5 добавок, які можуть пошкодити вашу печінку

Це зовсім не рідкість, коли люди звертаються до харчових добавок, щоб покращити своє здоров’я. Зрештою, добавки можуть допомогти завершити збалансовану дієту, щоб гарантувати, що ви отримуєте всі необхідні вітаміни та мінерали, необхідні вашому організму для нормального функціонування.

Однак, як і все інше, що ми вводимо в наш організм, є деякі добавки, які можуть становити потенційний ризик і навіть пошкодити життєво важливі органи, такі як печінка.

Ваша печінка природним чином очищає організм від токсинів. Це її основна робота. Однак занадто велика кількість певних речовин може зашкодити здатності організму робити це, включаючи спеціальні добавки, які можуть перешкоджати цьому процесу.

Через це медичні експерти кажуть, що важливо стежити за тим, що ви вносите у свій організм, і відмовитися або скоротити все, що може завдати вам шкоди. Читайте далі про добавки, які, на думку лікарів, можуть пошкодити вашу печінку.

1. Екстракт зеленого чаю

Зелений чай є популярним напоєм, і він також доступний у формі екстракту як добавки. У деяких людей це може спричинити пошкодження печінки.

На жаль, наразі невідомо, чому в одних людей він викликає пошкодження печінки, а в інших — ні.

Інші експерти попереджають, що ви можете приймати добавку, навіть не усвідомлюючи цього. Екстракт зеленого чаю є поширеним інгредієнтом таблеток для схуднення. Якщо ви шукаєте добавки, які рекламуються для схуднення, то обов’язково прочитайте етикетку, щоб побачити, чи є це інгредієнтом.

2. Кохош чорний

Лікування симптомів менопаузи — це лише одна з багатьох причин, чому хтось може вибрати добавку. Але є деякі докази того, що один традиційний трав’яний засіб може становити ризик для здоров’я.

Були повідомлення про випадки, які пов’язують трав’яну добавку чорного кохоша з ушкодженням печінки. Однак необхідні додаткові дослідження для подальшого вивчення використання цієї добавки з потенційною гепатотоксичністю.

3. Ніацин

Ніацин, також відомий як вітамін B3, необхідний для того, щоб організм використовував їжу як енергію, допомагав виробляти гормони, пов’язані зі стресом, і покращувати кровообіг. Це також допомагає контролювати рівень холестерину, його часто призначають людям, оскільки він може підвищити «хороший» холестерин ЛПВЩ і допомогти видалити «поганий» холестерин ЛПНЩ.

Однак високі дози ніацину можуть пошкодити печінку та вплинути на згортання крові, що є способом запобігання надмірній кровотечі.

4. Кава

Мелений корінь кави традиційно використовувався на полінезійських островах протягом тисяч років замість алкоголю через його передбачувану здатність зменшувати тривогу, допомагати розслабитися та сприяти більш спокійному сну. Як правило, ті, хто приймає добавку, змішують порошкоподібну форму меленого кореня з водою перед тим, як випити.

Але так само, як і алкоголь, він може бути шкідливим для печінки, якщо його споживати у великих кількостях. Насправді деякі традиції стверджують, що спочатку каву жували і випльовували, тому що ферменти в плюванні дезактивують деякі токсичні для печінки сполуки, які в ньому містяться.

Вітамін А є життєво важливою поживною речовиною, яка відіграє важливу роль для зору та імунітету, а також має антиоксидантні властивості. Тим не менш, кожен, хто приймає його, повинен бути обережним, щоб не переборщити з кількістю.

Дози вітаміну А, які входять до рекомендованої добової норми (RDA), не пов’язані з ушкодженням печінки. Однак дози, які в 100 разів перевищують RDA, можуть спричинити гостре ураження печінки. Надлишок вітаміну А може пошкодити спеціалізовані клітини печінки, спричинивши рубцювання та пошкодження печінки.

Прокрутити вгору