Крок-мадам – класика французького сніданку

Класичний крок-мадам – це французький сандвіч, наповнений шинкою, розтопленим грюйером, вершковим бешамелем і смаженим яйцем. Смачна страва, яка підходить для сніданку, обіду чи вечері.

Інгредієнти:

Соус Бешамель
  • 3 столові ложки солоного масла
  • 1½ столової ложки борошна універсального призначення
  • 1 стакан цільного молока
  • 3 гілочки свіжого чебрецю
  • 2 столові ложки діжонської гірчиці
  • ¼ чайної ложки кошерної солі
  • ⅛ чайної ложки меленого мускатного горіха
Сандвіч
  • 8 товстих скибочок білого хліба
  • 8 столових ложок солоного вершкового масла, розм’якшеного
  • 12 скибочок якісної шинки
  • 2 склянки тертого сиру Грюйер
  • 2 столові ложки оливкової олії першого віджиму або більше вершкового масла
  • 4 великих яйця
  • 2 чайні ложки нарізаної свіжої цибулі для подачі
  • 2 чашки мікрозелені, для подачі (за бажанням)
  • Свіжоподрібнений чорний перець, для подачі

Приготування:

  • Розігрійте духовку до 180°С, поставивши решітку в центральне положення.
  • Приготуйте соус Бешамель. Додайте вершкове масло в середню сковороду на середньому вогні. Коли масло почне пінитися, додайте борошно і варіть, помішуючи вінчиком приблизно 30 секунд; суміш буде злипатися і пузиритися. Повільно додайте молоко, помішуючи, поки суміш не стане однорідною. Додайте чебрець і продовжуйте варити, постійно помішуючи, поки соус не загусне, приблизно 4 хвилини. Додайте гірчицю, сіль і мускатний горіх, щоб поєднати. Зніміть сковороду з вогню та викиньте стебла чебрецю.
  • Зробіть сандвічи. Намажте 1 столову ложку вершкового масла на одну сторону кожної скибочки хліба. Покладіть чотири скибочки хліба маслом вниз на деко. Покладіть на кожну по три складені скибочки шинки та накрийте кожну купку шинки ¼ склянки тертого сиру. Зверху покладіть скибочки хліба, що залишилися, маслом догори.
  • Запікайте бутерброди протягом 6 хвилин або поки хліб не стане злегка золотистим і сир не розплавиться. Вийміть деко з духовки і включіть жаровню.
  • Рівномірно полийте соусом бешамель всі бутерброди. Посипте сандвічі сиром, що залишився, рівномірно розподіливши. Запікайте, поки сир не закипить і не почне підрум’янюватися, 3–4 хвилини.
  • Тим часом розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Коли олія заблищить, обережно розбийте яйця в сковороду. Зменшіть вогонь до середнього-низького і готуйте, поки білки повністю не затвердіють, а жовтки не почнуть густіти, але ще не стануть твердими, приблизно 5 хвилин. За допомогою лопатки акуратно перенесіть 1 яйце на кожен бутерброд.
  • Перед подачею посипте бутерброди зеленою цибулею, мікрозеленню та чорним перцем.

Смачного!

Прокрутити вгору