Досить легко вибрати один із багатьох варіантів у продуктовому магазині чи аптеці, і ідея того, що ми підживлюємо свій організм, щоб боротися з інфекціями та залишатися у формі, робить інвестицію вартою. Однак нове дослідження ставить під сумнів ефективність цих популярних добавок. Чи допомагають полівітаміни довголіттю чи вони приносять більше шкоди, ніж користі?
Дослідження спостерігало за майже 400 000 дорослих американців протягом понад 20 років, не виявивши зв’язку між регулярним прийомом полівітамінів і меншим ризиком смерті. Насправді все було навпаки: протягом перших кількох років спостереження використання полівітамінів асоціювалося з підвищенням ризику смертності від усіх причин на 4 відсотки.
Згідно з прес-релізом, в якому викладаються результати дослідження, дослідники NCI хотіли глибше вивчити взаємозв’язок між тривалим регулярним прийомом полівітамінів і загальною смертністю та смертю від серцево-судинних захворювань і раку. Попередні дослідження розглядали полівітаміни та смертність, але були неоднозначні результати, і ці дослідження також були обмежені коротшими періодами спостереження.
У поточному дослідженні дослідники вивчили дані трьох великих досліджень, у яких усі учасники були «в цілому здорові, без раку чи інших хронічних захворювань в анамнезі». У порівнянні з тими, хто не приймав полівітаміни, ті, хто приймав вітаміни, не мали меншого ризику смерті.
Зокрема, дослідники не виявили різниці в ризику смерті від раку, хвороб серця або цереброваскулярних захворювань. (У випуску вказується, що ці результати були скориговані з урахуванням таких факторів, як раса та етнічна приналежність, освіта та якість дієти.)
Загалом дані свідчать про те, що існує невелике обґрунтування для здоров’я використання полівітамінних добавок. Вони визнають, що іноді існує потреба в добавках, але це “часто можна обмежити відповідними мікроелементами.
Дослідження показують, що добавки іноді також можуть мати негативні наслідки, включаючи «перевантаження залізом», якщо люди споживають занадто багато заліза з добавок на додаток до їжі, і знижують всмоктування антибіотиків від добавок кальцію та цинку.
Маючи це на увазі, дослідники припускають, що довгострокове здоров’я та довголіття краще досягти, дотримуючись здорового харчування.
Переорієнтація харчових втручань на їжу, а не на харчові добавки, може забезпечити користь від смертності, яку не можуть забезпечити мультивітаміни. Овочі, фрукти, бобові та зернові злаки є основними продуктами в регіонах надзвичайної довголіття, відомих як «блакитні зони » — Окінава, Японія; Сардинія, Італія; півострів Нікоя, Коста-Ріка; острів Ікарія, Греція; і Лома Лінда, Каліфорнія.
Дослідження здоров’я медсестер і подальше дослідження медичних працівників проілюстрували це, виявивши, що споживання більшої кількості овочів і фруктів пов’язане зі зниженням смертності, як і заміна білків тваринного походження білками рослинного походження. Оптимальною кількістю було п’ять порцій фруктів або овочів щодня.
Навіть краще, дослідники відзначають, що здорова їжа забезпечує ці мікроелементи, водночас забезпечуючи макроелементами та клітковиною. Ці дієтичні заміни також обмежують споживання насичених жирів і холестерину.