Листопад може бути повільним часом для посіву та посадки в городі, але це не означає, що цього місяця немає фантастичних урожаїв. Витрачення часу на посадку в листопаді означатиме більш ранні врожаї наступного року, оскільки культури можуть пустити коріння до настання зими.
Хоча місяць зазвичай більше зосереджений на прибиранні ділянки та зборі витривалих озимих культур, це також чудовий час, щоб випередити. Існує великий вибір овочів для посадки в листопаді, які можна прижитися рано, включаючи багато бобових, луків і салатів. Посіви можуть перезимувати на відкритому повітрі в городі, а навесні знову ожити.
Перший посів у листопаді може означати тривалий сезон збирання будь-яких культур, які можна висаджувати восени та навесні. Крім того, є можливість посадити деякі листяні культури в приміщенні в листопаді, щоб збирати врожай протягом зими.
Традиційно листопад може бути не найпродуктивнішим часом для городу, але він все одно може бути активним: урожай потрібно викопати в землю та овочі зібрати.
Ось мої рекомендації щодо семи чудових овочів, які можна посадити в листопаді, щоб допомогти вам спланувати контрольний список осіннього садівництва та визначити, коли садити овочі :
1. Фава боби
Фава, культура, також відома як квасоля, є універсальним овочем, а очищену квасолю використовують у багатьох рецептах. Боби фави можна сіяти восени або навесні, а квасоля, посіяна в листопаді, дасть вам ранній урожай фави в травні або червні. Рослини є звичайною культурою на городах, і ви також можете вирощувати боби в контейнерах.
Чи сіяти ви восени чи ні, залежить від типу ґрунту чи зони стійкості. Якщо у вас важкий ґрунт, ділянка, схильна до заболочування, або живете в кліматі з дуже холодними та вологими зимами, то вам краще дочекатися весни з посівом у відкритому грунті.
Плануючи посадку квасолі фава в листопаді, виберіть витривалий сорт, наприклад «Aquadulce», і посійте боби на відстані не менше дев’яти дюймів одна від одної. Просто просуньте боби на два дюйми вглиб ґрунту, і вони швидко проростуть, протягом кількох тижнів.
2. Горох
Листопад – ідеальний час для посадки ранніх і морозостійких сортів гороху на городі. Ці морозостійкі культури швидко проростуть у вологому осінньому ґрунті та перезимують без жодної боротьби з зимовими холодами, готові дати врожай ранньою весною.
Будь-яке місце для посадки не повинно перезволожуватись протягом зими, оскільки горох може загнивати, сидячи в холодному та зволоженому ґрунті протягом тривалого часу. Тип гороху, який ви вирішите посіяти в листопаді, також буде ключовим. Вони повинні бути витривалими, з такими класиками, як «Метеор» і «Диво Келведона», які відповідають цьому вимогу. Переконайтеся, що горох, який ви обираєте, має гладку шкірку, а не зморшкувате насіння, оскільки воно утримує воду та найкраще підходить для весняного посіву.
Будь-які листопадові посіви будуть під загрозою мишей, які взимку люблять поласувати насінням гороху. Тому вживання заходів проти них є ключовим, і це буде те саме з духмяним горошком, посадженим восени. Використовуйте бар’єри або спробуйте висаджувати супутні рослини з луком, які виробляють запахи, які можуть завадити мишам їсти запашний горошок і насіння гороху, інакше ви ризикуєте втратити всі ті, які ви посіяли досить швидко.
3. Листя салату
Існує багато різних видів листя салату, які можна посіяти в листопаді, щоб забезпечити врожай протягом холодних зимових місяців. Озиме листя — це швидкозростаючі овочі, які можна висівати в жовтні та листопаді, незалежно від того, вирощують вони як осінні культури для теплиці чи вирощують у приміщенні на світлому підвіконні. Листові культури, такі як мізуна, клейтонія, кукурудзяний салат, гірчиця та шпинат, є витривалими рослинами, які можуть рости як на вулиці, так і в приміщенні протягом зимових місяців.
Вирощувати салат в домашніх умовах або будь-які інші листяні культури дуже просто, якщо у вас є ємність з отворами для дренажу, наповнена якісною сумішшю для горщиків. На сонячному підвіконні з температурою від 10˚ до 15˚ може швидко з’явитися листя, і ви зможете збирати врожай, коли листя стане достатньо великим для їжі.
Якщо ви вирощуєте листя салату на відкритому повітрі взимку, вони розвиватимуться швидше, якщо ви захистите їх від найхолодніших погодних умов. Виробники зазвичай використовують пластикові кришки або фліс, якщо у них немає захищеного середовища, такого як теплиця або холодний каркас, для вирощування зимового листя.
4. Зелений лук
Жовтень і листопад зазвичай вважаються часом для посадки цибулі та часнику в саду, але є ще одна культура луку, яку можна сіяти в листопаді. Цією культурою є зелена цибуля, також відома як зелена цибуля. Ви можете придбати витриваліші сорти цих швидкозростаючих культур, щоб посіяти їх у листопаді, щоб перезимувати та забезпечити врожай стебел, які мають м’який смак цибулі, наступної весни.
Ви можете вирощувати найвитриваліші сорти зеленої цибулі, включно з «Перформер» і «Білий Лісабонський» практично цілий рік. Тонко посійте насіння прямо на місце їхнього зростання в сівалки на глибину близько півдюйма. Як тільки вони проростуть, сіянці найкраще прорідити приблизно на два дюйми один від одного. Цибулю можна вирощувати на відкритому повітрі в землі протягом зими, а також у горщиках (або в приміщенні) для швидшого збору врожаю.
5. Лук-шалот
Цибулю-шалот вирощують не так часто, як цибулю, але ці фантастичні луки мають більш м’який смак і їх можна використовувати в багатьох стравах. Цибуля-шалот буває круглої або подовженої форми, з різними кольорами та смаками.
Виростити цибулю-шалот можна легко з наборів, посаджених пізньої осені або на початку зими. Кожен комплект ділиться на численні цибулі-шалот для збору врожаю – зазвичай отримують від шести до восьми цибулин-шалотів з кожної посадки, коли прийде час збирати цибулю-шалот наступного літа.
Посадіть набір у яму так, щоб лише кінчик був над поверхнею ґрунту, і відставте кожен набір приблизно на шість дюймів один від одного.
6. Слонячий часник
Листопад часто є популярним часом серед садівників для садіння часнику, але це також ідеальний час для початку вирощування часнику. Виробляє великі цибулини розміром з бейсбольний м’яч. Слоновий часник має м’якший смак, ніж звичайний часник, і його бажано садити восени, щоб дати цибулині достатньо часу, щоб розділитися на окремі зубчики.
Розділіть цибулину слонячого часнику на окремі зубчики, посадіть кожен на глибину 4-6 дюймів і на відстані не менше восьми дюймів один від одного. Час збирання слонячого часнику зазвичай припадає на пізнє літо, і після висушування та висушування цибулини можуть зберігатися до 10 місяців.
7. Спаржа
Спаржа – це багаторічна рослина, яка дуже цінується. Вирощування спаржі вимагає обережності та терпіння, оскільки це не простий овоч. Наприкінці весни та на початку літа збирати врожай спаржі зовсім небагато, а від посадки до збору перших врожаїв потрібно чекати два роки. Однак сформовані кущі можуть виживати і давати врожай до 20 років.
Час посадки спаржі традиційно припадає на весну, хоча в теплих кліматичних умовах можна садити крони восени. Якщо на початку листопада у вас більш м’яка зима і теплі ґрунти, крони спаржі можна швидше закріпити, посадивши восени.
поширені запитання
Чи можна сіяти моркву в листопаді?
Звичайний час посіву моркви – з весни до кінця літа. Отже, листопад не пізно для вирощування моркви? У теплішому кліматі моркву потенційно можна висівати в листопаді, щоб рости під садовими ковбасами. Альтернативою є посіяти моркву на глибоку грядку в теплиці або вирощувати моркву в закритому приміщенні взимку, хоча культура, швидше за все, потребуватиме освітлення, щоб забезпечити достатній рівень.
Ми розповідали про посадку овочів у листопаді, але чи шукаєте ви більше вакансій для цього місяця? Якщо так, перегляньте наші путівники щодо рослин, які потрібно обрізати в листопаді, і ніжних рослин, які потрібно принести в будинок цього місяця, щоб захистити їх від зимової негоди. Догляд за вашими деревами, кущами та багаторічними рослинами в цю пору року, незалежно від того, обрізаєте їх чи захищаєте, гарантує, що наступного року вони будуть здоровими та чудово цвітуть.