Зібраний урожай хрустких і поживних стебел селери може принести величезне задоволення, оскільки це означає, що ви успішно вирощували складну культуру протягом повного вегетаційного періоду. Селера справді має репутацію вирощувати її важко, оскільки ця прохолодна культура має тривалий період і потребує багато вологи.
Вирощуючи селеру, потрібно збирати врожай, коли стебла мають правильний розмір і структуру. Занадто рано, і вони не будуть повністю розвинені, але чекайте занадто довго, і селера стане жорсткою і гіркою.
Це може здатися незрозумілим, але ми хочемо допомогти. Отже, давайте розглянемо ознаки, щоб знати, коли збирати врожай селери, і різні способи збору врожаю на вибір.
Почніть вирощувати селеру з посіву насіння в приміщенні в середині весни і пересадіть розсаду в город на висоті приблизно 4-6 дюймів, коли мине ризик заморозків. Розташуйте рослини на відстані приблизно 20-30 cм одна від одної та вирощуйте врожай на сонячному місці у вологозберігаючому ґрунті.
Коли збирати врожай селери
Селера — культура з тривалим вегетаційним періодом, тому краще починати вирощувати в закритому грунті рано навесні або купувати саджанці, щоб висадити овоч прямо в сад. Для дозрівання може знадобитися від 100 до 140 днів, залежно від сорту та погоди протягом вегетаційного періоду.
Селера, яка самостійно бланшується, збирається з середини літа до осені, при цьому урожай збирають до настання заморозків. Традиційні траншейні сорти селери готові до збирання з ранньої осені до зими, якщо овочі захищені від морозів. Перевірте на упаковці насіння приблизну кількість днів до дозрівання для вашого сорту.
Культура потребує регулярного поливу протягом усього сезону, особливо в жарку погоду, оскільки постійна вологість є важливою для гарного врожаю стебел, які потрібно зібрати. Полив допомагає стеблам збільшитися, а брак вологи означатиме, що стебла селери стануть невтішно жилавими.
Отже, як виглядає селера, коли її потрібно збирати? Стебла в ідеалі мають бути три дюйми або більше в діаметрі і принаймні 15-20 см у довжину.
Важливо вибрати правильний час для збирання селери. Бажано збирати селеру, як тільки вона буде готова, коли вона найбільш ніжна, оскільки чим довше вона росте, тим жорсткішою стає. Уникайте збирання селери під час спекотної посушливої пори, оскільки вона буде жорсткою та жилавою. Виберіть прохолодний час для збору селери, перш ніж температура підніметься вище 20 градусів.
Траншейні сорти селери вимагають бланшування перед збиранням. Це можна зробити, загорнувши рослини або вкривши їх із середини літа. Бланшування зберігає стебла солодкими та ніжними, захищаючи їх від сонячних променів. Ці види можна збирати з ранньої осені, коли стебла досягнуть принаймні трьох дюймів або більше в діаметрі.
Як збирати селеру
Є два способи збору врожаю селери: вибрати окремі стебла для використання та дозволити решті рости або зібрати весь качан рослини одночасно. Бажано використовувати чисті садові інструменти, такі як збиральний ніж, і носити рукавички та довгі рукави, оскільки селера може дратувати шкіру.
Окремі стебла можна збирати за потреби із зовнішнього краю, залишаючи внутрішні стебла для подальшого розвитку. Найдовші стебла навколо краю рослини є найбільш зрілими, і їх можна зрізати або відламати для використання. Молодші, внутрішні стебла продовжуватимуть рости для майбутніх урожаїв.
Щоб зібрати всю рослину, відсуньте ґрунт від крони. Потім проріжте крону трохи нижче рівня ґрунту, але над корінням. Крону можна або зрізати ножем нижче лінії ґрунту, або можна підняти всю рослину та зрізати головку з корінням після того, як її витягнуть із землі.
Найкраще використовувати селеру якомога швидше після підйому, коли вона свіжа та хрустка. Старі стебла все ще можна використовувати, рекомендуємо використовувати більш жорсткі стебла селери як приправу до бульйонів і супів.
ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ
Скільки можна залишати селера в землі?
Селера може переносити легкі заморозки, але в ідеалі бажано зібрати врожай до початку заморозків у вашому кліматі. Однак, оскільки селера є дворічною рослиною, вона зацвіте та дасть насіння, якщо її залишити, щоб знову почати рости навесні. Залишивши кілька рослин для посіву, можна отримати урожай насіння селери. Їх можна використовувати в деяких рецептах, або ви можете зібрати насіння для посіву рослин наступного року.
Чи можна їсти листя селери?
Листя селери їстівні, їх можна їсти сирими або вареними. Листя рослини мають такий же смак селери і відрізняються високою поживністю. Їх можна додавати сирими в салати чи бутерброди або використовувати в бульйонах, супах чи соусах.
Чи відросте селера після збору врожаю?
Виростити селеру можна з черешка після збору врожаю. Помістіть корінь селери товщиною 5 см в неглибоке блюдо, наповнене водою, і поставте його на світле підвіконня. Основа швидко проросте маленькими листочками та пагонами, а потім приблизно через тиждень її можна висадити в ґрунт для росту.
Селера має схожий смак із селерою і також відомий як корінь селери. Однак замість того, щоб вирощувати його заради стебел, як селеру, його вирощують заради вузлуватих роздутих коренів. Це ще одна культура з тривалим сезоном, і ви можете дізнатися більше про цю чудову культуру в нашому спеціальному посібнику з вирощування селери.