Гарячі страви з картоплі для всієї родини – прості та ситні рецепти

Картопля — універсальний інгредієнт, який підходить як для святкових страв, так і для щоденних обідів. Вона ситна, багата на поживні речовини та може бути основою для багатьох різних страв.

Якщо ви шукаєте ідеї для приготування смачних і простих гарячих страв для всієї родини, ці рецепти з картоплею допоможуть вам швидко створити смачні страви.

1. Картопляна запіканка з м’ясом і сиром

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі
  • 500 г фаршу (яловичого чи свинячого)
  • 1 цибулина
  • 200 г твердого сиру
  • 200 мл вершків або молока
  • Сіль, перець, спеції за смаком
  • Рослинна олія для обсмажування

Приготування:

  1. Почистіть і наріжте картоплю тонкими кружечками.
  2. Обсмажте цибулю до золотистого кольору, додайте фарш, приправте сіллю, перцем та спеціями.
  3. Викладіть шар картоплі у форму для запікання, зверху викладіть фарш з цибулею. Повторіть шари, поки не використаєте всі інгредієнти.
  4. Залийте вершками або молоком та посипте тертим сиром.
  5. Запікайте в розігрітій до 180°C духовці протягом 40-50 хвилин до золотистої скоринки.

2. Картопляні деруни з соусом зі сметани та зелені

Інгредієнти:

  • 6-8 середніх картоплин
  • 1 яйце
  • 2-3 ст. л. борошна
  • Сіль, перець за смаком
  • Сметана та зелень для подачі
  • Олія для смаження

Приготування:

  1. Почистіть картоплю та натріть її на дрібній тертці.
  2. Відіжміть зайвий сік, додайте яйце, борошно, сіль і перець. Перемішайте до однорідної маси.
  3. Нагрійте олію на сковороді, викладайте ложкою картопляну масу, формуючи деруни.
  4. Обсмажуйте з обох боків до золотистої скоринки.
  5. Подавайте з соусом зі сметани та свіжої зелені.

3. Картопляний суп-пюре з грибами

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 300 г печериць
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 500 мл бульйону (овочевого чи курячого)
  • Сіль, перець за смаком
  • Вершки або сметана (за бажанням)

Приготування:

  1. Почистіть картоплю, наріжте її кубиками. Моркву натріть, цибулю наріжте кубиками.
  2. У каструлі обсмажте цибулю та моркву, додайте картоплю і залийте бульйоном. Варіть до м’якості.
  3. Тим часом наріжте гриби та обсмажте їх до золотистого кольору.
  4. Подрібніть картоплю і моркву в супі за допомогою блендера до консистенції пюре.
  5. Додайте обсмажені гриби, вершки або сметану, посоліть і поперчіть. Прогрійте на середньому вогні ще кілька хвилин.

4. Запечена картопля з розмарином та часником

Інгредієнти:

  • 1 кг молодої картоплі
  • 2-3 зубчики часнику
  • Свіжий розмарин або чебрець
  • Оливкова олія
  • Сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. Ретельно помийте молоду картоплю (можна не чистити шкірку), наріжте її на половинки або четвертинки.
  2. Змішайте картоплю з оливковою олією, дрібно нарізаним часником, розмарином, сіллю і перцем.
  3. Викладіть на деко та запікайте в розігрітій до 200°C духовці близько 30-40 хвилин до золотистої скоринки, періодично перемішуючи.

5. Французька картопля з вершками та сиром

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі
  • 200 мл вершків
  • 200 г сиру (грушевого або пармезану)
  • Сіль, перець, мускатний горіх

Приготування:

  1. Наріжте картоплю тонкими кружечками та викладіть у змащену олією форму.
  2. Залийте вершками, додайте сіль, перець та дрібку мускатного горіха для аромату.
  3. Посипте тертим сиром та запікайте в духовці при 180°C протягом 40-50 хвилин.
Прокрутка до верху