Бісквіт королеви Вікторії – британська чайна класика

Це один із найвідоміших чайних тістечок, який зазвичай подають у другій половині дня. Насправді бісквіт «Вікторія» був названий на честь королеви Вікторії, яка щодня з’їдала шматочок із післяобіднім чаєм. Цей бісквіт має вологу, ніжну текстуру, що тане в роті, з освіжаючою полунично-вершковою начинкою, що робить пиріг надзвичайно вершковим, але збалансованим за солодкістю.

Інгредієнти:

Бісквіт

  • 3 яйця кімнатної температури жовток і білок окремо
  • 150 г цукрового піску
  • 2 чайні ложки екстракту ванілі
  • 100 г незбираного молока кімнатної температури
  • 80 г рослинної олії
  • 190 г борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача

Полуничний джем

  • 450 г полуниця свіжа або заморожена
  • 130 г цукрового піску
  • 30 г  лимонного соку

Вершковий крем

  • 300 г жирних вершків, охолоджених
  • 50 г цукрової пудри

Приготування:

Приготуємо бісквіт

  • Розігрійте духовку до 175 С. Підготуйте форму. Для цього за допомогою пензлика для тіста трохи потріть внутрішню частину форми для торта олією, потім використовуйте пергаментний папір для дна та боків.
  • Збийте разом яєчний жовток, ванільний екстракт і половину цукру (75 г) принаймні 8 хвилин, поки не стане дуже блідим, кремовим і пишним.
  • Додайте і збийте решту мокрих інгредієнтів – олію та молоко (кімнатної температури) для з’єднання.
  • Збийте яєчні білки на низькій швидкості міксером, додаючи решту цукру (75 г) по одній столовій ложці. Збільште швидкість і збивайте приблизно 5-8 хвилин, поки білки не стануть жорсткими і блискучими, а цукор повністю розчиниться. Текстура меренги має бути на кшталт ранніх жорстких піків, але не надто твердого безе, оскільки буде складно з’єднати з рештою інгредієнтів.
  • Поки міксер готує безе, просійте борошно з розпушувачем у суміш з жовтків, а потім обережно вмішайте її силіконовою лопаткою,  поки не з’єднається, не перемішуйте. Ця суміш може стати дещо густою та легко висохнути, тому не робіть її заздалегідь.
  • За допомогою  силіконової лопатки обережно вмішайте яєчні білки в борошняно-жовткову суміш. Оскільки борошняна суміш досить густа, варто спочатку розпушити її ¼ збитої білкової суміші, а потім дуже обережно додати решту яєчного білка.
  • Вилийте тісто в підготовлену  круглу форму діаметром 15 см.
  • Випікайте приблизно 60 хвилин при 170 C. Не відкривайте дверцята духовки в перші 45 хвилин.
  • Готовий бісквіт переверніть догори дном і дайте йому повністю охолонути на решітці.

Для начинки

  • Приготуйте полуничне варення, варячи інгредієнти в каструлі на середньому вогні приблизно 30 хв або поки воно не загусне. Перед використанням дайте охолонути до кімнатної температури.
  • Охолоджені вершки збити з цукровою пудрою до міцних піків. Уважно стежте за консистенцією і не перезбийте суміш.

Збірка

  • Розріжте бісквіт горизонтально навпіл, а потім почніть нарощувати корж знизу вгору
  • Нанесіть половину крему по краю бісквіта, потім розподіліть ¾ джему посередині. Поставте в холодильник на 30 хвилин для застигання.
  • Зверху покладіть другий шар, по краю викладіть другу половину крему, а посередині розподіліть решту джему.
  • Прикрасити свіжою полуницею і посипати цукровою пудрою.

Смачного!

Прокрутка до верху