та квасоля, становлять серйозний ризик харчового отруєння.
Це тому, що теплі вологі умови, необхідні для вирощування паростків, також є ідеальними для розмноження мікробів. Ретельно готуйте паростки, щоб зменшити ризик захворювання.
3. Сік
Більшість соку, який продається в Україні, пастеризовано або піддається термічній обробці, щоб знищити шкідливі бактерії. Незважаючи на це, агентство попереджає, що деякі продуктові магазини, магазини здорової їжі, заводи для виробництва сидру, фермерські ринки та сокові бари продають сік або сидр, які не були пастеризовані, і це може призвести до харчового отруєння.
Щоб убезпечити себе, рекомендуємо вживати пастеризований сік або сидр. Якщо у вас вдома є непастеризований сік або сидр, агентство пропонує довести їх до кипіння принаймні одну хвилину, перш ніж пити.
4. Молоко
Офіційні особи кажуть, що непастеризоване молоко та молочні продукти можуть нести ті самі ризики, хоча деякі люди стверджують, що продукти з сирого молока можуть бути корисними для здоров’я.
Жодна з перевірених нами заяв прихильників сирого молока… не може витримати наукової перевірки.
Насправді вживання або вживання продуктів, виготовлених із сирого молока, може наражати людей на такі мікроби, як Campylobacter , Cryptosporidium , E. coli , Listeria , Brucella та Salmonella .
Вибір пастеризованого молока та молочних продуктів — це найкращий спосіб безпечно насолодитися поживними перевагами молока.
5. Сир
М’які сири, виготовлені з непастеризованого молока, також особливо ризиковані. Це може включати сир кесо фреско, брі, камамбер і сир з блакитними прожилками — усі вони, з більшою ймовірністю, ніж тверді сири, будуть заражені Listeria через їх високу вологість, низький вміст солі та низьку кислотність.
Ці умови сприяють зростанню Listeria. М’які сири, виготовлені з непастеризованого молока або вироблені на підприємствах з нечистими умовами, ще більше схильні до зараження. Хоча пастеризація молока вбиває мікроби, сир, виготовлений з пастеризованого молока, все одно може заражатися під час виробництва сиру.
Щоб запобігти лістеріозу, треба безпечніше вибирати твердий сир, сир, вершковий сир, сир або плавлений сир. Якщо ви хочете їсти м’який сир, агентство рекомендує купувати лише ті, на яких чітко зазначено «вироблено з пастеризованого молока».
6. Яйця
Любите сонячне яйце? Такий вибір може поставити під загрозу ваше здоров’я. Сирі та недоварені яйця можуть бути заражені сальмонелою, яка може спричинити харчове отруєння та призвести до більш серйозних захворювань або навіть смерті.
Варіть яйця, поки жовток і білок не стануть твердими.
Їжа, що містить сирі або недоварені яйця, яку не можна приготувати до безпечної температури, наприклад, заправка для салату «Цезар», сире тісто для печива та домашній яєчний лікер, може піддати вас ризику харчового отруєння. Ви повинні переконатися, що використовуєте лише пастеризовані яйця.
7. Морепродукти
Сира або недостатньо оброблена риба або молюски (такі як сашимі, суші та севічі) також небезпечні для харчового отруєння. Щоб убезпечити себе, ви повинні готувати рибу до безпечної внутрішньої температури, або «поки м’ясо не стане непрозорим і легко відділятиметься виделкою».
Молюсків слід варити до тих пір, поки раковини не розкриються під час варіння або поки м’якоть не стане перламутровою або білою та непрозорою.
8. Борошно
Ви, мабуть, уже знаєте, що не слід їсти сире тісто для печива через ризик харчового отруєння сирими яйцями, але чи знаєте ви, що також не слід їсти сире борошно?
Борошно не схоже на сиру їжу, але більшість борошна є сирим. Це означає, що воно не було оброблено для знищення мікробів, які спричиняють харчове отруєння, таких як кишкова паличка та сальмонела. Ці шкідливі мікроби можуть забруднити зерно, поки воно ще не збережене. у полі або борошні під час його виготовлення. Такі кроки, як помел зерна та відбілювання борошна, не вбивають шкідливих мікробів, і ці мікроби можуть потрапити в борошно або суміші для випікання, які ви купуєте в магазині. Ви можете захворіти, якщо їсте невипечене тісто або кляр, виготовлений з борошна, що містить мікроби. Мікроби гинуть лише тоді, коли борошно випікають або варять.
Для безпечного вибору агентство рекомендує їсти лише їжу, приготовану з борошна, якщо вона приготовлена згідно з інструкціями на упаковці або за рецептом. Ви також повинні дотримуватися тіста та кляру, які виготовлені з термічно обробленого борошна та пастеризованих яєць, або ті, які позначені як «їстівні» або «безпечні для вживання в сирому вигляді».