Ці легкі, фантастичні, шоколадні трюфелі прості у приготуванні та ідеальні до свят! Рецепт вимагає лише кількох інгредієнтів, а смаки можна регулювати відповідно до ваших уподобань. Домашні трюфелі також стануть чудовим подарунком для любителів шоколаду. Дуже весело і приємно готувати ці цукерки всією сім’єю на Різдво, адже в процесі приготування виникає відчуття радості, тепла, затишку і щастя!

Основою для шоколадних трюфелів є шоколадний ганаш, справжній шоколадний трюфель завжди готується з шоколадним ганашем.
Шоколадний ганаш – це суміш розтопленого шоколаду і вершків. Він є основою багатьох шоколадних десертів, від кондитерських виробів до тортів. Запорукою гарного ганашу є використання якісних інгредієнтів. Як правило, шоколадний ганаш готують шляхом нагрівання рівних частин (за вагою) густих вершків для збивання та подрібненого шоколаду, спочатку нагріваючи вершки, а потім виливаючи їх на шоколад. Суміш перемішують або збивають до однорідності, потім охолоджують. Іноді додають ароматизатори.
Шоколадний трюфель — це різновид шоколадних кондитерських виробів, виготовлених із суміші шоколаду та густих вершків, які також називають ганашем, іноді з маслом або кокосовою олією, потім обваляними в какао-порошку, горіхах, шоколадній посипці тощо. Трюфелі — це, по суті, кульки готового ганашу (суміш вершків, шоколаду, цукру та масла), які також можна використовувати в шоколадних цукерках із начинкою та кондитерських виробах.
Більш витончений трюфель також покритий темперованим шоколадом. Після того, як ганаш приготований і охолоджений, його невеликі шматочки скачують в кульку і обсипають какао-порошком. Так традиційно роблять у Європі. Іноді трюфелі покривають темперованим шоколадом, а потім додають в какао-порошок, як ті, які ви знайдете в модних кондитерських. Щоб скачати кульки, ганаш повинен мати тверду консистенцію. Згодом шоколадні трюфелі також приправляли алкоголем, фруктами та горіхами, але вони традиційно зберігають сільський вигляд.
Вибір шоколаду

Секрет чудового трюфеля полягає в якості інгредієнтів. Мені подобається темний шоколад із вмістом какао понад 60%, який також називають гірким шоколадом. Темний шоколад надає насиченості та інтенсивності будь-якому рецепту шоколаду, і я справді рекомендую його для декадентських насичених трюфелів. Не використовуйте шоколадну стружку, оскільки ганаш не загусне.
Інгредієнти:
- 1 ¾ склянки жирних вершків
- 4 столові ложки цукрового піску
- 500 г дрібно нарізаного гірко-солодкого шоколаду з більш ніж 60% какао
- 6 столових ложок вершкового масла, нарізаного кубиками і кімнатної температури
- За бажанням: 1 столова ложка улюбленого алкоголю
Для покриття трюфелів:
- Шоколадна посипка, або кольорова
- Мелені горіхи (волоські, фісташки, арахіс, фундук тощо)
- Несолодкий какао-порошок
- Подрібнені м’ятні цукерки
- Кокосова стружка
- Чай матча – трюфелі, покриті матча (це порошок зеленого чаю), виглядають неймовірно та мають унікальний смак.
- Розчинна кава
- Цукрова пудра
Приготування:
- Гострим ножем наріжте шоколад якомога дрібніше. Воно швидше розтане.

- У середню каструлю помістіть жирні вершки та цукор і доведіть їх до кипіння на середньому сильному вогні на плиті. Не допускайте кипіння і весь час стежте за цим, помішуючи.
- Зніміть вершки з вогню і залийте ними шоколад. Додайте масло і нічого не робіть близько 5 хвилин. За цей час шоколад повільно розтане. Почніть акуратно перемішувати до отримання однорідності.

- Якщо ви плануєте додати до ганашу будь-який алкоголь, додайте його зараз і добре перемішайте. Дайте охолонути при кімнатній температурі, а потім покладіть на поверхню пластикову фольгу, щоб уникнути конденсації. Поставте ганаш в холодильник. Охолодіть протягом ночі або принаймні 4-6 годин.
- Коли будете готові формувати трюфелі, використовуйте руки, невелику ложку для морозива або дві чайні ложки. Візьміть шматочки ганашу і швидко скачайте їх, щоб сформувати кульки. Примітка: (У цьому рецепті ганашу на 8 грам для кожної цукерки, використовуйте кухонні ваги).

- Викладіть шоколадні трюфелі на пергаментний папір і знову охолодіть їх на 2-3 години.
- Приготуйте невеликі лотки з меленими горіхами, какао-порошком і всім іншим, чим ви хочете покрити трюфелі.

- Розкачайте трюфелі в лотках, щоб повністю покрити. Помістіть їх у паперові формочки для цукерок. Зберігайте їх у холодильнику.
- Також трюфелі стануть чудовим подарунком на свята.
Смачного!