9 видів їжі, яку варто їсти, коли у вас COVID-19

Так, COVID-19 все ще існує — і, очевидно, найближчим часом він нікуди не дінеться! Але наразі ми точно знаємо, що робити, якщо результат тесту позитивний: багато відпочинку, багато серветок і безрецептурних засобів для полегшення симптомів, а також противірусні препарати, якщо ваш лікар їх призначить. О, і не забудьте про останню частину плану лікування, яка полягає в тому, щоб завантажити продукти, які можуть допомогти вам заспокоїтися та вилікуватись.

Жодна їжа магічним чином не допоможе вам одужати від COVID-19, але харчування відіграє важливу роль в імунітеті, тому організм потребує повної поживної підтримки, яку він може отримати, коли ви хворі. Відомо, що різноманітна дієта, яка включає листову зелень, цільні зерна та бобові, а також зведення до мінімуму оброблених харчових продуктів, допомагає при запаленні та забезпечує поживні речовини, необхідні вашій імунній системі для функціонування та вироблення антитіл для боротьби з інфекцією.

Після одужання від COVID все ще важливо продовжувати підживлювати свій імунітет, щоб допомогти вам залишатися здоровим і готовим до боротьби з іншими захворюваннями або майбутніми повторними зараженнями COVID. Від 70% до 80% імунної системи організму міститься в кишечнику, тому вживання різноманітних груп продуктів є ключовим для підтримки різноманітності мікробіома кишечника та здатності зміцнювати загальний стан здоров’я. Жодна їжа раптово не вийде.

1. Завантажте продукти з вітаміном С.

Вітамін С є однією з важливих поживних речовин, яка сприяє виробленню антитіл, функціонуванню імунних клітин і зниженню окислювального стресу, що справді може допомогти запобігти інфекції.

Переможці з високим вмістом вітаміну С:

  • Червоний болгарський перець
  • Апельсини, грейпфрути та інші цитрусові
  • Папайя
  • Ківі
  • Брокколі, капуста та інші хрестоцвіті овочі
  • Ягоди

2. Отримайте трохи цинку та вітаміну D

Цинк важливий для загального імунітету та здоров’я легенів. Вітамін D також виявився важливим для запобігання важким легеневим симптомам COVID-19. Знайдіть цинк в насінні та горіхах, устрицях і чорному шоколаді; отримуйте вітамін D через яйця (жовток), жирну рибу, як-от лосось і сардини, гриби та збагачений апельсиновий сік або молочні продукти.

3. Ведіться на ароматику

Часник, цибуля, імбир, зелена цибуля, цибуля-порей, цибуля-шалот, шніт-цибуля — ці підсилювачі смаку мають антибактеріальні, протизапальні та противірусні властивості, і всі вони ідеально підходять для додавання в курячий суп або кістковий бульйон. Мені завжди подобається дивитися на традиційні страви, які подаються різними способами в різних культурах, щоб відновити здоров’я своїх близьких. Курячий суп — це класичний суп, який має сенс, оскільки він живить і зволожує, а також забезпечує такі необхідні імунітету, як білок, залізо та цинк. , і наповнені вітамінами овочі. Рослинна альтернатива курячому супу — це використання сочевиці та великої кількості овочів.

4. Зосередьтеся на білку

Клітини руйнуються, коли ви маєте справу з такою хворобою, як COVID, і білок є макроелементом номер один, який може допомогти їх відновити. Коли вам погано, ваші звичайні білкові страви, як-от м’ясо, риба та бобові, як-от квасоля, можуть бути не надто апетитними, але ці варіанти також багаті білком і можуть бути більш комфортними:

  • Яєчня
  • Кістковий бульйон або супи на основі кісткового бульйону
  • Йогурт або кефір
  • Смузі з протеїновим порошком
  • Тости з горіховим маслом
  • Тофу

5. Використовуйте трави та спеції

Багато з цих підсилювачів смаку допомагають боротися із запаленням і багаті антиоксидантами, каже Іу, і вони можуть бути особливо корисними, якщо у вас погіршилося або втрачено відчуття смаку. Рясно приправте сміливими ароматами, як-от часниковий порошок, цибульний порошок, чорний перець, кайенський перець, кмин і кориця, щоб смаки могли відчутися. Зокрема, кайенський перець добре використовувати, якщо ви можете впоратися з гострим — він має високу концентрацію капсаїцину, протизапальну речовину, яка надає йому ефект і може допомогти зменшити закладеність носа. Свіжий або сушений імбир, суміші каррі з низьким вмістом натрію, мускатний горіх, гвоздика та всі свіжі або сушені трави також підходять.

5. Спробуйте зволожувати продукти

Гідратація надзвичайно важлива, щоб допомогти вашому організму нормально функціонувати, як коли ви хворі, так і коли ви здорові. Крім найбільш очевидного розчину гідратації — рідини — більшість фруктів і овочів також мають високий вміст H20, і багато з них також містять мінерали, які виконують функцію електролітів, щоб допомогти збалансувати рівень рідини в організмі. Але це видатні:

  • Ягоди
  • Дині
  • Цитрусові
  • Огірок
  • Помідори
  • Листя салату

Якщо ви втратили апетит, нюх або смак, смузі — чудовий спосіб оптимізувати ваше харчування та зволожити організм. Ви можете використовувати свіжі або заморожені фрукти та овочі, а також це чудова можливість додати такі речі, як йогурт, горіхове масло або протеїновий порошок для додаткового підвищення поживних речовин.

6. Віддавайте перевагу цільним зернам

Ваше тіло також потребує вуглеводів для підживлення процесу загоєння, і цільні зерна є ідеальним вибором, оскільки вони містять інші необхідні поживні речовини, такі як клітковина, вітаміни, мінерали та іноді навіть трохи білка. Розумний вибір:

  • Овес
  • Кіноа
  • Ячмінь
  • Рука
  • Фарро
  • Коричневий рис
  • Булгур
  • Фоніо
  • Тефф
  • Цільнозерновий хліб, макарони або крекери

7. Отримайте трохи омега-3

Цей тип жирної кислоти допомагає приборкати запалення, що є важливим кроком на шляху до одужання від такої хвороби, як COVID, і збереження здоров’я під час відновлення. Гостре запалення є причиною цитокінового шторму при COVID-19, який змушує людей відчувати себе схожим на грип, і вважають, що омега-3 жирні кислоти допомагають усунути ці симптоми. Хороші джерела омега-3 жирних кислот включають:

  • Насіння Чіа
  • Мелені насіння льону
  • Жирна риба, наприклад, лосось, оселедець, сардини, форель, скумбрія
  • Волоські горіхи

8. Додайте трохи пікантності

Якщо ви можете витримати спеку і вона не турбує ваше горло, з’їжте гострі страви, щоб прояснити ситуацію. Гострість може природним чином зменшити закладеність. Корейська кухня може похвалитися багатьма гострими тушкованими стравами, які містять ферментовані продукти, такі як кімчі, щоб забезпечити кишково-шлунковий пробіотик. Спробуйте кімчі джігае, який містить кімчі, різні джерела білка, а іноді й гриби, які можуть бути джерелом вітаміну D. Якщо ви не в настрої пробувати щось новеньке, додайте в їжу свіжий або сушений гострий перець чилі.

Орієнтуйтеся на свої симптоми

Окрім допомоги у відновленні, інколи вам просто хочеться чогось, що справді допоможе вам почуватись краще. Симптоми COVID відрізняються залежно від людини та варіанта, але ось що може полегшити деякі поширені симптоми:

Лихоманка

Кашель або біль у горлі

Діарея

Нудота або блювання

Продукти, яких слід уникати

Загалом, добре обмежити або уникати продуктів з високим вмістом цукру або натрію, а також алкоголю. Також відмовтеся від їжі з мінімальною поживною цінністю, що піддається обробці, наприклад чіпсів, десертів і цукерок.

Прокрутка до верху