Отже, ви нарешті зробили це, розтратившись на пакет цілих зерен із вашої улюбленої кав’ярні. Ви приносите їх додому, несучи сумку, як дорогоцінну річ, і робите собі чашку, цікавлячись, чи зможе ваше піднебіння відчути ноти смаку, надруковані на упаковці: чорна вишня, темний шоколад, карамель.
Але коли ви поплескуєте себе по плечу, пишаючись як своєю покупкою, так і своїм смаком — можливо, більше ожиною, ніж чорною вишнею? — ваш погляд падає на відкритий пакет, і ви починаєте потіти, розмірковуючи, як зберігати каву, щоб зберегти їх найсвіжіші та найсмачніші якості.
Щоб зберегти найкращі зерна в найкращій формі та приготувати смачнішу каву вдома, вам потрібно поставити три прості запитання, і ми маємо на них відповіді.
Зберігання цілої або попередньо меленої кави в зернах — чи є різниця?
Експерти сходяться на думці, що найкраща чашка кави приготована зі свіжозмелених зерен. Чим довший час між подрібненням і заварюванням, тим більша ймовірність того, що ваші зерна почнуть окислюватися, завдяки чому партія буде менш ароматною та насиченою. Тому, якщо ви любитель кави в дорогих зернах, візьміть за звичку купувати їх цілком і молоти самостійно безпосередньо перед тим, як готувати.
Зберігати залишки цілісної кави не може бути простіше — найкращою посудиною зазвичай є мішок, у якому містяться зерна. Пакети з фольгою з одностороннім клапаном запобігають потраплянню кисню, але дозволяють видаляти вуглекислий газ. Якщо ваша кава надійшла в паперовому пакеті або іншому типі упаковки без одностороннього клапана, краще перемістити її в чистий і сухий, непрозорий, герметичний контейнер і зберігати в прохолодному місці, захищеному від прямих сонячних променів.
Якщо ви віддаєте перевагу зручності попередньо змелених зерен, найкраще поводитися з ними так само, як із упакованими в паперовий пакет цілими зернами — перемістіть їх у чистий і сухий, непрозорий, герметичний контейнер і зберігайте в темному прохолодному місці.
По суті, це зводиться до наступного: уникайте контакту з повітрям, вологою, світлом і теплом — і ваші зерна (мелені або цілі) можна буде вважати з належним зберіганням.
Як довго зберігаються кавові зерна?
При правильному зберіганні цілі кавові зерна можуть зберігатися до трьох місяців, але те, що вони не несвіжі чи згірклі, не означає, що вони свіжі. Щоб отримати найжвавіші чашки з найповнішим смаком, рекомендується заварювати зерна протягом одного-двох тижнів після відкриття упаковки. Попередньо мелену каву можна зберігати близько тижня при кімнатній температурі.
Чи можна заморозити або охолодити кавові зерна?
Кава є гігроскопічною (вигадливий термін, який кавова промисловість використовує замість абсорбенту), і зберігання її в холодильнику піддає її впливу запахів і вологи, які змінюють смак вашої кави та змушують її швидше втрачати свіжість. Для зберігання кави холодильник не підходить.
Однак, коли справа доходить до заморожування кавових зерен, відповідь не така остаточна. Хоча більшість експертів не рекомендують заморожувати каву, вони також не проти цього. Заморожування зерен може уповільнити процес черствіння, але ви не повинні зберігати свою щоденну каву в морозилці. Заморожувати каву — особливо зерна в оригінальній, невідкритій упаковці з одностороннім клапаном — це добре, оскільки вони зберігаються при стабільній температурі, подалі від сонячного світла та можуть бути дегазовані.
Зберігання нерозкритих упаковок цілих або мелених зерен у морозилці для подальшого використання викликає великі пальці вгору, але якщо ви зберігали контейнер із попередньо меленою кавою в морозильній камері та просто брали те, що вам потрібно щоранку, можливо, ви захочете переосмисліть свій метод, оскільки не ідеально доставати каву туди-сюди, в морозильну камеру та з неї.
Емпіричне правило купівлі та зберігання кави
Легко заблукати в ритуалі готування собі гарячої чашку щоранку, але не губітеся в усіх питаннях щодо зберігання — найкращий спосіб приготувати найкращий напій просто такий: купуйте лише стільки цілих зерен, скільки Ви можете використати протягом 2 тижнів і зберігати їх у оригінальному пакеті з фольгою з одностороннім клапаном (або в непрозорому герметичному контейнері) у темному прохолодному місці. Свіжозмелюйте лише те, що вам потрібно приготувати зараз, не залежно від того – гарача буде кава чи з льодом.