Приховані ризики харчових добавок з риб’ячим жиром, включаючи проблеми з серцем

Не кожен отримує всі необхідні поживні речовини природним шляхом, тому так багато з нас звертаються до добавок. Риб’ячий жир , який містить омега-3 жирні кислоти, які, як кажуть, мають протизапальні властивості та зменшують біль, є одним із найпоширеніших засобів.

Але в той час як переваги прийому додаткового риб’ячого жиру обговорювалися давно, нове дослідження виявило потенційно серйозні приховані ризики для здоров’я, включаючи проблеми з серцем та інсульт.

Риб’ячий жир є однією з найбільш часто використовуваних дієтичних добавок. Багато дорослих, особливо ті, хто старше 60 років, приймають ці добавки для здоров’я серця, незважаючи на клінічні випробування, які не показали жодних ознак користі риб’ячого жиру для серцево-судинної системи.

Тепер нові дослідження показують, що риб’ячий жир може бути не просто марним для здоров’я вашого серця – він може насправді завдати йому шкоди.

Дослідники виявили, що регулярне вживання харчових добавок з риб’ячим жиром людьми, які раніше не страждали від проблем із серцем, пов’язане з підвищенням ризику розвитку фібриляції передсердь на 13 відсотків. Фібриляція передсердь, також відома як AFib або AF, — це нерегулярне серцебиття або аритмія, які можуть призвести до утворення тромбів, інсульту, серцевої недостатності та інших ускладнень, пов’язаних із серцем.

Дослідження також прийшло до висновку, що регулярне вживання харчових добавок з риб’ячим жиром людьми, які раніше не страждали від проблем із серцем, пов’язане з підвищенням ризику інсульту на 5 відсотків.

Дослідження, проведені за останні 10 років, не дали позитивних результатів щодо безрецептурного риб’ячого жиру. Риб’ячий жир або не приносив користі, або в деяких випадках він міг завдати шкоди, наприклад, при інсульті та фібриллі.

Фактично використання безрецептурних харчових добавок з риб’ячим жиром дуже рідко рекомендується … і все ж це те, що більшість людей приймає.

Більшість експертів натомість радять людям намагатися отримувати омега-3 жирні кислоти з харчових джерел, таких як сардини, виловлений лосось, озерна форель, скумбрія, оселедець і білий тунець.

Ми також рекомендуємо перевірити рівень омега-3 жирних кислот — є точні тести на укол пальця, які можна придбати в Інтернеті, — а потім вам слід продовжити тестування. Ви не хочете приймати риб’ячий жир, якщо він вам не потрібен.

Якщо вам все ж таки доведеться вдатися до безрецептурних добавок риб’ячого жиру, важливо враховувати свіжість риб’ячого жиру, тому покупка в онлайн-магазині чи роздрібному супермаркеті.

Різниця в якості між риб’ячим жиром, що зберігається в гарячому складі, термін придатності якого майже закінчився, і риб’ячим жиром, який нещодавно вироблений, надісланий безпосередньо з компанії та зберігається в домашньому холодильнику, — це ніч і день.

Прокрутка до верху