Вино: вибираємо напій до особливого вечора

Розкрити смак страв і наповнити вечір особливою атмосферою допоможе пляшка смачного вина. Це може бути ігристий або тихий напій, солодкий або з кислинкою та терпкістю, головне — він має доповнювати страви на столі. Правильно підібране вино легко п’ється та залишає приємний післясмак. Розглянемо, на що звернути увагу перед придбанням напою. 

Сорт винограду: про основні моменти

Від сорту винограду залежать смак, аромат і вартість продукту. Купажні вина вважаються більш бюджетними, оскільки вони виготовляються з ягід різного виду. Сортові коштують дорожче, адже створені з одного типу винограду. Найціннішими вважаються колекційні, вони відрізняються більшою витримкою. Прихильникам білих сухих варто звернути увагу на напої з сортів «піно-гріджіо», «совіньон-блан» або «рислінг». Якщо шукаєте недороге та ніжне вино, ціна ламбруско невисока, але смак ледь солодкий і достатньо свіжий. Коли потрібен напій із виразними фруктовими першими та пряними останніми нотами, можна придбати з сорту «гаме».

Міцність та потенціал: що варто знати

Потенціал вина показує, коли його краще вживати, наприклад:

  1. пити зараз — можна відразу відкорковувати;
  2. для колекції — зазвичай залишають для особливого свята;
  3. можна витримати — якщо відкоркувати пізніше, аромат і смак будуть насиченішими.

Якщо плануєте особливу вечерю найближчим часом, краще вибрати пляшку з потенціалом «пити зараз». Міцність залежить від технології виготовлення та відсотка цукру в ягодах. Під час вибору орієнтуйтеся на власні вподобання. Міцні вина більш п’янкі, а легкі — з ніжнішим смаком.

Страви: як правильно вибрати напій

Якщо плануєте вечір в закладі, запитати про сумісність напоїв із їжею можна офіціанта або сомельє. Коли хочете провести його вдома та самостійно підібрати вино під страви, ознайомтеся з особливостями:

  1. Сухі. Гармонійно поєднуються з легкими закусками, крем-супами, молюсками, запеченими рибою, м’ясом птиці. Біле сухе можна подавати до пасти або ризото, а червоне — до стейків, твердих сирів, овочів гриль.
  2. Напівсолодкі. Вони вважаються універсальними та комбінуються майже з будь-якими закусками. Можна подавати з м’ясними нарізками, сирами, десертами, м’ясом та рибою.
  3. Ігристі. Гарно поєднуються з морепродуктами, легкими закусками, фруктами та салатами.

Перед придбанням напою рекомендуємо визначитися з меню вечора. Це допоможе швидше вибрати вино, яке ідеально підійде під страви. Якщо хочете подивитися популярні варіанти напоїв, в маркеті алкогольних штук Маудау можна ознайомитись із характеристиками кожної пляшки. Правильно вибрати вино нескладно, коли знаєте, який смак має бути. Для цього враховуйте страви, що плануєте готувати, солодкість напою та міцність. Вдало підібраний напій — запорука гарного вечора!

Прокрутка до верху