Ось чому вам потрібно більше клітковини у вашому раціоні

Багато з нас віддають перевагу здоровій їжі, щоб жити довше, тому, мабуть , останній рік спостерігається сплеск інтересу до дієти « Блакитна зона ». Дієта базується на харчових звичках людей, які живуть у «блакитних зонах», або п’яти регіонах світу з найвищою концентрацією людей старше 100 років: Окінава, Японія; Сардинія, Італія; Нікойя, Коста-Ріка; Ікарія, Греція; і Лома Лінда, Каліфорнія. Але Ден Бюттнер, експерт з довголіття, який першим визначив блакитні зони, тепер каже, що не має значення, що ви їсте, якщо у вашому раціоні недостатньо клітковини.

29 грудня Бюттнер опублікував на своїй офіційній сторінці в Instagram фрагмент інтерв’ю з ведучою подкасту Habits & Hustle Дженніфер Коен. У відео експерт з довголіття пояснив, що більшість людей не звертають уваги на клітковину.

У стандартній американській дієті — чіпси, гамбургери, свинячі відбивні, піца — клітковини майже немає.

За словами Бюттнера, споживання клітковини головним чином впливає на ваш кишечник, який містить «близько 100 трильйонів бактерій». Єдине, чим харчуються ці здорові бактерії, — це клітковина.

Коли ви споживаєте достатню кількість волокнистої їжі, бактерії у вашому кишечнику будуть ферментувати цю клітковину та виробляти коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA). Вони підтримують вашу імунну систему в тонкому стані, контролюють запалення та регулюють ваш настрій.

Фактично, останні дослідження показали, що SCFAs відіграють важливу роль у здоров’ї та профілактиці захворювань. За даними видання, деякі з їхніх відомих переваг для здоров’я включають запобігання запальним захворюванням кишечника (IBD), зменшення діареї, зниження ризику раку товстої кишки, допомогу в контролі рівня цукру в крові, захист здоров’я серця та підтримку здорової ваги.

З іншого боку, відсутність достатньої кількості клітковини може мати шкідливі наслідки.

Якщо ви дотримуєтеся стандартної американської дієти, ви голодуєте ці бактерії, і вони починають працювати на слизовій оболонці вашого кишечника. Ви часто хворієте на негерметичні кишки. Це безлад.

Сучасні дієтичні рекомендації показують, що ви повинні отримувати 14 грамів клітковини на кожну 1000 калорій їжі. Але згідно з дослідженням 2017 року, опублікованим, лише близько 5 відсотків населення дотримується цієї рекомендації. Натомість більшість людей споживають волокна лише 16,2 грама на день.

Одні з найкращих джерел харчових волокон включають: боби та горох, овочі, фрукти, цільні зерна та горіхи.

Але будьте обережні. Однією з основних проблем, з якою стикаються люди, намагаючись включити більше клітковини в свій раціон, є надто швидке збільшення споживання.

Деякі люди раптово вирішують збільшити споживання клітковини відразу й отримують побічні ефекти, наприклад відчуття газів і здуття. Тож вони припинили це робити.

Прокрутка до верху