Популярна дієта може завдати шкоди здоров’ю, незважаючи на доведену втрату ваги

Деякі тенденції дієти приходять і йдуть, але кето-дієта існує вже століття. Дієтичний режим спочатку був запроваджений лікарями як сучасний метод лікування епілепсії в 1920-х роках. Однак з тих пір дієтична спільнота визнала кето як спосіб досягти швидшої втрати ваги за рахунок обмеження вуглеводів.

Але, незважаючи на те, що вона заслужила похвалу від спортсменів і знаменитостей, кето-дієта не віщує нічого доброго для чиновників охорони здоров’я. Насправді нові дослідження показують, що перехід на кето може мати негативний метаболічний і мікробіомний вплив на організм.

Метою кетогенної (або скорочено «кето») дієти є споживання великої кількості жиру, низької чи помірної кількості білка та якомога меншої кількості вуглеводів. Типовий кетогенний план харчування спрямований на отримання приблизно п’яти відсотків калорій з вуглеводів, 20 відсотків з білків і 75 відсотків з харчових жирів.

Кето-дружні рецепти часто включають авокадо, йогурт, масло, сир, горіхи, олії та насіння, а також джерела білка, такі як яйця, курка, червоне м’ясо трави та лосось. Ви не знайдете продуктів, багатих цукром або вуглеводами, таких як картопля, хлібобулочні вироби чи солодощі.

Шляхом обмеження вуглеводів і моніторингу споживання білка кетогенна дієта має на меті перевести ваше тіло в стан харчового кетозу, метаболічного процесу, який збільшує виробництво кетонів, які виробляються печінкою і можуть використовуватися як основне джерело енергії для організму. Коли ми не перебуваємо в стані кетозу, глюкоза (отримана в результаті споживання вуглеводів) є основним джерелом енергії для нашого тіла.

Для деяких людей цей план харчування працює, але для інших кето-дієта серйозно впливає на їх здоров’я. Нове дослідження показало, що люди, які сидять на кето-дієті, схильні до підвищення рівня холестерину та знижують кількість корисних кишкових бактерій.

Кетогенна дієта ефективна для втрати жиру, але вона має різноманітні метаболічні та мікробіомічні ефекти, які можуть підійти не всім.

Для дослідження дослідники призначили 53 здорових дорослих людей на дієту з помірним вмістом цукру, дієту з низьким вмістом цукру або кето-дієту. Наприкінці 12-тижневого експерименту стало зрозуміло, що ті, хто дотримувався кето-дієти, були у значно менш здоровій формі, ніж на початку програми.

Одним із найбільших занепокоєнь був сплеск холестерину.

Не дивлячись на зменшення жирової маси, кетогенна дієта підвищила рівень несприятливих жирів у крові наших учасників, що, якщо підтримуватися роками, може мати довгострокові наслідки для здоров’я, такі як підвищення ризику серцевих захворювань та інсульту.

Крім того, кето-дієта зіпсувала мікробіом кишечника учасників. Дослідники були особливо стурбовані зменшенням біфідобактерій, бактерій, які допомагають виробляти вітамін B, знижують рівень холестерину та запобігають проникненню шкідливих бактерій у кишечник.

Харчові волокна необхідні для життєдіяльності корисних кишкових бактерій, таких як біфідобактерії. Кетогенна дієта зменшила споживання клітковини приблизно до 15 грамів на день, що становить половину рекомендованого споживання Національної служби охорони здоров’я. Це зменшення біфідобактерій може сприяти значним довгостроковим наслідкам для здоров’я, таким як підвищений ризик розладів травлення, таких як подразнена кишкова хвороба, підвищений ризик кишкової інфекції та ослаблення імунної функції.

Кето-дієта також знизила толерантність до глюкози та спричинила зсув у «ліпідному метаболізмі та споживанні м’язової енергії», згідно з релізом.

Якщо ці зміни збережуться, коли люди повертаються до дієти з високим вмістом вуглеводів, це може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу в довгостроковій перспективі.

З трьох груп найбільше втратили вагу ті, хто дотримувався кето-дієти. Тим не менш, дослідники пропонують вибрати дієту зі зниженим вмістом цукру, яка все ще забезпечує результати втрати ваги, але без видимого негативного впливу на здоров’я.

Прокрутка до верху