Що таке органічна їжа?
Органічні продукти харчування виробляються відповідно до стандартів органічного землеробства, які регулюють спосіб вирощування та обробки сільськогосподарської продукції. Хоча правила відрізняються від країни до країни, органічні культури повинні вирощуватися без використання синтетичних гербіцидів, пестицидів і добрив або генів біоінженерії (ГМО).
Органічну худобу, яку вирощують для отримання м’яса, яєць і молочних продуктів, необхідно вирощувати в умовах життя, які відповідають її природній поведінці (наприклад, можливість пастися на пасовищі), і годувати її органічними кормами та фуражем. Їм не можна давати антибіотики, гормони росту чи будь-які побічні продукти тваринного походження.
Переваги органічної їжі
Те, як вирощують або вирощують вашу їжу, може мати великий вплив на ваше психічне та емоційне здоров’я, а також навколишнє середовище. Органічні продукти часто містять більше корисних поживних речовин, таких як антиоксиданти, ніж їх традиційно вирощені аналоги, і люди з алергією на харчові продукти, хімічні речовини або консерванти можуть помітити, що їхні симптоми зменшуються або зникають, коли вони їдять лише органічні продукти.
Органічні продукти містять менше пестицидів. Такі хімічні речовини, як синтетичні фунгіциди, гербіциди та інсектициди, широко використовуються в традиційному сільському господарстві, а залишки залишаються на (і в) їжі, яку ми їмо.
Органічна їжа часто свіжіша, тому що не містить консервантів, які зберігають її довше. Органічні продукти іноді (але не завжди, тому дивіться, звідки вони походять) виробляються на невеликих фермах ближче до місця їх продажу.
Органічне землеробство, як правило, краще для навколишнього середовища. Методи органічного землеробства можуть зменшити забруднення, зберегти воду, зменшити ерозію ґрунту, підвищити родючість ґрунту та споживати менше енергії. Сільське господарство без синтетичних пестицидів також краще для птахів і тварин поблизу, а також для людей, які живуть поблизу ферм. Однак органічне землеробство часто вимагає більше землі для виробництва такої ж кількості їжі, як і звичайне сільське господарство, що може збільшити рівень вуглекислого газу в атмосфері.
Органічно вирощеним тваринам НЕ дають антибіотиків, гормонів росту та не годують побічними продуктами тваринного походження. Згодовування субпродуктів тваринництва підвищує ризик коров’ячого сказу (BSE), а використання антибіотиків може створити стійкі до антибіотиків штами бактерій. Органічно вирощеним тваринам, як правило, дають більше простору для пересування та виходу на вулицю, що допомагає підтримувати їх здоров’я.
Органічне м’ясо та молоко можуть бути багатшими певними поживними речовинами. Результати європейського дослідження 2016 року показують, що рівень певних поживних речовин, у тому числі омега-3 жирних кислот, був на 50 відсотків вищий в органічному м’ясі та молоці, ніж у звичайних варіантах.
Органічна їжа не містить ГМО. Генетично модифіковані організми (ГМО) або генетично модифіковані (ГІ) харчові продукти — це рослини, ДНК яких було змінено способами, яких неможливо зустріти в природі чи традиційному схрещуванні, найчастіше для того, щоб бути стійкими до пестицидів або виробляти інсектицид.
Органічна їжа проти місцевої їжі
На відміну від органічних стандартів, немає конкретного визначення «місцевої їжі». Його можна вирощувати у вашій місцевій громаді, штаті, регіоні чи країні. Протягом більшої частини року зазвичай можна знайти їжу, вирощену поблизу дому, на таких місцях, як фермерський ринок.
Розуміння ГМО
Триваюча дискусія щодо впливу ГМО на здоров’я та навколишнє середовище є суперечливою. У більшості випадків ГМО розроблені для того, щоб зробити харчові культури стійкими до гербіцидів та/або для виробництва інсектицидів. Наприклад, велика частина солодкої кукурудзи, створена за допомогою генної інженерії, щоб бути стійкою до гербіциду Раундап і виробляти власний інсектицид Bt-токсин.
ГМО також часто зустрічаються в культурах, таких як соєві боби, люцерна, кабачки, цукіні, папайя та канола, а також присутні в багатьох сухих сніданках і більшій частині обробленої їжі, яку ми їмо. Якщо інгредієнти на упаковці містять кукурудзяний сироп або соєвий лецитин, швидше за все, вона містить ГМО.
ГМО та пестициди
Використання токсичних гербіцидів, таких як Раундап (гліфосат), зросло в 15 разів після появи ГМО. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що гліфосат є ймовірно канцерогенним для людини, хоча все ще існують деякі суперечки щодо рівня ризику для здоров’я, пов’язаного з використанням пестицидів.
Чи означає органічний продукт без пестицидів?
Як згадувалося вище, однією з головних переваг органічного харчування є низький рівень пестицидів. Однак, незважаючи на поширену думку, органічні ферми використовують пестициди. Різниця полягає в тому, що вони використовують лише пестициди природного походження, а не синтетичні пестициди, які використовуються на звичайних комерційних фермах. Хоча природні пестициди вважаються менш токсичними, деякі з них несуть ризик для здоров’я. Тим не менш, ваш вплив шкідливих пестицидів, ймовірно, буде нижчим, коли ви споживаєте органічні продукти.
Які можливі ризики пестицидів?
Більшість із нас мають накопичений вплив пестицидів у наш організм через багаторічний вплив. Це хімічне «навантаження на організм», як це відомо в медицині, може призвести до таких проблем зі здоров’ям, як головний біль, вроджені дефекти та додаткове навантаження на ослаблену імунну систему.
Деякі дослідження показали, що використання пестицидів навіть у низьких дозах може збільшити ризик розвитку певних видів раку , таких як лейкемія, лімфома, пухлини мозку, рак молочної залози та простати.
Діти та зародки найбільш вразливі до впливу пестицидів, оскільки їхня імунна система, тіло та мозок ще розвиваються. Вплив у ранньому віці може спричинити затримку розвитку, розлади поведінки, аутизм, пошкодження імунної системи та моторну дисфункцію.
Вагітні жінки більш уразливі через додатковий стрес, який пестициди завдають їхнім і без того пошкодженим органам. Крім того, пестициди можуть передаватися від матері до дитини в утробі матері, а також через грудне молоко.
Широке використання пестицидів також призвело до появи «супербур’янів» і «супержуків», яких можна знищити лише надзвичайно токсичними отрутами, такими як 2,4-дихлорфеноксіоцтова кислота (основний інгредієнт Agent Orange).
Чи позбавляє миття та очищення від пестицидів?
Промивання свіжих продуктів зменшує, але не усуває пестициди. Пілінг іноді допомагає, але цінні поживні речовини часто потрапляють у стік разом зі шкірою. Найкращий підхід: їжте різноманітну їжу, ретельно мийте та очищуйте всі продукти та купуйте органічні продукти, коли це можливо.
Найкраще за ваші гроші, коли купуєте органічні продукти
Органічна їжа часто дорожча, ніж традиційно вирощена їжа. Але якщо ви визначите певні пріоритети, можливо, ви зможете купувати органічні продукти харчування та не виходити за межі свого харчового бюджету.
Знайте рівень пестицидів у своїй продукції
Деякі типи традиційно вирощених продуктів містять набагато більше пестицидів, ніж інші, тому їх слід уникати, коли це можливо. Інші досить низькі, щоб купувати неорганічні продукти відносно безпечно.
Фрукти та овочі, де етикетка органічної продукції має найбільше значення
За даними Environmental Working Group, некомерційної організації, яка аналізує результати державного тестування пестицидів у США, наступні фрукти та овочі (відомі як «Брудна дюжина») мають найвищий рівень пестицидів, тому краще купувати органічні:
- Полуниця
- Шпинат
- Персики
- Нектарини
- Болгарський і гострий перець
- Чорниця
- Зелена капуста / капуста
- Виноград
- груші
- яблука
- вишні
- Зелена квасоля
Фрукти та овочі, які НЕ ПОТРІБНО купувати органічні
Ці традиційно вирощені фрукти та овочі, відомі як «Чисті 15», зазвичай містять низький вміст пестицидів:
- Морква
- Манго
- Кавун
- Ківі
- Спаржа
- Папайя
- Ананас
- авокадо
- Солодка картопля
- гриби
- Капуста
- Медова диня
- Запашний горошок (заморожений)
- Цибуля
- Солодка кукурудза
Купуйте органічне м’ясо, яйця та молочні продукти, якщо можете собі це дозволити
У США промислово вирощених тварин можна годувати кукурудзою, зерновими, антибіотиками, субпродуктами тваринного походження, гормонами росту, пестицидами та осадом стічних вод. Ці практики можуть мати наслідки для здоров’я як самих тварин, так і людей, які споживають їхнє м’ясо, яйця чи молоко.
Інші способи зберегти вартість органічних продуктів у межах вашого бюджету
Робіть покупки на фермерських ринках. У багатьох містах, а також у невеликих містечках, щотижня проводяться фермерські ринки, де місцеві фермери продають свою продукцію на вуличному ринку просто неба, часто зі знижками, ніж у продуктових магазинах.
Приєднайтеся до харчового кооперативу. Кооператив із натуральних продуктів або кооперативний продуктовий магазин зазвичай пропонує нижчі ціни для членів, які сплачують щорічну плату за належність
Приєднайтеся до ферми, яка підтримується громадою (CSA), до якої окремі особи та сім’ї об’єднуються, щоб купувати «частки» продукції оптом безпосередньо на місцевій фермі. Місцеве та органічне!
Поради щодо купівлі органічних продуктів харчування
Купуйте в сезон. Фрукти та овочі найдешевші та найсвіжіші в сезон. Дізнайтеся, коли продукти доставляються на ваш ринок, щоб ви купували найсвіжіші продукти.
Купуйте навколо. Порівняйте ціни на органічні продукти в продуктовому магазині, на фермерському ринку, в Інтернеті та в інших місцях (навіть у морозильній камері).
Пам’ятайте, що органічне не завжди означає здорове. Зробити нездорову їжу здоровою – поширений маркетинговий хід у харчовій промисловості, але органічна випічка, десерти та закуски зазвичай мають високий вміст цукру, солі, жиру чи калорій. Варто уважно читати етикетки харчових продуктів.
Чому органічні продукти харчування часто дорожчі?
Органічна їжа є більш трудомісткою, оскільки фермери не використовують синтетичних пестицидів, хімічних добрив чи ліків. Органічна сертифікація дорога, а органічні корми для тварин можуть коштувати вдвічі дорожче. Органічні ферми, як правило, менші за звичайні, а це означає, що постійні витрати та накладні витрати повинні розподілятися між меншими обсягами продукції без державних субсидій.