Кишечник — один із найважливіших органів нашого тіла. Він не тільки відповідає за розщеплення їжі, яку ми їмо, але й поглинає поживні речовини, необхідні нашому організму для щоденного функціонування, а також виводить токсини та інші шкідливі бактерії. Це безперервна робота, але споживання правильної їжі може мати величезний вплив на те, як кишкова флора впливає на ваше загальне здоров’я, настрій, метаболізм тощо.
Що різноманітніший ваш мікробіом, то здоровіший ваш кишечник. Це призводить до зменшення запалення та зниження ризику хронічних захворювань, таких як хвороби серця та діабет 2 типу. Це також може сприяти швидшому загоєнню, більш раціональному метаболізму та навіть кращому настрою.
Хороша новина полягає в тому, що здорова для кишечника їжа наповнена поживними речовинами та смаком. Продовжуйте читати, щоб дізнатися, що один гастроентеролог їсть щодня, щоб контролювати свій кишечник.
1. Хліб на заквасці
Закваска містить менше глютену та інших речовин, що викликають здуття живота, ніж інший хліб.
Процес бродіння допомагає розщепити ці агенти, що, як наслідок, призводить до сплеску пребіотичних і пробіотичних властивостей.
2. Кефір, сир або грецький йогурт
Кефір — це ферментований напій, схожий на молоко, виготовлений із кефірних зерен. Споживання цього напою пов’язане з широким спектром нутрицевтичних переваг, включаючи протизапальну, антиоксидантну, протиракову, антимікробну, антидіабетичну, антигіпертензивну та антигіперхолестеринемічні ефекти.
Наприклад, фермерський сир на кефірі не містить лактози та містить багато кальцію та білка. Але найголовніше, він містить 12 видів живих і активних пробіотиків.
Якщо в меню немає тостів на заквасці, починайте свій ранок з грецького йогурту, іншої їжі з високим вмістом пробіотиків. На гарнір додайте чорницю та малину, тому що вони допомагають кишковим бактеріям процвітати, допомагають пам’яті та концентрації. Щоб запобігти запорам, посипайте насіння чіа та іноді додавайте трохи кориці, щоб усунути запалення.
3. Авокадо
Відомий суперпродукт, авокадо містить велику кількість клітковини та наповнений основними поживними речовинами, зокрема калієм, який допомагає сприяти здоровій функції травлення. Авокадо також може зменшити газоутворення, оскільки воно вважається продуктом з низьким вмістом фруктози.
4. Помідори
Після нанесення товстим шаром подрібненого авокадо Салхаб любить додавати шматочки нарізаних помідорів як «чудовий пребіотик».
Пребіотики відрізняються від пробіотиків тим, що вони залишаються в кишечнику і служать їжею для кишкової мікрофлори.
Помідори також можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань, холестерину та раку, а також зміцнити імунітет .
5. Оливкова олія першого віджиму
Оливкова олія змінює зв’язок мікробіома кишечника з мозком. Благотворний вплив оливкової олії на мозок і тіло людини, ймовірно, пов’язаний з присутністю поліфенолів гідрокситирозолу (HT) і олеїнової кислоти (OA). HT захищає клітини, які перебувають у стані окисного стресу. OA — це мононенасичені жирні кислоти омега-9, які в оливковій олії зазвичай більше, ніж в рослинних жирах.