Ці 11 рослин, які легко вирощувати, ідеально підходять садівникам-початківцям

Кілька моментів приносять таке задоволення, як ваш перший шматок помідора, вирощеного в саду, або приготування порції песто з базиліком, який ви зібрали самостійно. Незалежно від того, чи ви копаєте ділянку на задньому дворі, чи плануєте посадки в контейнерах для свого внутрішнього дворика, тераси чи пожежної драбини, цього сезону ви можете вирощувати власні овочі, квіти та трави, і ці рослини допоможуть навіть початківцям і чорним пальцям досягти цього.

Ось 11 наших улюблених рослин, які легко виростити у своєму саду.

01з 11

Листя салату

  • Ботанічна назва: Lactuca sativa
  • Вплив сонця: світла тінь до повного сонця
  • Тип ґрунту: вологий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–6,5

Ніжна зелень, як-от салат, є одними з найшвидших, ранніх і найпростіших овочів, які можна виростити навесні. Посадіть насіння, як тільки можна буде обробляти землю, і ви будете готувати салат із власної зелені вже через 4 тижні.

Шукайте свіжі сорти, які відростають після збору врожаю, або висаджуйте нові сорти кожні 2 тижні, щоб мати безперервну поставку до весни. Інші сорти, як правило, качанний салат, можна висаджувати в теплу літню погоду.

02з 11

Редис

  • Ботанічна назва: Radhanus sativus
  • Вплив сонця: світла тінь до повного сонця
  • Тип ґрунту: вологий, добре дренований ґрунт
  • pH грунту: 6,0-7,0

Редис — ще одна садова культура, яку легко вирощувати: посівайте її наприкінці зими або ранньою весною, щоб зібрати врожай через три тижні. Існує безліч різнокольорових сортів, окрім звичайних червоних: м’який французький сніданок, крихітний Cherry Belle і різнокольорове пасхальне яйце є одними з наших улюблених.

Кілька популярних сортів, як-от гостра чорна редька Nero Tondo та модна зелено-рожева кавунова редька, ростуть довше, але мають гарний колір і багато смаку.

03з 11

Капуста

  • Ботанічна назва: Brassica oleracea var . ацефала
  • Вплив сонця: світла тінь до повного сонця
  • Тип ґрунту: багатий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,5–6,8

У вас ніколи не буде забагато капусти для смузі, салатів, соте та безлічі інших рецептів. Різні сорти капусти, такі як кучерява, лацинато, червоноросійська та вінтербор, легко виростити з насіння ранньою весною.

Стережіться надокучливих оранжево-чорних жуків-арлекінів, які прогризають дірки в листі капусти, як-от капуста, гірчиця та рукола. Зірвіть їх і опустіть у відро з мильною водою або накрийте капусту плаваючим рядком, щоб захистити їх після посадки.

04з 11

Горох

  • Ботанічна назва: Pisum sativum 
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–7,5

Горох — один із наших улюблених урожаїв раннього літа, особливо солодкі, соковиті сорти, як-от сніжний горошок і цукровий горошок, у якому можна з’їсти весь стручок. Посадіть, як тільки можна буде обробити землю, поки погода ще прохолодна — з лютого по квітень, залежно від вашої зони вирощування. Ваш урожай буде ідеальним для салатів, соте та картоплі фрі.

Горох готовий до збору, коли він стане пухким і соковитим — просто не залишайте його на рослині надто довго, інакше він стане жорстким і втратить свою солодкість.

05з 11

Соняшники

  • Ботанічна назва: Helianthus annuus
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: пухкий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–7,5

Ви, мабуть, садили насіння соняшнику в паперовий стаканчик, коли були дитиною — ці великі красиві квіти так легко виростити. Існує маса доступних сортів, від низькорослих типів, які чудово підходять для зрізаних квітів, до гігантських сортів, які досягають 3.5 метри у висоту в зрілому віці.

Посадіть їх у місці, де ви не будете проти мати соняшники рік за роком, оскільки рослини можуть агресивно пересівати.

06з 11

Помідори черрі

  • Ботанічна назва: Solanum tomato var. вишневі
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: Багатий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,2–6,5

Якщо ви новачок у садівництві, є спокуса спробувати виростити свої улюблені реліквії овочів, але деякі з цих помідорів можуть бути складними. Однак помідори черрі легко вирощувати, з рясним урожаєм, який ви можете перекусити під час збору. Вони також чудово підходять для контейнерів на патіо, веранді чи пожежних сходах.

Обов’язково прищипніть відростки, пагони, які ростуть із місця з’єднання гілок і основного стебла, щоб допомогти зосередити ріст у квітах і плодах. Використовуйте клітку для помідорів або кілки та нитку, щоб підтримати рослину, оскільки помідори черрі можуть вирости великими та кущистими до розпалу літа.

07з 11

Чорнобривці

  • Ботанічна назва: Tagetes
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–7,5

Деякі рослини просто гарні один одному. Це ідея компаньйонної посадки, коли різні рослини поєднуються в пари, щоб допомогти одній (або обом) краще рости.

Чорнобривці й помідори вже давно висаджують разом, і тепер ми знаємо, чому: квіти виділяють сполуку під назвою лімонен, яка допомагає утримувати таких шкідників, як білокрилка, від інших культур, як-от помідорів. Крім того, веселий помаранчевий і жовтий колір чорнобривців створює красиву рамку навколо ваших томатів.

08з 11

Базилік

  • Ботанічна назва: Ocimum basilicum
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: багатий, вологий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–7,0

Помідори та базилік поєднуються в багатьох смачних стравах, тож цілком природно, що вони також будуть кращими улюбленцями в саду. Ця запашна трава стане ще одним чудовим рослиною-компаньйоном для ваших посадок помідорів, крім того, вона чудово підходить для песто, пасти та багатьох інших приготування на кухні.

Коли на ваших рослинах буде приблизно шість листочків, відщипніть верхівку, щоб заохотити їх розгалужуватися до більш повної та густішої форми. Зробіть те саме, коли з’явиться цвітіння — ви хочете, щоб рослина зосередилася на створенні більшої кількості листя, а не квітів.

09з 11

Настурція

  • Ботанічна назва:  Tropaeolum majus
  • Вплив сонця: світла тінь до повного сонця
  • Тип ґрунту: вологий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,5–7,5

Ця приваблива квітуча трава виконує подвійну функцію: її яскраво-червоні, помаранчеві та жовті квіти прикрашають ваш сад, а квіти та листя можна збирати, щоб надати гострого перцевого смаку салатам, песто тощо.

Замочіть насіння у воді на ніч перед посадкою, щоб допомогти їм прорости, а потім висадіть насіння в землю, оскільки настурція погано пересаджується. Розливні різновиди чудово доповнюють віконні ящики та контейнери, тоді як плетисті сорти найкраще обсадити решіткою, щоб забезпечити їм певну підтримку.

10з 11

Картопля

  • Ботанічна назва: Solanum tuberosum
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: Багатий, пухкий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 4,8–5,5

Так, ви можете виростити власну картоплю, а щойно викопані батоги такі смачні, що вам не захочеться повертатися до купленої в магазині. Здобувайте насіннєву картоплю навесні або збережіть органічну картоплю з фермерського ринку та зберігайте її на прилавку, доки не почнуть проростати вічка. Наріжте картоплю так, щоб на кожній частині було кілька вічок, а потім дайте їй постояти три-п’ять днів, щоб порізи замозолилися.

Висаджуйте частини ранньою весною очима вгору на грядки або великі контейнери. Коли лози починають відмирати на початку літа, вони готові до збору врожаю.

11з 11

Часник

  • Ботанічна назва: Allium sativum
  • Вплив сонця: Повне сонце
  • Тип ґрунту: вологий, добре дренований ґрунт
  • pH ґрунту: 6,0–7,0

Часник — це найкраща культура, яку можна забути. Висаджуйте посівний часник пізньої осені, поклавши кожен зубчик у ґрунт гострою стороною догори. Мульчуйте кількома дюймами сіна, соломи або подрібненого листя, що забезпечить ізоляцію часнику взимку та допоможе ґрунту утримувати вологу, а влітку – боротися з бур’янами. До кінця зими рослини проростуть. Прополюйте бур’яни за потреби та поливайте лише в тривалу жарку суху погоду.

Для сортів з твердою шийкою ви захочете зібрати черешки або стебла квітів на початку літа, щоб зосередити зростання в цибулинах. Готуйте з ними або готуйте з них песто. Коли приблизно третина листя почне відмирати (зазвичай з кінця червня до липня), витягніть рослини та розкладіть їх або повісьте сушитися в прохолодному, сухому, затіненому місці на кілька тижнів.

Після висихання обріжте стебла, листя та коріння та видаліть зовнішній шар шкірки. Зберігайте часник у прохолодному, сухому, добре провітрюваному місці та використовуйте його в усіх ваших улюблених рецептах.

Прокрутити вгору