Що відбувається з вашим тілом, коли ви щодня п’єте каву без кофеїну

Завдяки видаленню 97% кофеїну кава без кофеїну подобається багатьом людям, які чутливі до кофеїну або просто намагаються споживати менше. Як бачите, у ньому значно менше кофеїну, ніж у звичайній чашці кави, але він зберігає більшість смаку та відчуття звичайної кави. Однак багато людей задаються питанням, чи шкідлива кава без кофеїну для них.

Без кофеїну – це не просто веселий напій; він містить багато антиоксидантів, які можуть сприяти здоров’ю серця, контролю рівня цукру в крові, здоров’ю кишечника тощо. Читайте далі, щоб дізнатися більше про користь для здоров’я та можливі недоліки кави без кофеїну. 

Як готується кава без кофеїну?


На відміну від звичайної кави, кава без кофеїну проходить додатковий процес для видалення кофеїну. Цей процес зазвичай виконується одним із трьох способів — усі вони передбачають замочування кавових зерен у воді перед обсмажуванням.

  • Перший метод передбачає використання хімічних розчинників безпосередньо на зернах або у воді, в якій вони були замочені. Розчинники видаляють кофеїн, і більшість хімічних речовин видаляється шляхом промивання та смаження зерен. Якщо ви турбуєтеся про хімічні залишки, знайте, що Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів має суворі стандарти безпеки щодо того, скільки цих хімікатів може залишатися в каві без кофеїну.
  • Другий метод декофеїну кави, швейцарський водний процес, не передбачає використання хімікатів. У цьому методі несмажені зерна замочують у гарячій воді, яка видаляє кофеїн. Потім вода з кофеїном проходить через вугільний фільтр, який затримує кофеїн, щоб воду можна було використовувати для промивання наступної партії зерен.
  • Третій метод називається методом надкритичного вуглекислого газу. Боби замочують у воді, а потім піддають дії вуглекислого газу, який нагрівається до критичної точки, що означає, що він може діяти як рідина або газ. Вуглекислий газ потрапляє в кавові зерна у вигляді газу, захоплює кофеїн, а потім випаровується, як рідина. 

Користь кави без кофеїну для здоров’я

Здоровіший мікробіом кишечник

Як і звичайна кава, кава без кофеїну багата антиоксидантами, які можуть підтримувати здоров’я вашого кишечника. Кава без кофеїну може позитивно сприяти здоров’ю кишечника, сприяючи зростанню корисних кишкових бактерій завдяки високому вмісту дієтичних фенольних сполук, без можливі шлунково-кишкові розлади, іноді спровоковані кофеїном». 

Хоча обидва види кави, здається, стимулюють моторику шлунка (що змушує вас какати), деякі дослідження виявили, що без кофеїну не стимулює секрецію кислоти, що може бути краще для людей з кислотним рефлюксом.

Крім того, ті фенольні сполуки мають антиоксидантну та протизапальну дію на товсту кишку та можуть підтримувати процвітаючу спільноту корисних бактерій.

Покращена функція печінки

Більше споживання звичайної кави пов’язане зі здоровішим рівнем печінкових ферментів. Раніше дослідники пов’язували це з вмістом кофеїну, але деякі дослідження поставили під сумнів цю думку. 

Більш давнє, але масштабне дослідження показало, що регулярне вживання кави та кави без кофеїну пов’язано зі здоровішим рівнем печінкових ферментів, що ставить під сумнів думку про те, що це пов’язано з кофеїном. Ці дослідники вважають, що антиоксиданти, як і ті дивовижні фенольні сполуки, можуть бути відповідальними.

Дослідження на тваринах показало, що кава без кофеїну може мати захисну дію проти неалкогольної жирової хвороби печінки. НАЖХП виникає, коли надлишок жиру накопичується в печінці, і це одна з найпоширеніших причин захворювань печінки.

Оскільки це було дослідження на тваринах, нам знадобляться дослідження на людях, щоб перевірити ці потенційні переваги. Проте автори дослідження вважають, що переваги можуть бути пов’язані з перевагами кави без кофеїну на кишковий бар’єр. 

Погане функціонування кишкового бар’єру — структури, що відповідає за всмоктування поживних речовин і захист від токсинів — пов’язане з підвищеним ризиком НАЖХП. Отже, користь кави без кофеїну для кишечника та печінки насправді може бути пов’язана.

Кращий рівень цукру в крові натще

Рівень цукру в крові натще — вимірювання рівня цукру в крові після нічного голодування — часто використовується для діагностики діабету. Завдяки особливому типу антиоксиданту під назвою хлорогенова кислота вживання кави без кофеїну може допомогти знизити рівень цукру в крові натще на 4-5%.

Окреме дослідження виявило, що цього типу антиоксидантів більше в незмішаній смаженій і меленій каві.

Менший ризик серцево-судинних захворювань

Хоча існує багато досліджень щодо впливу звичайної кави на здоров’я серця, кави без кофеїну мало. Тим не менш, деякі дослідження показують, що кава без кофеїну пов’язана з меншим ризиком серцево-судинних захворювань. 

Одне дослідження показало, що кава без кофеїну разом із меленою та розчинною кавою може бути пов’язана зі зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Цікаво, що учасники, які випивали від 1 до 3 чашок кави без кофеїну на день, мали найнижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Зменшення ризику передчасної смерті

Ще однією перевагою кави без кофеїну є зниження ризику передчасної смерті. Дані показали, що вживання кави без кофеїну також було пов’язане зі зниженням смертності від усіх причин. У конкретному дослідженні, яке тривало приблизно 12 років, померло менше учасників, які випивали 2-3 чашки кави без кофеїну на день, ніж ті, хто пив більше або менше кави без кофеїну. Однак це дослідження було лише спостереженням. Отже, ми не можемо бути впевнені, що вживання кави без кофеїну спричиняє нижчий рівень смертності; необхідні додаткові дослідження для подальшої оцінки зв’язку. 

Харчова цінність

Кава без кофеїну має такий же поживний склад, як і звичайна кава, за винятком більшої частини кофеїну. «Всупереч поширеній думці, більшість (якщо не вся) кави без кофеїну містить деяку кількість кофеїну, причому багато з них містять близько 8–10 міліграмів кофеїну на чашку. Однак деякі містять лише 2 мг на чашку, тому це дійсно залежить від розміру та марки.

Кава без кофеїну не містить калорій, але містить деякі мікроелементи, як і звичайна кава. Крім того що кава без кофеїну багата антиоксидантами, такими як фенольні сполуки.

Потенційні ризики

Один із найбільших ризиків кави без кофеїну (як і звичайної кави) полягає в тому, що вона може пофарбувати ваші зуби в жовтий колір. Це можна трохи зменшити, додавши молоко до кави. Крім того це здебільшого ризик, якщо ви п’єте його в надлишку.

Крім того, сполуки, що містяться як у звичайній каві, так і в каві без кофеїну, можуть сприяти зниженню засвоєння мінералів, хоча докази непереконливі. Більшість досліджень з цього приводу досить старі, тому нам потрібні більш надійні нові дослідження, щоб зрозуміти справжній вплив кави без кофеїну на засвоєння мінералів.

Для людей, які чутливі до кофеїну, і тих, хто має певні захворювання серця, регулярне вживання кави без кофеїну може збільшити частоту та вираженість серцебиття та певних аритмій. Тому найкраще обговорити будь-які конкретні проблеми зі своїм лікарем.

Існують суперечливі думки щодо впливу кави без кофеїну на шлунково-кишкові захворювання, такі як кислотний рефлюкс і виразкові хвороби, порівняно зі звичайною кавою. Наприклад, кава без кофеїну може погіршити ці стани, тоді як інші вважають, що кофеїн у звичайній каві погіршує ці стани. 

Нарешті, майте на увазі, що кава без кофеїну все ще містить деяку кількість кофеїну, хоча лише кілька міліграмів. Якщо ви дуже чутливі до кофеїну, ви все одно можете бути обережними щодо того, скільки кави без кофеїну ви споживаєте. Як загальну рекомендацію пропонуємо споживати максимум дві-три чашки на день.

Коли вибрати безкофеїнову каву замість звичайної

Як звичайна кава, так і кава без кофеїну містять корисні антиоксиданти, тому вміст кофеїну є найважливішим критерієм при виборі між звичайною кавою та кавою без кофеїну. Якщо ви чутливі до кофеїну, то без кофеїну, ймовірно, вам підійде. Це може означати, що кофеїн викликає у вас нервозність або занепокоєння, або це може означати, що у вас захворювання серця чи травлення, які посилюються кофеїном. Людям із сильним занепокоєнням, певними серцево-судинними захворюваннями, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ), порушеннями функції нирок, судомами або вагітним слід бути обережними щодо споживання кофеїну.

Звичайна кава може підійти вам краще, якщо ви не чутливі до кофеїну та не маєте серйозних захворювань. Зрештою, багато людей покладаються на стимулюючий ефект кави для боротьби з втомою. Крім того, кофеїн може допомогти полегшити мігрень, підвищити спортивні результати, лікувати депресію та покращити зниження нейрокогнітивних функцій.

Питання що часто задаються 

Кава без кофеїну гірша чи краща для вас, ніж кава з кофеїном?

Обидва види кави містять антиоксиданти, які підтримують здоров’я. Однак кава без кофеїну краще для людей, чутливих до кофеїну, хворих на серце або вагітних, тоді як звичайна кава краще для тих, хто хоче стимулювати ефект кофеїну. 

Чи можна щодня пити каву без кофеїну?

За словами наших експертів, випивати від однієї до трьох чашок кави без кофеїну щодня для більшості людей нормально. Однак найкраще проконсультуватися з лікарем, щоб отримати індивідуальну пораду. 

У чому сенс кави без кофеїну?

Кава без кофеїну дозволяє насолоджуватися смаком і відчуттям від чашки кави без кофеїну. Це чудовий варіант для людей, чутливих до кофеїну, хворих на серце або вагітних. 

Які мінуси кави без кофеїну?

Кава без кофеїну не дасть вам такої ж бадьорості, як звичайна кава, оскільки в ній майже немає кофеїну. Крім того, це може призвести до того, що ваші зуби пожовтіють, якщо ви п’єте його багато, і це може викликати проблеми у людей, які дуже чутливі до кофеїну.

Кава без кофеїну — це чудовий спосіб насолодитися кавою, яка містить приблизно на 97% менше кофеїну. Якщо ви чутливі до кофеїну, це чудова альтернатива звичайній каві. Це може навіть принести користь для здоров’я, наприклад, знизити рівень цукру в крові натщесерце та підтримати мікробіом кишечника. Але не захоплюйтеся лише тому, що це без кофеїну; все-таки краще не перестаратися. За словами експертів і досліджень, одна-три чашки на день є найкращим місцем для споживання кави без кофеїну.

Прокрутка до верху