Кава – потужна речовина. І не тільки тому, що це приводить вас вранці. Дослідження показують, що кава може зробити багато приємних речей для вашого здоров’я, наприклад допомогти схуднути та знизити ризик діабету 2 типу та хвороби Альцгеймера. Проте, якою б вражаючою не була кава, деякі дослідження показують, що вона може підвищувати рівень холестерину.
Чи варто хвилюватися? Щоб з’ясувати це, ми запитали експертів. Ось що вони хочуть, щоб ви знали.
Правда про холестерин
Холестерин зазвичай має погану репутацію, але ми не можемо без нього жити. Ця воскоподібна речовина міститься в кожній клітині нашого тіла. Він виконує багато важливих завдань, як-от сприяння травленню та виробленню гормонів і вітаміну D. Незважаючи на те, що ми можемо отримати холестерин з певної їжі та напоїв, наша печінка виробляє весь необхідний холестерин. Насправді печінка виробляє не один, а два типи холестерину, ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) і ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), і кожен з них дуже різний вплив на здоров’я серця. ЛПВЩ, також відомий як «хороший» холестерин, очищає кров, поглинаючи холестерин і виводячи його з організму. З іншого боку, LDL відомий як «поганий» холестерин. Хоча він необхідний для нормального функціонування нашого організму, він може накопичуватися та утворювати бляшки в артеріях, які з часом можуть розірватися та призвести до серцевого нападу чи інсульту.
Зв’язок між кавою та холестерином
Пам’ятайте, що ваша печінка виробляє холестерин? Те саме стосується й інших тварин. Отже, якщо їжа (чи напій) не походить від тварини, вона не може містити холестерину. Як же тоді кава підвищує рівень холестерину? Кава, можливо, відома своїм кофеїном, але вона містить понад 1000 біоактивних сполук. Хоча більшість з них є корисними, деякі з них не надто хороші актори, зокрема cafestol і kahweol. Ці сполуки, відомі як дитерпени, містяться в кавових оліях. Вважається, що вони викликають підвищення холестерину ЛПНЩ, пригнічуючи природну здатність організму переробляти та виводити холестерин.
Це все про пиво
Схильність кави підвищувати рівень холестерину залежить від кількох факторів. Найважливішим є те, як його готують. Коли дослідники перевірили звички вживання кави понад 21 000 добровольців, вони виявили, що ті, хто пив варену каву або каву з поршнем, мали значно більше шансів мати високий рівень холестерину, ніж ті, хто віддавав перевагу фільтрованій каві, яка трохи підвищувала рівень холестерину (еспресо було десь посередині). Чому різниця? Фільтрування кави блокує дитерпенові олії, які потрапляють до вашої кухлі. І навпаки, оскільки варену каву, френч-прес і холодну каву виготовляють без фільтрів, вони не мають запобіжної сітки, щоб уловити ці сполуки, що підвищують рівень холестерину.
Окрім способу заварювання, інші деталі також впливають на потенціал підвищення рівня холестерину в каві, як-от зерна, які ви використовуєте. Наприклад, зерна арабіки містять більше дитерпенів, ніж сорти робуста, а світле смажене багатше на дитерпени, ніж темніші. Навіть фільтр для кави вашої марки може мати значення, оскільки деякі паперові фільтри більш пористі, ніж інші.
Скільки кави безпечно для рівня холестерину?
Кількість кави, яку ви п’єте, також має значення, але головним чином, якщо ви її справді розтираєте. Люди, які випивали 3-4 чашки кави щодня, мали приблизно в 1,5 рази більше шансів мати високий рівень ЛПНЩ, ніж «легкі» споживачі, які випивали менше 3 чашок. Але справжні проблеми виникали у людей, які споживали більше 4 чашок на день, оскільки їх шанси на високий рівень ЛПНЩ різко зросли майже в шість разів порівняно з тими, хто п’є каву легко.
Варимо кращу чашку
Якщо ви стежите за рівнем холестерину, вибір відфільтрованої кави замість, скажімо, чашки френч-пресу або лате – хороший перший крок. Але важливіше те, що ви додаєте у свою чашку кави. Надмірна кількість добавок, як-от насичених жирних вершків, напівфабрикатів і вершків, може збільшити ризик високого рівня холестерину. І хоча це не так очевидно, додавання цукру та солодких сиропів також може завдати шкоди здоров’ю вашого серця в довгостроковій перспективі.
Але, чесно кажучи, не всі люблять пити каву чорну і несолодку. Якщо ви не можете зробити чорний, додайте трохи молока, обмеживши кількість доданого цукру.
Більше зображення
Що це означає для здоров’я вашого серця? Відповідь може вас здивувати. Незважаючи на те, що дитерпени можуть підвищувати рівень холестерину, кава містить інші біологічно активні сполуки, які можуть зменшити окислювальний стрес і запалення, що може принести користь здоров’ю серця. Наприклад, дослідження Європейського товариства кардіологів у 2022 році за участю майже 450 000 людей показало, що щоденне вживання 2-3 чашок меленої, розчинної кави або кави без кофеїну значно знижує шанси людини на смерть від будь-якої причини, включаючи серцево-судинні захворювання. Але навіть якщо ви п’єте більше, не потрібно напружуватися. Вживання кави в помірних кількостях, менше 4 чашок на день, має досить мінімальний вплив на рівень холестерину. Оскільки більшість людей споживає каву в помірних кількостях, зосередження на зміні інших способів життя, таких як відмова від куріння, якісний сон і уникнення їжі з високим вмістом насичених жирів, матиме більший вплив на контроль високого рівня холестерину.
Для багатьох людей серйознішою проблемою є кофеїн у каві, через який ви можете відчувати тривогу, нервозність і безсоння, а також викликати прискорене серцебиття. Отже, враховуйте свою особисту толерантність і історію здоров’я, особливо якщо у вас вже є проблеми з серцем. Якщо у вас захворювання серця, важливо поговорити зі своїм лікарем про споживання кави.
Помірна кількість кави, особливо фільтрованої, безпечна як для здоров’я серця, так і для рівня холестерину. Просто пам’ятайте про те, як ви ароматизуєте свою каву, і вибирайте спосіб насолоджуватися чашкою з меншим вмістом жиру та цукру.