Високий кров’яний тиск може мати далекосяжні наслідки для вашого здоров’я, завдаючи шкоди серцю, артеріям, мозку, ниркам, очам тощо. Зокрема, гіпертонія може піддавати вас ризику серцевого нападу чи інсульту. Ваш лікар може призначити для лікування такі ліки, як діуретики, бета-блокатори, інгібітори АПФ або блокатори кальцієвих каналів. Вони також можуть розповісти вам, яких продуктів слід уникати при високому кров’яному тиску.
Важливо зауважити, що хоча ваша дієта є наріжним каменем лікування та профілактики серцевих захворювань, не існує підходу «одного розміру для всіх». Є кілька факторів, зокрема стать, генетика та спосіб життя, які можуть впливати на рекомендації вашого лікаря для контролю високого кров’яного тиску.
Однак вона зазначає, що є певні продукти, які можуть підвищувати артеріальний тиск або сприяти його нестабільності, і що їх краще уникати, якщо у вас високий ризик розвитку гіпертонії. Читайте далі, щоб дізнатися про сім продуктів, які варто пропустити.
1. Продукти, багаті натрієм
Ні для кого не секрет, що продукти з високим вмістом натрію можуть сприяти гіпертонії. Коли ви споживаєте занадто багато солі, ваше тіло утримує воду, щоб протистояти їй, збільшуючи об’єм рідини у вашій крові та ускладнюючи її перекачування.
Незважаючи на те, що натрій міститься в широкому діапазоні харчових продуктів, деякі з найгірших порушників включають консервовані супи та бульйони, мариновані або ферментовані продукти, а також ультраоброблені або розфасовані продукти, на які припадає до 70 відсотків нашого споживання натрію.
Споживання меншої кількості натрію — це лише одна частина головоломки. Це також стосується додавання більше продуктів, багатих калієм… оскільки ці два компоненти працюють разом, як гойдалка.
Натрій і калій є електролітами, які допомагають вашому тілу підтримувати рідину та об’єм крові. Коли наше тіло отримує занадто багато натрію і недостатньо калію, артеріальний тиск може піднятися.
Деякі продукти з особливо високим вмістом калію — це авокадо, брокколі, помідори, апельсини, картопля, банани, квасоля, горіхи та насіння.
2. Жирне м’ясо
Також краще уникати жирних шматків м’яса, якщо ви боретеся з високим кров’яним тиском. Вони можуть містити високий рівень менш здорових насичених жирів, які можуть сприяти накопиченню бляшок у ваших артеріях.
Однак він пояснює, що так само важливо подумати про те, чим замінити це жирне м’ясо, оскільки багато людей замінять продукти з високим вмістом насичених жирів на продукти з високим вмістом цукру. Це може збільшити навантаження на ваше серце та підвищити артеріальний тиск.
Натомість зосередьтеся на заміні насичених жирів більш здоровими джерелами жиру, наприклад, жирною рибою, багатою на Омега-3, як-от лосось, оселедець, скумбрія та сардини. Перехід на більш пісні варіанти білка, такі як курка, морепродукти або рослинні джерела, також може допомогти покращити ваше загальне здоров’я серця.
3. Оброблене м’ясо
Подібним чином оброблене м’ясо становить серйозну загрозу, коли мова заходить про гіпертонію. Фактично це їжа номер один, якої люди повинні уникати, якщо у них високий кров’яний тиск.
Хоча хот-доги, ковбаси та бекон, як відомо, багаті сіллю, дієтолог зазначає, що «нежирні» делікатеси, такі як нарізана індичка, можуть бути не менш шкідливими.
Один хот-дог може легко містити 700 мг натрію, що становить майже 50 відсотків рекомендованої норми натрію протягом цілого дня для людей з артеріальним тиском. Люди часто думають, що сендвіч з індичкою – це корисний вибір для серця, але лише дві унції гастрономічної індички також містять майже 700 мг натрію!
4. Солодкі ласощі та напої
Вживання занадто великої кількості натрію є ключовим фактором розвитку гіпертонії, але споживання доданого цукру також може опосередковано підвищити ваш артеріальний тиск, спричиняючи «збільшення ваги через збільшення калорій, порожніх поживних речовин.
Вживання занадто великої кількості цього може призвести до збільшення ваги та підвищення рівня цукру в крові, створюючи додаткове навантаження на ваше серце.
5. Алкоголь
Вживання алкоголю також може мати помітний вплив на кров’яний тиск, навіть якщо ви п’єте в помірних кількостях. Жінки повинні обмежити споживання не більше ніж одним напоєм на день, тоді як чоловіки повинні обмежити споживання двома напоями на день.
Немає ніякої користі для здоров’я навіть від алкоголю, тому поміркуйте відповідно.
Люди, які приймають ліки від високого кров’яного тиску, повинні бути особливо уважними щодо споживання алкоголю. Перевипивання може негативно вплинути на ваш артеріальний тиск і перешкодити прийому певних ліків, що ускладнить керування гіпертонією та потенційно пошкодить ваше серце та печінка.
6. Смажені страви
Смажена їжа, як правило, багата натрієм, насиченими жирами та надлишковими калоріями, що робить її рецептом високого кров’яного тиску та збільшення ваги.
Фактично, дослідження 2020 року, опубліковане в журналі Nutrition Research and Practice, розглядало вплив смаженої їжі на ризик гіпертонії. Було підтверджено, що велике споживання смаженої їжі було пов’язане з високою поширеністю прегіпертензії та гіпертонії.
Імовірність передгіпертензії та гіпертензії була вищою в третьому терцілі споживання смаженої їжі серед споживачів смаженої їжі порівняно з тими, хто не смажив їжу.
7. Надлишок кофеїну
Надмірне споживання кофеїну також може тимчасово підвищити кров’яний тиск, і вчені працюють над тим, щоб краще зрозуміти його потенційні довгострокові наслідки. Тим часом багато експертів рекомендують обмежити споживання, якщо вас турбує артеріальний тиск.
Кофеїн змушує нейрони нашого мозку працювати з меншою стимуляцією, ніж потрібно, коли кофеїну немає. Ця підвищена мозкова активність викликає каскад подій у всьому тілі, включаючи викид адреналіну, нашого гормону «борися, біжи або заморозь», який звужує кровоносні судини та підвищує кров’яний тиск.
Вплив надмірного кофеїну може бути найсильнішим для тих, хто вже має гіпертонію. Таким чином, людям, у яких діагностовано високий кров’яний тиск, я рекомендую уникати кофеїну, щоб запобігти загостренню.