Додавання сирих хрестоцвітих овочів, таких як брокколі, цвітна капуста та брюссельська капуста, може допомогти підвищити рівень холестерину, сприяти здоров’ю серця та регулювати рівень цукру в крові. Що ще спільного у цих хрустких зелених листових овочів?
Те, що називається глюкорафанін. Сполука виробляє молекули сульфорафану, які мають переваги для здоров’я, починаючи від протизапальних і закінчуючи профілактикою раку. Але для деяких ідея вкусити сирий стебло брокколі неприваблива, тому багато хто замість цього звертається до добавок з брокколі.
Опитування показали, що більше половини дорослих американців приймають дієтичні добавки. За оцінками, промисловість харчових добавок у США до 2025 року становитиме 60 мільярдів доларів, а в усьому світі – майже 200 мільярдів доларів. Все більше і більше дорослих знаходять нові способи інвестувати в своє загальне здоров’я, а про добавки з брокколі зараз говорять у всьому місті.
Ви можете запитати, чому саме брокколі? Хрестоцвітий овоч належить до групи продуктів, що виробляють сульфорафан, до яких також входить зелень, така як бок-чой і капуста кале. Однак брокколі (зокрема, стебла, оскільки вони молодші за суцвіття) виробляє одні з найвищих рівнів сульфорафану.
Сульфорафан може сприяти антиоксидантним і протизапальним ефектам, таким як зниження рівня цукру в крові, зниження ризику раку та уповільнення вікового зниження когнітивних функцій. Але щоб активувати дивовижні переваги сульфорафану для здоров’я, сполука під назвою глюкорафанін повинна взаємодіяти з білком під назвою мірозиназа.
Глюкорафанін і мірозиназа є природними молекулами брокколі. Вони виробляють сульфорафан, коли овоч нарізають, подрібнюють або жують у сирому вигляді. Однак більшість людей вважають за краще варити брокколі, а не їсти її сирою.
Щоб уточнити, сульфорафан все ще виділяється, коли брокколі готується на сковороді, але в надзвичайно низьких кількостях. Смажена брокколі виробляє в 2,8 рази менше сульфорафану, ніж нарізана сира брокколі.
Для тих, хто не любить їсти сиру брокколі, добавки з брокколі є простим способом отримати регулярне підвищення рівня сульфорафану.
Виготовлені зі стебел брокколі добавки з брокколі містять більше сульфорафану, ніж брокколі, приготована на пару або обвуглена, яку ви б подавали до обіду. Тим не менш, ви не пожинаєте всі інші природні переваги брокколі, такі як клітковина та вітамін К, з пероральною добавкою.
Хоча харчові добавки з брокколі є переконливим аргументом, важливо зазначити, що не існує багато довгострокових досліджень або досліджень щодо дієтичних добавок. Крім того, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів не схвалює харчові добавки, поки вони не з’являться на масовому ринку, тому обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж починати приймати нові добавки.