Готуємо соковитий стейк, як справжній шеф-кухар! Насправді, все легко – обсмажити стейк на сковороді та полити часниково-чебрецевим маслом! Це ефектне, просте приготування в ресторанній подачі, ви відчуєте себе професіоналом і почуватиметеся, ніби вечеряєте в найкращому стейк-хаусі в місті. В цьому рецепті більше техніки, але саме це робить стейк соковитим і смачним.
Поради:
1. Стейк – для цього рецепту підійде будь-який стейк, який підходить для швидкого приготування. В цьому рецепті використовується філе рибай/скотч, тому що це мармурований, дуже соковитий шматок стейка. Також ідеально підходить для нью-йоркських медальйонів, медальйонів з вирізки.
2. Кількість масла порівняно з кількістю стейків – вам потрібна мінімальна кількість масла, щоб можна було легко полити стейки. Тому я використовую однакову кількість, незалежно від того, чи використовую я 1 чи 2 стейки. Ви можете зменшити його приблизно до 50 г, якщо використовувати лише 1, але вам доведеться більше нахиляти сковороду, щоб зачерпнути масло.
3. Подрібнений часник – скористайтеся ножем та щільно вдарте долонею, щоб «розчавити» часник, щоб він розкрився, але в основному залишився цілим. Ідея тут полягає в тому, щоб надати маслу аромат, але зробити так, щоб шматочки було легко розрізнити.
4. Внутрішня температура приготованого стейка. Найпопулярнішим є середня прожарка
Інгредієнти:
- 1–2 філе рибай без кісток або скотч , товщиною 2,5 см, приблизно 300 г кожен
- 1 ст. ложка рослинного масла
- Сіль і перець
- 75 г вершкового масла , нарізаного кубиками 1,25 см
- 6 гілочок свіжого чебрецю або 3 гілочки розмарину
- 5 зубчиків часнику , очищених і подрібнених
Приготування:
- Вийміть стейк із холодильника за 30 хвилин до того, як довести його до кімнатної температури.
- Обсушіть паперовими рушниками.
- Розігрійте олію в сковороді на сильному вогні, поки вона не стане дуже гарячою – ви повинні побачити дим!
- Рясно посипте кожну сторону стейка сіллю та перцем, а потім відразу покладіть на сковороду.
- Смажимо першу сторону: готуйте 2–2,5 хвилини, поки не утвориться чудова скоринка, потім переверніть.
- Залиште на 1 хвилину, потім відсуньте стейки вбік і додайте масло, часник і чебрець. ОБЕРЕЖНО – чебрець бризне!
- Щойно масло розтане, полийте його на стейк, доки він не приготується за вашим смаком – загалом 2 хвилини для другої сторони для середнього просмаження (52C, таблиця вище для інших температур прожарки).
- Скористайтеся щипцями, щоб обсмажити краї на кінцях, якщо ви хочете, щоб він підрум’янився більше.
- Перекладіть стейк на тарілку та накрийте фольгою, нехай відпочине 5-10 хвилин.
- Подавайте стейк, поливши зверху трохи вершкового масла зі сковороди з овочами на пару та молодою картоплею. Якщо ви бажаєте повноцінного, розкішного стейк-хаусу, подавайте цей стейк із соусом Беарнез, і гарніром зі шпинатом, обсмаженим з часником.
Смачного!