Ці легкі, фантастичні, шоколадні трюфелі прості у приготуванні та ідеальні до свят! Рецепт вимагає лише кількох інгредієнтів, а смаки можна регулювати відповідно до ваших уподобань. Домашні трюфелі також стануть чудовим подарунком для любителів шоколаду. Дуже весело і приємно готувати ці цукерки всією сім’єю на Різдво, адже в процесі приготування виникає відчуття радості, тепла, затишку і щастя!
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-1-512x768.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-1-512x768.webp)
Основою для шоколадних трюфелів є шоколадний ганаш, справжній шоколадний трюфель завжди готується з шоколадним ганашем.
Шоколадний ганаш – це суміш розтопленого шоколаду і вершків. Він є основою багатьох шоколадних десертів, від кондитерських виробів до тортів. Запорукою гарного ганашу є використання якісних інгредієнтів. Як правило, шоколадний ганаш готують шляхом нагрівання рівних частин (за вагою) густих вершків для збивання та подрібненого шоколаду, спочатку нагріваючи вершки, а потім виливаючи їх на шоколад. Суміш перемішують або збивають до однорідності, потім охолоджують. Іноді додають ароматизатори.
Шоколадний трюфель — це різновид шоколадних кондитерських виробів, виготовлених із суміші шоколаду та густих вершків, які також називають ганашем, іноді з маслом або кокосовою олією, потім обваляними в какао-порошку, горіхах, шоколадній посипці тощо. Трюфелі — це, по суті, кульки готового ганашу (суміш вершків, шоколаду, цукру та масла), які також можна використовувати в шоколадних цукерках із начинкою та кондитерських виробах.
Більш витончений трюфель також покритий темперованим шоколадом. Після того, як ганаш приготований і охолоджений, його невеликі шматочки скачують в кульку і обсипають какао-порошком. Так традиційно роблять у Європі. Іноді трюфелі покривають темперованим шоколадом, а потім додають в какао-порошок, як ті, які ви знайдете в модних кондитерських. Щоб скачати кульки, ганаш повинен мати тверду консистенцію. Згодом шоколадні трюфелі також приправляли алкоголем, фруктами та горіхами, але вони традиційно зберігають сільський вигляд.
Вибір шоколаду
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-3-512x768.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-3-512x768.webp)
Секрет чудового трюфеля полягає в якості інгредієнтів. Мені подобається темний шоколад із вмістом какао понад 60%, який також називають гірким шоколадом. Темний шоколад надає насиченості та інтенсивності будь-якому рецепту шоколаду, і я справді рекомендую його для декадентських насичених трюфелів. Не використовуйте шоколадну стружку, оскільки ганаш не загусне.
Інгредієнти:
- 1 ¾ склянки жирних вершків
- 4 столові ложки цукрового піску
- 500 г дрібно нарізаного гірко-солодкого шоколаду з більш ніж 60% какао
- 6 столових ложок вершкового масла, нарізаного кубиками і кімнатної температури
- За бажанням: 1 столова ложка улюбленого алкоголю
Для покриття трюфелів:
- Шоколадна посипка, або кольорова
- Мелені горіхи (волоські, фісташки, арахіс, фундук тощо)
- Несолодкий какао-порошок
- Подрібнені м’ятні цукерки
- Кокосова стружка
- Чай матча – трюфелі, покриті матча (це порошок зеленого чаю), виглядають неймовірно та мають унікальний смак.
- Розчинна кава
- Цукрова пудра
Приготування:
- Гострим ножем наріжте шоколад якомога дрібніше. Воно швидше розтане.
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-4-1-768x512.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-4-1-768x512.webp)
- У середню каструлю помістіть жирні вершки та цукор і доведіть їх до кипіння на середньому сильному вогні на плиті. Не допускайте кипіння і весь час стежте за цим, помішуючи.
- Зніміть вершки з вогню і залийте ними шоколад. Додайте масло і нічого не робіть близько 5 хвилин. За цей час шоколад повільно розтане. Почніть акуратно перемішувати до отримання однорідності.
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-5-768x512.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-5-768x512.webp)
- Якщо ви плануєте додати до ганашу будь-який алкоголь, додайте його зараз і добре перемішайте. Дайте охолонути при кімнатній температурі, а потім покладіть на поверхню пластикову фольгу, щоб уникнути конденсації. Поставте ганаш в холодильник. Охолодіть протягом ночі або принаймні 4-6 годин.
- Коли будете готові формувати трюфелі, використовуйте руки, невелику ложку для морозива або дві чайні ложки. Візьміть шматочки ганашу і швидко скачайте їх, щоб сформувати кульки. Примітка: (У цьому рецепті ганашу на 8 грам для кожної цукерки, використовуйте кухонні ваги).
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-6-768x512.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-6-768x512.webp)
- Викладіть шоколадні трюфелі на пергаментний папір і знову охолодіть їх на 2-3 години.
- Приготуйте невеликі лотки з меленими горіхами, какао-порошком і всім іншим, чим ви хочете покрити трюфелі.
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-7-512x768.webp)
![](https://derevko.com.ua/wp-content/uploads/2023/12/domashni-shokoladni-tryufeli-7-512x768.webp)
- Розкачайте трюфелі в лотках, щоб повністю покрити. Помістіть їх у паперові формочки для цукерок. Зберігайте їх у холодильнику.
- Також трюфелі стануть чудовим подарунком на свята.
Смачного!