Найкращий рецепт святкової запеченої курки з овочами

Святкову запечену курку натирають маслом з травами і запікають разом з журавлиною, апельсинами і овочами в одній жаровні. Курка неймовірно соковита з вибухом смаку від смаженого часнику, ідеального поєднання спецій і божественного аромату цитрусових. Ідеальна страва до свят, але вона така смачна, що можна куштувати цілий рік.

Інгредієнти:

Курка:

  • 1/4 склянки солі
  • 8 склянок теплої води
  • 1 ціла курка, 2 кг

Суміш з журавлини:

  • 2 склянки свіжої журавлини
  • 1/3 склянки світло-коричневого цукру
  • 1 чайна ложка апельсинової цедри
  • 1/4 склянки свіжовичавленого апельсинового соку (приблизно 1/2 апельсина)

Масло з травами:

  • 6 столових ложок вершкового масла (кімнатної температури, 85 грам)
  • 1 1/2 чайної ложки сухого листя чебрецю
  • 1 чайна ложка сушеної петрушки
  • 1 чайна ложка сушеного розмарину
  • 1/4 чайної ложки протертої шавлії
  • 1 чайна ложка апельсинової цедри

Овочі:

  • 1 кг невеликої картоплі
  • 2 середні жовті цибулини (нарізані кільцями)
  • 2 великі моркви (розрізати навпіл, потім на 3-4 палички)
  • 1 головка часнику (зубчики відокремити від шкірки)
  • 1 апельсин (розрізаний на 8 частин)
  • 1/2 лимона (на четвертинки)
  • 1/2 склянки курячого бульйону

Приготування:

  • Зв’яжіть курку кухонним шпагатом. 
  • У великій мисці розчиніть 1/4 склянки солі у 8 склянках теплої води. Дайте курці просочитися принаймні 30 хвилин. 
  • У середній мисці змішайте журавлину, коричневий цукор, апельсиновий сік та апельсинову цедру. Дайте йому відпочити, щоб журавлина просочилася.
  • Змішайте вершкове масло кімнатної температури, сушене листя чебрецю, сушену петрушку, сушений розмарин, натерту шавлію та цедру апельсина, щоб отримати ароматне масло. Відкладіть
  • У центр форми для запікання додайте картоплю, цибулю, моркву, зубчики часнику, 6 шматочків апельсина та 3 шматочки лимона, щоб зробити ложе для курки, а зверху залийте курячим бульйоном.
  • Розігрійте духовку до 220 С.
  • Дістаньте курку з розсолу, звільніть від шпагату і обсушіть паперовими рушниками. Коли курка висохне, пальцями обережно підніміть шкіру з курки, щоб послабити, створивши простір для частини суміші масла та трав.
  • Переверніть курку так, щоб вона була тильною стороною догори, і натріть її трохи ароматним маслом з травами. Переверніть курку назад і покладіть її на овочеву подушку грудкою вгору. Натріть трохи вершкового масла під шкіру курки (робіть усе можливе, щоб воно рівномірно розподілилося і потрапило в якомога більше закутків під шкірою). Використовуйте решту масла з травами, щоб покрити шкіру зверху та з боків курки. Начиніть курячу порожнину відкладеними шматочками апельсина та лимона.
  • Розкладіть ложкою суміш з журавлини (включно з соком) навколо овочів, а потім випікайте без кришки 15 хвилин при 220 С. Через 15 хвилин зменшіть вогонь до 180 С і випікайте протягом 1 години 20 хвилин.

Смачного!

Прокрутити вгору