Прагнете до винної колекції? Деякі люди можуть зайти до винного магазину, щоб купити пляшку на вечерю, але не ми. Як енофіли, ми могли годинами нишпорити по полицях у пошуках особливих білих та червоних кольорів, щоб додати їх у льох.
Для цього чудового вина, важкодоступних виробників і пляшок обмеженого випуску безпечне зберігання є ключовим моментом. Незалежно від того, чи зберігаєте ви пляшку кілька місяців або десять років, є кілька рекомендацій, щоб вино залишалося у найкращому стані. Всі типи вин, включаючи ігристе (наприклад, шампанське), біле, червоне, рожеве, десертне і навіть кріплене, дотримуються тих самих правил зберігання.
Тому що, зрештою, ви не хочете, щоб вино перетворилося на оцет, перш ніж ви зможете оцінити всі складні уподобання та аромати.
Правильна сторона зберігання
Усі вино слід зберігати горизонтально. Це те, що ви помітите у кожному індивідуальному винному льоху, винному холодильнику, вбудованій кухонній винній стійці і навіть у першокласних винних магазинах; стелажі створюються в такий спосіб, щоб пляшки лежали боком. Це положення є важливою метою: переміщує рідину вперед, щоб пробка залишалася вологою. Це також допомагає уповільнити окиснення, оскільки повітря просочується через пробку. Це запобігає передчасному старінню та псуванню. Особливо нам подобаються винні сховища із висувними ящиками. Ви можете витягнути їх та легко побачити етикетки своїх вин.
Температура зберігання
Виставка вин на кухонному столі може виглядати чудово, але для вашого вина це не найкращий варіант. Вина люблять стабільну прохолодну температуру. Тепло нагріває рідину і може швидше зіпсуватись. Ідеальна температура для зберігання вина становить 12-13 градусів за Цельсієм. Її часто називають «температурою льоху», і вона підходить для будь-якого вина, наприклад ігристого, білого, червоного та кріпленого, таких як портвейн та мадера. (Температура у льоху відрізняється від температури подачі, яка коливається від 7 градусів за Цельсієм до кімнатної температури.) Ось чому винні холодильники чи холодильні винні кімнати популярні для тривалого зберігання вина.
Якщо у вас немає виділеної холодильної кімнати (особливо серед нас городяни), шукайте прохолодний куточок у своєму будинку. Зберігайте вино далеко від джерел тепла, таких як печі та каміни. Комори – відмінний варіант.
Якщо ви хочете зберігати вино за оптимальної температури 12 градусів, подумайте про придбання винного холодильника. Вони бувають різних розмірів: від міні-холодильників з шістьма пляшками на стільниці до масивних шаф розміром зі стіну, що вміщають сотні пляшок. Багато хто з них також може бути вбудований у вашу кухню або барну зону, що зробить їх приємнішими для очей.
Є така річ, як «Занадто холодно»
Невідкриті вина люблять прохолодний простір, але вони не дуже добрі в морозно-холодному кухонному холодильнику. Та пляшка шампанського, яка місяцями зберігалася у дверцятах холодильника? Вийміть це. Кухонні холодильники зберігають продукти при температурі від 2 до 5 градусів, що відмінно підходить для зберігання продуктів, але дуже холодно для пляшок з вином. Якщо вино замерзне, воно може виштовхнути пробку через розширення рідини! Крім того, в холодильнику не вистачає вологості, що може призвести до пересихання винних пробок та передчасного окислення вина.
Якщо ви хочете охолодити пляшку білого, рожевого, ігристого або іншого вина, щоб подати пізніше в той же день, поставте пляшку на бік в холодильник за годину до того, як ви захочете відкрити її.
Краще у темряві
Ви колись помічали, як вина, особливо шампанське, розливаються у тоновані пляшки? Тому є причина. Вина краще виглядають у темряві, а товсті кольорові скляні пляшки не пропускають світло. По-перше, світло створює тепло, тому, якщо ви залишите пляшку в шафі біля вікна, вона зіпсується швидше, ніж та сама пляшка, що зберігається всередині цього предмета меблів. Сонячне світло також зігріває вино без необхідного рівня вологості, а це означає, що пробка може висохнути, а вино окислиться, коли ви цього не захочете.
Крім того, ультрафіолетові промені розщеплюють хімічні речовини та молекули, які дозволяють вину повільно старіти, порушуючи баланс процесу та потенційно руйнуючи ваше вино. Щоб запобігти цьому, зберігайте пляшки далеко від прямих сонячних променів, уникайте яскравих кімнат і не використовуйте люмінесцентні лампи поруч із вашим витриманим вином.
Подання
Деяким 12 градусів можуть здатися дуже холодними для пиття, особливо для червоних вин, які надходять прямо з льоху або винного холодильника. Якщо ви хочете відкрити пляшку, дайте нагрітися пляшці до кімнатної температури, залишивши його на столі на кілька хвилин. Для білих, рожевих, десертних та ігристих вин ви можете зробити одне з двох: помістити пляшку у відро з льодом, щоб охолодити її ще на кілька градусів, або поставити її в холодильник на 15 хвилин перед подачею на стіл. Тільки не додавайте кубики льоду у вино у склянці – це розбавить рідину та приглушить смак.
Зберегти на другий день
Тепер, коли ви зберегли цю дорогоцінну пляшку, здається, цілу вічність, ви відкриваєте її і їсте, але не допиваєте пляшку. Існують також найкращі методи зберігання відкритого вина у хорошому стані. Виверт полягає в тому, щоб обмежити контакт кисню з рідиною, оскільки кисень перетворить вино на оцет. Багато людей просто вставляють пробку назад у пляшку, але ми не радимо цього робити. По-перше, пробка не є повітронепроникною, тому всередину може потрапити кисень. По-друге, пробка може зламатися, внаслідок чого шматочки впадуть у рідину, коли ви знову відкриєте пляшку.
Натомість найкраще використовувати вакуумний насос і поставити пляшку вертикально в холодильник подалі від лампочки. Чому? По-перше, вакуумний насос герметизує вино, видаливши максимально можливу кількість кисню. Збереження пляшки у вертикальному положенні обмежує кількість рідини, що піддається впливу повітря (порівняно з пляшкою на боці), і, звичайно, ви хочете обмежити її контакт зі світлом. Вина зберігаються від трьох до п’яти днів. Існують аналогічні вакуумні системи із захистом для ігристих вин, які допомагають утримувати бульбашки з часом і запобігають лопанню кришки під тиском.
Для серйозних енофілів найкраще використовувати систему захисту від інертного газу. Ці системи, як і добре відомий Corvain, замінюють екстраговане вино на газ аргоном, дозволяючи вам потягувати спеціальну пляшку протягом декількох місяців. (Так, місяці!) Це також відмінно підходить для тих, хто п’є, які хочуть тільки склянку тут і там, але не регулярно. Однак для цієї системи ви ніколи не знімаєте затор. Система консервації використовується із встановленою пробкою, тому оберіть цей варіант, перш ніж брати штопор.
А як щодо кріплених вин, запитаєте ви? Як і лікер, кріплені вина, у тому числі мадера, херес та вермут, можна зберігати на барному візку, якщо в кімнаті підтримується розумна температура. Ці вина було посилено алкоголем, який діє як консервант. Багато хто з цих вин технічно можуть залишатися відкритими протягом декількох років, хоча ви отримаєте кращу якість, випивши їх через кілька місяців. Вінтажні портвейни слід зберігати як червоні вина — у холодильнику протягом кількох днів, тоді як тоні-портвейни придатні протягом двох місяців.