3 ультраоброблені продукти, яких слід уникати, щоб подовжити життя, результати 30-річного дослідження

Є кілька основних істин, коли мова йде про здорове харчування. Вживання правильної їжі може допомогти вам почуватись краще та схуднути, тоді як споживання неправильної може призвести до навпаки.

Але справа не лише в миттєвих ефектах нашої дієти: споживання певних продуктів може справді вплинути на тривалість вашого життя, показують дослідження. Тепер нещодавно опубліковане дослідження з даними за 30 років визначило ультраоброблені продукти, яких вам слід уникати, щоб продовжити життя.

Згідно з дослідженням, ті, хто споживав найбільшу кількість ультраобробленої їжі (приблизно сім порцій на день), мали на 4 відсотки більший ризик смерті з будь-якої причини.

Більше споживання ультраобробленої їжі було пов’язане з дещо підвищеною смертністю від усіх причин. Висновки підтверджують обмеження споживання певних видів ультраобробленої їжі для довготривалого здоров’я.

Але що таке ультраоброблені продукти? Це харчові продукти, що містять інгредієнти, які ніколи або рідко використовуються на кухнях, або класи добавок, функція яких полягає в тому, щоб зробити кінцевий продукт приємним або більш привабливим.

Це включає такі інгредієнти, як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, підсилювачі смаку, штучні підсолоджувачі та загусники.

Але зв’язок із вищими показниками смертності від усіх причин різний для різних типів ультраоброблених продуктів. Дослідники виявили, що є три типи ультраоброблених продуктів, які можуть найбільше перешкоджати вашій здатності жити довше.

Позитивний зв’язок в основному зумовлений декількома підгрупами, включаючи оброблене м’ясо та підсолоджені цукром або штучно підсолоджені напої.

Згідно з дослідженням, оброблене м’ясо, наприклад, показало найсильніший зв’язок із вищою смертністю від усіх причин і смертністю від окремих причин, крім серцево-судинних і нейродегенеративних захворювань.

Ось чому дієтолог не рекомендує людям відмовлятися від усіх ультраоброблених продуктів, таких як злаки або цільнозерновий хліб, які вважаються ультраобробленими, але «містять різноманітні корисні поживні речовини, такі як клітковина, вітаміни та мінерали.

З іншого боку, я вважаю, що люди повинні намагатися уникати або обмежувати споживання певних ультраоброблених продуктів, таких як оброблене м’ясо, підсолоджені напої, а також потенційно штучно підсолоджені напої.

Дослідник додав, що загальна дієта людини, ймовірно, найважливіша для довгого життя.

Якщо люди дотримуються загалом здорової дієти, я не думаю, що їм потрібно лякатися або злякатися. Загальний режим харчування все ще є переважаючим фактором, що визначає результати для здоров’я. Якщо вас турбують харчові добавки, тоді вибирайте продукти з низьким рівнем добавок. Просто пам’ятайте про поживну цінність продуктів ультраобробленої обробки, які ви вирішуєте споживати.

Прокрутити вгору