Яку форму колагену найкраще приймати?

Який найефективніший колаген приймати?

Споживання колагену з вітаміном С дає тілу найкращий шанс отримати повну користь від споживаного колагену.

Пептиди колагену зазвичай вважаються найкращою формою колагену для прийому всередину. Гідролізований колаген слід приймати, якщо людина хоче приймати добавку колагену. Гідролізований колаген означає, що колаген був розбитий на маленькі пептиди, які легко засвоюються організмом. Споживання колагену з вітаміном С дає тілу найкращий шанс отримати повну користь від споживаного колагену. Вітамін С оптимізує біодоступність колагену, оскільки він необхідний для синтезу колагену. Вибираючи колагенові пептидні добавки, рекомендується пропустити ароматизовані версії та завжди шукати сертифікацію третьої сторони. Вибір найкращого типу колагену також залежить від конкретних цілей здоров’я.

  • Для підтримки еластичності та зволоженості шкіри, а також для здоров’я очей, кісток і загоєння ран: спробуйте щодня приймати одну-дві порції морського колагену з високим вмістом колагену типу 1 або бичачого колагену, щоб отримати велику кількість колагену типу 1 і 2.
    • Зазвичай від 2,5 до 10 грамів колагенових пептидів, які приймаються перорально щодня протягом 8-12 тижнів, можуть зробити шкіру здоровою.
  • При болях і запаленні суглобів : щодня додавайте одну-дві порції колагену 2 типу з білка органічного кісткового бульйону або бичачого колагену.
    • 10 грамів колагенових пептидів, які приймаються щодня за один або два прийоми протягом трьох-п’яти місяців, добре знімають біль у суглобах.
  • Для здоров’я кишечника: прагніть до однієї-трьох порцій білка органічного кісткового бульйону щодня.

Перевірте колагенові продукти, отримані з трав’яних корів, вирощених на пасовищах (у випадку бичачого колагену) або з диких джерел (для морського колагену).

Які три основні типи колагену?

Існує 16 різних типів колагену. Однак найбільш вивченими типами колагену є типи I, II і III. Колаген – це дрібні мотузочки білка в шкірі. Коли люди молоді, ці білкові мотузки залишаються натягнутими. Проте з віком кінці цих білків починають розтиратися. Колаген є одним із найпоширеніших білків в організмі. Колаген є основним структурним білком, який утворює сполучну тканину в усьому тілі, від шкіри до кісток, м’язів, сухожиль і зв’язок. Можна сказати, що колаген – це клей, який утримує все разом.

Колаген I типу:

  • Зазвичай його вважають найкращим для шкіри. Це найпоширеніший тип колагену в організмі.
  • Цей колаген зберігав рівень колагену в шкірі, волоссі або нігтях.
  • Рівень колагену типу I починає знижуватися приблизно у 25 років.
  • З огляду на те, що він дуже поширений у сполучних тканинах, можна спостерігати зменшення колагену типу I, коли шкіра починає обвисати, з’являються тонкі зморшки, нігті стають ламкими, а волосся тонким.
  • Однак колаген типу I — це не просто речовина, пов’язана з красою. Він також є основним компонентом сухожиль, органів і кісток. Це робить його життєво важливим компонентом будь-якої дієти чи процедури оздоровлення. Пептиди колагену в основному складаються з колагену I типу.

Колаген II типу:

  • Іншим поширеним типом колагену, який можна знайти в добавках, є колаген типу II.
  • Хоча він дещо менш поширений в організмі, ніж колаген типів I і II, він надзвичайно важливий.
  • Це основний компонент хряща і надзвичайно здоровий для скелетної системи.
  • Активні люди, яким потрібно покладатися на свої суглоби, також можуть отримати користь від додавання колагену типу II у свій раціон. Колаген хряща складається з колагену II типу.

Колаген III типу:

  • Колаген типу III також міститься в життєво важливих білках колагенових продуктів.
  • Тип III зазвичай зустрічається в ретикулярних волокнах, наприклад у кістковому мозку.
  • Зазвичай він зустрічається в організмі разом із колагеном типу I.
  • Життєво важливі білки, пептиди колагену та морський колаген багаті колагеном типів I та III.

Що таке колагенові пептиди?

Пептиди колагену – це розчинні добавки, отримані з морського або бичачого (коров’ячого) білка. Ці пептиди багаті колагеном типів I і III і корисні для шкіри, кісток і суглобів. Більшість пептидів не мають запаху і повністю розчиняються в гарячій або холодній рідині.

  • Пептиди колагену містять ті самі репаративні амінокислоти, які містяться в желатині кісткового бульйону. Вони отримують з чистого колагену.
  • Вони є функціональним інгредієнтом, який використовується в продуктах харчування та напоях, а також у дієтичних добавках, спрямованих як на здоров’я кісток і суглобів, так і на красу шкіри.
  • Створені шляхом ферментативного гідролізу колагену, колагенові пептиди є біодоступною формою колагену, добре розчиняються у воді та не желюють.
  • Колагенові пептиди містять понад 90% білка і виготовляються з коров’ячого, свинячого або морського походження.
  • Вони містять 8 з 9 незамінних амінокислот і мають високий вміст проліну, гліцину та гідроксипроліну.
  • Завдяки високому вмісту специфічних амінокислот, включаючи гідроксипролін-пролін і гідроксипролін-гліцин, пептиди колагену легко засвоюються організмом і покращують здоров’я шкіри, суглобів і кісток.
  • Завдяки меншій молекулярній масі пептиди колагену легко засвоюються в травному тракті, доставляючи амінокислоти та високі концентрації дипептидів гідроксипролін-пролін і гідроксипролін-гліцин для покращення здоров’я шкіри, суглобів і кісток.
  • Пептиди колагену мають додаткову перевагу універсальності в продуктах харчування, напоях і харчових добавках. Люди можуть використовувати їх для додавання кави чи смузі.
  • Оскільки вони не можуть утворювати гелі, розробники рецептів можуть використовувати пептиди колагену в широкому спектрі застосувань, включаючи білкові батончики, готові до вживання (RTD) напої та порошки.

Які переваги колагенових пептидів для здоров’я?

Численні дослідження показали переваги колагенових пептидів при проблемах зі шкірою, волоссям і суглобами.

Численні дослідження показали переваги колагенових пептидів при проблемах зі шкірою, волоссям і суглобами. Якщо людина вирішила приймати добавку колагену, вона повинна шукати такий, який є гідролізованим. Це означає, що колаген розщеплюється на маленькі пептиди, які організм легко засвоює та транспортує до клітин через кровотік. Переваги колагенових пептидів поширюються по всьому тілу, що може включати:

  • Пептиди колагену допомагають відновити пошкоджену шкіру та зробити її більш молодою, роблячи її більш пружною, покращуючи еластичність шкіри та зменшуючи сухість шкіри. Пептиди покращують  ламкість нігтів, пошкоджене волосся, тонкі лінії та зморшки.
  • Дослідження виявили, що пептиди колагену покращують симптоми  остеоартриту , остеопорозу та  ревматоїдного артриту, зменшуючи біль у суглобах . Пептиди колагену також покращують щільність кісток . Колаген може допомогти зберегти та збільшити щільність і міцність кісткової тканини з віком, потенційно обмежуючи ризик травм.
  • Дослідження показують, що пептиди колагену можуть покращити здоров’я кишечника та зменшити симптоми синдрому подразненого кишечника.
  • Оскільки колаген допомагає оздоровити кишечник, він, у свою чергу, зміцнює імунну систему, роблячи людину менш схильною до інфекцій та алергій.
  • Пептиди колагену покращують час відновлення та функцію суглобів у спортсменів.
  • Деякі дослідження також показують, що пептиди колагену можуть допомогти у втраті ваги та зменшити жирові відкладення. Колаген може прискорити метаболізм, збільшуючи м’язову масу. У поєднанні з фізичними вправами прийом пептиду колагену може збільшити скелетні м’язи, що призведе до посилення метаболізму з часом і зниження ваги.
  • Крім того, дослідження показали, що пептиди колагену спеціально підвищують гормон насичення. Це означає, що після споживання колагену людина деякий час не відчуватиме голоду. Голодний біль є однією з найбільших перешкод у схудненні. Люди з більшою ймовірністю будуть дотримуватися своїх цілей, якщо вони почуватимуться ситими.
  • Люди, які займаються спортом, уже знають, що такі білки, як колаген, мають вирішальне значення для нарощування м’язів. Причини цього комплексні. Одним із елементів є вироблення креатиніну. Креатинін забезпечує паливо, необхідне для роботи м’язів. Він також підтримує силові тренування. Додавання колагенових пептидних добавок до загального режиму силових тренувань також може допомогти перетворити жир у м’язи.
  • Прийом колагену під час вагітності та годування груддю безпечний, але якщо жінка хвилюється, вона повинна запитати свого лікаря, щоб переконатися. Колаген підтримує еластичність шкіри, що ідеально під час вагітності, оскільки тіло сильно розтягується. Це чудово підходить для суглобів і зв’язок, які мають додаткове навантаження, звільняючи місце для дитини.
  • Дослідження на здорових літніх людей показало, що доповнення до дієти лише 2,5 грамами пептиду колагену на день покращує маркери атеросклерозу. Результати, ймовірно, не мають нічого спільного з ліпідами крові, а натомість пов’язані зі здоров’ям стінок кровоносних судин. Однак потрібні додаткові дослідження, щоб довести, що пептиди колагену можуть покращити функцію стінок кровоносних судин.

Які побічні ефекти колагенових пептидів?

Загалом колагенові пептиди вважаються безпечними та добре переносяться, з невеликою кількістю повідомлень про побічні ефекти. Однак, як і у випадку з будь-якою дієтичною добавкою або ліками, існує ймовірність виникнення побічних ефектів. Деякі можливі побічні ефекти колагенових пептидів включають

Нудота

  • Деякі люди можуть відчувати нудоту під час прийому пептидів колагену, особливо якщо вони приймають велику дозу відразу.

Проблеми з травленням

  • Деякі люди можуть відчувати проблеми з травленням, такі як здуття живота , гази або спазми в животі після вживання колагенових пептидів. Це більш імовірно, якщо людина споживає велику кількість пептидів колагену за один раз, або якщо у них є чутливість або непереносимість білка.

Алергічні реакції

  • Пептиди колагену отримують з тваринних джерел, тому люди, які страждають алергією на тварин або продукти тваринного походження, можуть частіше відчувати алергічну реакцію на пептиди колагену. Симптоми алергічної реакції можуть включати кропив’янку, висип, утруднене дихання та набряк обличчя, губ, язика або горла.

Взаємодія з ліками

  • Пептиди колагену можуть взаємодіяти з певними ліками, такими як засоби для розрідження крові, нестероїдні протизапальні препарати та ліки, що використовуються для лікування діабету. Якщо ви приймаєте будь-які ліки, важливо поговорити зі своїм лікарем, перш ніж приймати пептиди колагену, щоб переконатися, що вони безпечні та підходять для вас.

Вплив на рівень цукру в крові

  • Деякі дослідження показали, що пептиди колагену можуть мати легкий вплив на рівень цукру в крові. Людям з діабетом або переддіабетом слід бути особливо обережними при прийомі колагенових пептидів і ретельно контролювати рівень цукру в крові.

Травма печінки

  • Були рідкісні повідомлення про пошкодження печінки у людей, які приймали колагенові добавки, хоча не ясно, чи це було спричинено пептидами колагену.

Підвищений ризик кровотечі

  • Добавки колагену можуть підвищити ризик кровотечі у людей, які мають порушення згортання крові або приймають засоби для розрідження крові.

Важливо бути обережним під час використання пептидів колагену та дотримуватись інструкцій щодо рекомендованого дозування на етикетці продукту. Є певні групи людей, які, можливо, захочуть проявляти обережність під час використання пептидів колагену, або яким, можливо, доведеться поговорити з медичним працівником, перш ніж приймати їх. Ці групи включають

  • Люди, які вагітні або годують грудьми : дослідження щодо безпеки пептидів колагену під час вагітності та годування груддю обмежені, тому краще уникати їх прийому або проконсультуватися з медичним працівником.
  • Люди з харчовою алергією або чутливістю : пептиди колагену часто отримують із тваринних джерел, таких як корови чи свині. Якщо у вас є алергія або чутливість до цих тварин, вам слід уникати пептидів колагену або поговорити з медичним працівником, перш ніж приймати їх.
  • Люди, які мають проблеми зі здоров’ям : якщо у вас є захворювання, наприклад захворювання нирок або печінки, ви можете поговорити з медичним працівником, перш ніж приймати пептиди колагену. Важливо бути обережним, оскільки деякі добавки можуть взаємодіяти з певними ліками або захворюваннями.

Побічні ефекти рідкісні, і більшість людей, які приймають пептиди колагену, їх не відчувають. Будьте обережні, приймаючи будь-які дієтичні добавки, і дотримуйтесь інструкцій щодо рекомендованого дозування на етикетці продукту. Якщо у вас є якісь сумніви щодо використання пептидів колагену або якщо ви відчуваєте будь-які побічні ефекти після їх прийому, вам слід поговорити з лікарем, перш ніж приймати наступну дозу.

Яка доза пептиду колагену вважається безпечною?

Рекомендоване дозування пептидів колагену може змінюватися залежно від конкретного продукту, який ви використовуєте, і ваших індивідуальних потреб у здоров’ї. Загалом, більшість колагенових пептидних добавок рекомендують приймати одну-дві мірні ложки (або 10-20 грамів) на день, змішуючи з водою або додаючи до смузі чи іншого напою. Деякі продукти можуть рекомендувати прийом більшої або меншої дози.

Важливо дотримуватися інструкцій щодо дозування, наданих виробником, і не перевищувати рекомендовану дозу. Якщо у вас є якісь сумніви щодо використання колагенових пептидів або ви плануєте використовувати добавку у великій кількості, радимо поговорити з лікарем, щоб отримати рекомендації.

Окрім дотримання рекомендованих інструкцій щодо дозування, також важливо вибрати високоякісну добавку колагенових пептидів, яка була перевірена на чистоту та ефективність. Шукайте продукти, які були перевірені третьою стороною та мають сертифікат аналізу. Це допоможе переконатися, що ви отримуєте безпечний і ефективний продукт.

Як збільшити колаген природним шляхом

Колаген часто називають складним білком, оскільки він містить 19 різних амінокислот. Кілька звичайних продуктів можна включити в раціон для природного збільшення колагену:

  • Цілісні харчові джерела колагену походять з м’яса, риби та яєць. Однак, оскільки найкращі джерела колагену знаходяться в сухожиллях і хрящах, нежирне м’ясо може не містити достатньо колагену.
  • Іншим повноцінним джерелом колагену є кістковий бульйон. Це можна зробити шляхом варіння на повільному вогні багатих колагеном частин тварини, таких як кістки.
  • Вітамін А і С, залізо, цинк і мідь необхідні для правильного виробництва колагену. Повноцінна рослинна дієта може легко забезпечити ці поживні речовини. Хорошими джерелами цих поживних речовин є морква, солодка картопля, листова капуста (вітамін А), полуниця, болгарський перець, брокколі, ківі (вітамін С), гарбузове насіння, какао-порошок, кешью (цинк), насіння соняшнику, нут (мідь), шпинат , сочевиця і чорна квасоля (залізо).
  • Омега-3  жирні кислоти захищають запаси колагену в організмі від пошкоджень і працюють над зменшенням вільних радикалів і запалення. Найкращими джерелами омега-3 є насіння конопель, насіння чіа, волоські горіхи, насіння льону та жирна риба (наприклад, лосось).
Прокрутити вгору