Окрім води, кава є найбільш поширеним напоєм у країні: три чверті українців випивають принаймні одну чашку кави щодня. Численні дослідження показують, що це загалом здорова звичка, яка допомагає захиститися від певних хронічних захворювань і навіть знижує ризик передчасної смерті. Однак експерти кажуть, що якщо ви п’єте каву натщесерце, це може негативно вплинути на здоров’я вашого шлунка.
Деякі продукти можуть спровокувати кислотний рефлюкс і печію, викликаючи пекучий біль у грудях і верхній частині живота. Для багатьох людей кава має такий ефект.
Кава сприяє збільшенню вироблення кислоти в шлунку та може розслабити бар’єр, також відомий як сфінктер, який розділяє шлунок і стравохід. Це може призвести до зворотного потоку кислоти, що викликає відчуття печії.
Для деяких хронічний рефлюкс може збільшити ризик розвитку стравоходу Барретта — стану, при якому слизова оболонка стравоходу пошкоджується, потовщується та запалюється в результаті кислотного рефлюксу. Хоча це трапляється рідко, у деяких випадках стравохід Барретта може перерости в рак стравоходу. Однак не було доведено, що це безпосередньо пов’язано з вживанням кави натщесерце.
Однак не кожен, хто п’є каву натщесерце, матиме наслідки.
Багато людей насолоджуються ранковою кавою і залишаються безсимптомними. Використання додатків, таких як вершки або молоко, може допомогти зменшити потенційне підвищене вироблення кислоти, пов’язане з кавою.
Вибір кавової суміші без кофеїну або з низьким вмістом кислоти також може допомогти вам мінімізувати вироблення шлункової кислоти. Згодом це повинно зменшити ваші симптоми або мінімізувати їх тяжкість.
Перед тим, як переглянути свої ранкові звички, варто зазначити, що кава має багато потенційних переваг для здоров’я. Доведено, що кава знижує ризик серцевих захворювань, діабету 2 типу та різних видів раку. Переваги, здається, переважно переважують потенційний ризик.
Насправді дослідження показали, що вживання кави також може знизити ризик хвороби Паркінсона, запобігти хворобі Альцгеймера , боротися з ожирінням, захистити печінку тощо.
Замість того, щоб припиняти його або навіть скорочувати, з’ївши невеликий сніданок перед тим, як налити першу чашку яви, має допомогти захистити вашу шлункову систему від надходження кислоти.
Найголовніше – це прислухатися до свого тіла. Якщо кава натщесерце сприяє будь-яким несприятливим шлунково-кишковим симптомам, припиніть. Якщо у вас немає симптомів, швидше за все, немає потреби в змінах.
Ті, хто шукає альтернативні напої, можуть виявити, що зелений або чорний чай має багато тих же переваг, але викликає менший шлунковий дистрес. Трав’яний чай з імбиром, ромашкою, куркумою та м’ятою може покращити травлення та заспокоїти шлунок.