10 ознак того, що ви їсте занадто багато червоного м’яса

Лікарі та дієтологи погоджуються: якщо ви хочете покращити своє здоров’я, одна з найкращих речей, яку ви можете зробити, — це харчуватися багатою на поживні речовини їжею, повною цілісної рослинної їжі. Звичайно, важливу роль відіграють нежирні джерела білка, цеглинки, з яких складаються наші м’язи, кістки, хрящі, кров, шкіра, ферменти тощо.

Експерти рекомендують їсти курку, індичку, жирну рибу, яйця, бобові та горіхи, а також обмежити споживання червоного м’яса та обробленого м’яса, такого як стейк, свинина, м’ясні гастрономи та ковбаси.

Вживання великої кількості червоного м’яса, особливо оброблених сортів, пов’язане з вищим ризиком хронічних захворювань, таких як колоректальний рак і діабет 2 типу. Це часто пов’язано з наявністю канцерогенних сполук, які утворюються під час обробки або приготування м’яса.

З’їдаючи філе стейка, яке зазвичай важить до 300 гр, ви можете з’їсти приблизно три з половиною порції за один прийом їжі.

Цікаво, як надмірне споживання червоного м’яса може вплинути на ваше здоров’я? Це 10 ознак того, що ви споживаєте занадто багато, на думку лікарів і дієтологів.

1. Проблеми з травленням

Однією з найпоширеніших проблем, пов’язаних із споживанням надмірної кількості червоного м’яса, є проблеми з травленням. Оскільки в червоному м’ясі мало клітковини, його споживання може викликати запор або здуття живота. Це також може дратувати шлунок і викликати діарею.

Клітковина виконує кілька функцій у шлунково-кишковому тракті. Вона допомагає відходам рухатися по організму, збільшує розмір калу, пом’якшує його (полегшуючи його проходження! і регулює дефекацію.

Коли ваше тіло не отримує достатньо харчових волокон, відходи не рухаються через ваше тіло так ефективно, ваш стілець стає твердішим і його стає важче виходити. Потім він довше залишається в товстій кишці, дозволяючи бактеріям бродити, що виділяє газ, який викликає здуття.

2. Високий рівень холестерину ЛПНЩ

Високий рівень холестерину зазвичай протікає безсимптомно, але ви можете дізнатися, що він у вас є, під час тестування в кабінеті лікаря. Якщо у вас високий рівень холестерину ЛПНЩ — «поганого» холестерину, який може накопичуватися в артеріях і зміцнювати їх, — це може бути ознакою того, що ви їсте занадто багато червоного м’яса.

Підвищені лабораторні рівні ЛПНЩ і апо В, маркери холестерину, що утворює бляшки, можуть вказувати на надмірне споживання червоного м’яса з високим вмістом насичених жирів і ТМАО, що може збільшити ризик серцевих захворювань.

3. Гіпертонія

Ще одним симптомом, який ви можете помітити під час наступного медичного огляду, є високий кров’яний тиск.

Червоне м’ясо, як правило, містить більше калорій і жирів, зокрема насичених жирів і холестерину. Незважаючи на те, що навколо цього тривають численні суперечки, є переконливі докази, що споживання більшої кількості червоного м’яса підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Це може призвести до інфарктів та інсультів.

Гіпертонія (високий кров’яний тиск) є ще одним потенційним ефектом надмірної кількості червоного м’яса, особливо сильно обробленого виду.

4. Неприємний запах з рота

Якщо ви боретеся з неприємним запахом з рота, це також може бути пов’язано зі споживанням червоного м’яса.

Є кілька причин, чому червоне м’ясо, особливо якщо його споживати у великих кількостях, може сприяти виникненню неприємних запахів через неприємний запах з рота або запах тіла. Що стосується неприємного запаху з рота, якщо ви не чистите щіткою чи зубною ниткою належним чином після їжі м’яса, залишки шматочків можуть застрягти у ваших зубах і привернути бактерії, що призведе до неприємного запаху.

Галітоз також може виникнути тому, що коли організм розщеплює білок під час процесу травлення, утворюється аміак як побічний продукт, частина якого може вийти через ваш рот, і зазвичай пахне котячою сечею.

5. Запах тіла

Також нерідко з’являється неприємний запах тіла в результаті вживання занадто великої кількості червоного м’яса.

Неприємний запах тіла може бути наслідком вживання занадто великої кількості червоного м’яса, і це відбувається тому, що червоне м’ясо важко розщепити в організмі. Червоне м’ясо залишає залишок у травному тракті, який змішується з бактеріями, утворюючи жирні кислоти, а потім виводиться з організму через піт. Коли жирні кислоти змішуються з бактеріями на шкірі (особливо у великих кількостях, що може статися під час їжі). занадто багато червоного м’яса), воно може мати неприємний запах.

6. Проблеми зі шкірою

Проблеми зі шкірою також можна пояснити вашою дієтою, якщо ви їсте занадто багато червоного м’яса.

Надмірне споживання червоного м’яса, особливо з високим вмістом насичених жирів, може сприяти виникненню таких проблем зі шкірою, як акне або тьмяність через його вплив на загальний рівень запалення.

7. Втома або м’язова слабкість

Вживання великої кількості білка зазвичай асоціюється з життєвою силою та фізичною силою, оскільки м’язам потрібен білок для росту та відновлення. Однак експерти зазначають, що вживання занадто великої кількості червоного м’яса може призвести до відчуття втоми або слабкості.

Хоча ваше споживання білка може бути високим, якщо ви їсте багато червоного м’яса, це може відбуватися за рахунок інших важливих вітамінів, мінералів та/або поживних речовин, необхідних вашому організму для нормального функціонування. Часто дефіцит поживних речовин може проявлятися у вигляді втоми або слабкості, які можуть бути спричинені вживанням занадто великої кількості червоного м’яса.

8. Збільшення ваги

Збільшення ваги та ожиріння тісно пов’язані з великим споживанням червоного м’яса. Червоне м’ясо має високу калорійність, і часто люди прагнуть їсти більші порції, що може призвести до збільшення ваги та ожиріння.

9. Біль у суглобах

Здоров’я кишечника впливає на рівень запалення, а рівень запалення впливає на ймовірність розвитку широкого спектру хронічних захворювань. Якщо ви регулярно споживаєте надмірну кількість червоного м’яса, у вас може розвинутися біль у суглобах як один із проявів хронічного запалення.

Червоне м’ясо містить більше жиру (і насиченого жиру), ніж інші типи білка, і дослідження показали, що воно може підвищувати рівень інтерлейкіну-6 (ІЛ-6), С-реактивного білка (СРБ) і гомоцистеїну, які маркери запалення. Це запалення не обмежується кишечником, але може проявлятися в суглобах.

Ще одна причина, через яку занадто багато червоного м’яса потенційно може спричинити біль у суглобах, полягає в тому, що в ньому багато пуринів, природної хімічної речовини, що міститься в нашому організмі. Під час розщеплення вони утворюють сечову кислоту. Коли сечова кислота накопичується в крові, вона створює кристали, які застряють у суглобах, що призводить до болю та набряку.

10. Захворювання нирок

Люди, які їдять занадто багато червоного м’яса, можуть просто споживати забагато білка. Одним із найпоширеніших симптомів гіпопротеїнемії є те, що вона може вплинути на функцію нирок.

Якщо у вас вже є захворювання нирок, дотримуйтеся дієти з високим вмістом білка. може погіршити функцію нирок. Це пояснюється тим, що організм може бути не в змозі видалити всі відходи, пов’язані з білками.

Нещодавні дослідження також показують, що деякі люди можуть відчувати симптоми ниркової недостатності, навіть якщо в них в анамнезі не було порушення функції нирок.

Прокрутка до верху