Тріска входить до найпопулярніших промислових видів риб — уже багато століть її добувають у холодних водах морів та океанів біля берегів Ісландії, Норвегії, Канади, Великобританії. Біле м’ясо тріски низькокалорійне, але дуже корисне для організму.
Його вживають у свіжому, замороженому, консервованому вигляді, тому тріска поставляється до багатьох європейських країн. Наприклад, у Португалії з тріски готують традиційну різдвяну страву, але оскільки в прибережних водах країни цієї риби немає, її експортують із Норвегії, консервуючи у великій кількості солі. У їжу використовується не лише філе, а й печінка тріски. Оскільки продукт видобувають лише з великих рибин, то й вартість печінки тріски відповідна, але під час акцій можна придбати декілька баночок за дуже привабливою ціною. У цій статті ми розповімо, чи справді печінка тріски корисна для здоров’я.
Які вітаміни є в печінці тріски
Печінка тріски — це джерело вітамінів А та D. Вітамін А допомагає зміцнити імунітет та підтримувати гостроту зору. А ще це один із найпотужніших природних антиоксидантів. Вітамін D необхідний для зміцнення кісткової тканини, підтримання м’язового тонусу, нормалізації роботи щитоподібної залози. Також печінка тріски містить велику кількість незамінних жирних кислот омега-3, які не синтезуються в організмі, а надходять лише з певними продуктами. Незамінні жирні кислоти необхідні для зміцнення судин і нормальної роботи центральної нервової системи.
Чи можна їсти печінку тріски щодня
Це досить калорійний продукт — у 100 г міститься близько 290 калорій, при цьому жирів 65 грамів, а білків і вуглеводів всього 6 г і 1,6 г відповідно. Тому не варто вживати його занадто часто. І не рекомендується поєднувати з іншою калорійною та жирною їжею — нутриціологи радять комбінувати печінку тріски з вуглеводними продуктами. Оптимальні варіанти — крупи, цільнозерновий хліб, картопля. Також консерви добре поєднуються із зеленню та свіжими овочами. Можна готувати салати, але не заправляти їх майонезом або олією. Краще використовувати для цього нежирний йогурт, який можна купити з доставкою в маркеті корисних штук maudau.com.ua.
Кому не варто їсти
Не рекомендується вживати печінку тріски тим, хто має алергію на рибу та морепродукти, а також людям із захворюваннями жовчного міхура, нирок, печінки, шлунка. З обережністю цей продукт треба вводити в раціон тим, хто страждає на гіпотонію, оскільки печінка тріски сприяє зниженню тиску. До речі, саме тому її рекомендують у помірній кількості гіпертонікам. З обережністю цей продукт можна їсти тим, у кого підвищений рівень кальцію та вітаміну D, а також діагностовано гіпотиреоз. І не варто часто їсти печінку тріски тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, оскільки в одній стандартній банці консервів близько 613 ккал, що становить більш як третину денного раціону при дефіциті калорій.