Організація маленької кухні може здатися страшною справою, але, як стверджують професійні організатори, це завдання не дуже відрізняється від організації великої кухні. Процес здебільшого однаковий. З маленькими кухнями простір просто повинен працювати трохи більше.
Оскільки простір для зберігання на маленьких кухнях обмежений, вам доведеться шукати креативні способи максимально використати те, що у вас є. І ви, ймовірно, також захочете трохи прибрати безлад. Оскільки простір обмежений, маленькі кухні вимагають трохи більше креативності.
На щастя, у професійних організаторів є всілякі поради щодо організації маленької кухні — і кожну з них легко застосувати.
01з 23
Почніть із усунення безладу
Полегшіть собі життя, приберіть безлад, перш ніж організовуватися. Однією з найскладніших частин роботи з маленькою кухнею є брак місця для зберігання. Тому важливо переглянути свої речі, щоб проаналізувати, що вам насправді потрібно там зберігати.
Викиньте зламані та пошкоджені предмети та позбудьтеся всього, чим не користуєтеся так часто.
02з 23
Розташуйте речі першої необхідності в легкій доступності
Коли ви визначите, що вам потрібно зберігати, визначте пріоритети для найнеобхідніших речей. Ви хочете, щоб речі, якими ви користуєтеся щодня, були акуратними, охайними та доступними.
Під час організації маленької кухні функціональність має бути на першому місці. «Знайдіть дім» для необхідних речей у такому порядку: столове срібло, потім посуд (тарілки, миски та чашки), потім інструменти для приготування їжі (лопатки, віночки тощо), потім каструлі та сковорідки, а потім, нарешті, побутова техніка. (наприклад, кавоварки та тостери).
03з 23
Акуратно складіть усе, що можете
На маленькій кухні ваше місце для зберігання може бути обмеженим. Але хороша новина: багато кухонних речей можна складати. Розмістіть предмети якомога більше. Тож акуратно складайте тарілки, миски та все, що тільки можете.
Тільки не намагайтеся складати предмети, які не можна складати, — ви ж не хочете, щоб ваші предмети перекинулися, розбилися чи розсипалися.
04з 23
Виставте свої улюблені знахідки
Один цікавий спосіб організувати маленьку кухню? Перетворіть свої найкрасивіші речі на декор. Демонструйте все, що можете. Замість того, щоб засовувати предмети в шафи, виставте свої улюблені предмети на вітрину (тарілки, миски, чашки тощо). Відкриті полиці (навіть в іншій кімнаті) є чудовим рішенням для маленьких кухонних завдань.
Повісьте свої найкрасивіші каструлі на настінну стійку або перетворіть свої найсміливіші коктейльні келихи на декор для барного візка.
05з 23
Зберігайте сухі продукти у скляних ємностях
Професійні органайзери люблять скляні банки та графини, тому що вони дозволяють легко зберігати велику кількість дрібних предметів.
Декантування — це не тільки для зовнішнього вигляду — це надзвичайно практично на маленьких кухнях, коли громіздкі ящики займають місце. Вона рекомендує використовувати відповідні банки з кольоровими кришками.
Використовуйте квадратні або прямокутні каністри замість круглих, щоб збільшити простір.
06з 23
Навчіться любити лінивих Сьюзен
Якщо вам потрібно зберігати купу дрібних предметів, ліниві Сьюзани — маленькі таці, що обертаються — чудовий варіант. Обов’язковий продукт для організації маленької кухні — це лінива Сьюзен. Вони максимізують малий простір і роблять предмети видимими.
Ліниві Сьюзан особливо чудові для невеликих шаф і тісних куточків комори.
07з 23
Зберігайте найнеобхідніше в зонах легкого доступу
Організовуючи свою кухню, подумайте про те, до яких місць легко дістатися, і зберігайте там свої необхідні речі.
Важливо визначити зони «первокласної нерухомості» вашої кухні, особливо якщо у вас невеликий простір. Після того як ви визначите ці зони, ви зможете розмістити предмети, які використовуєте частіше, у зони, які є більш доступними.
08з 23
Додайте роздільники у свої шухляди
Шухляди — це очевидне місце для зберігання кухонних речей, а роздільники для ящиків можуть допомогти вам упорядкувати ці необхідні речі.
Мені подобаються перегородки для шухляд, тому що ви можете налаштувати шухляди залежно від того, що у вас є. Вони роблять величезну різницю для ящиків, особливо з кухонними рушниками чи кухонним начинням.
09з 23
Вільний простір для того, що потрібно мати
Пам’ятайте, що у вас є не тільки полиці та шафи. Ваші стільниці також чудово підходять для зберігання речей, хоча рекомендуємо зарезервувати це місце для необхідних речей.
Тримайте на стільниці лише основні прилади, як-от кавоварку, тостер і, можливо, міксер. Це зменшить кількість безладу на стільницях, а ваша кухня буде чистою.
10з 23
Усуньте будь-які дублікати
Упорядковуючи свою кухню, слідкуйте за дублікатами — і негайно відмовляйтеся від них.
Дублікатам інструментів для приготування та приготування їжі абсолютно заборонено. Візьміть одну сковороду, одну каструлю, одну велику каструлю. Зрештою, вам потрібен увесь простір для зберігання, який ви можете отримати.
11з 23
Використовуйте сховище, де зможете
Будьте креативні, шукаючи місця для зберігання своїх речей. Чи могли б ви максимально використати дверцята шафи чи розмістити спеції на своїх найменших поличках?
У невеликих приміщеннях (кухня чи шафа) я люблю встановлювати системи задніх дверей, щоб створити додатковий простір для зберігання.
12з 23
Візьміть гнучкий кухонний візок
Якщо на вашій кухні немає великої кількості полиць і шаф, подумайте про те, щоб придбати кухонний візок. Рухомі візки дозволяють створювати рухливий вертикальний простір. Вони ідеально підходять для паперових виробів або предметів комори.
Залежно від обраного вами візка, ви можете перетворити його на переносну комору — або дозволити йому виконувати функцію кухонного острова.
13з 23
Використовуйте стояки, щоб розширити систему зберігання
Підступки схожі на маленькі сходи, які можна засунути всередину полиць, щоб зберігати додаткові речі. І професійні організатори є їх великими шанувальниками.
За допомогою стояків ви можете створити додаткову площу в невеликих приміщеннях. Це необхідне сховище особливо підходить для дрібних предметів, наприклад спецій.
14з 23
Скоротіть однофункціональні речі
Якщо вам усе ще не вистачає місця після того, як ви прибрали безлад, уважно подивіться на те, що у вас є. І подумайте про те, щоб позбутися предметів, які не можуть працювати одночасно. Зведіть до мінімуму інструменти для приготування їжі, які мають дуже конкретні цілі. Однофункціональні предмети, такі як преси для часнику та вафельниці, можуть бути дуже веселими. Але якщо вони вам справді не потрібні, на них, ймовірно, не варто шкодувати місця.
15з 23
Максимально використовуйте простір під раковиною
Простір під вашою раковиною сповнений потенціалу для зберігання, тож використовуйте його максимально.
Не забувайте про область під раковиною. Використовуйте один або два кошики, щоб згрупувати засоби для чищення. Можливо, ви також зможете розмістити туди громіздкий прилад або менш вживаний предмет.
16з 23
Заховайте непотрібні речі в сусідню шафу
Не бійтеся шукати місця для зберігання за межами кухні. Якщо можливо, знайдіть місце біля вашої кухні (наприклад, сусідню шафу в передпокої), щоб зберігати побутову техніку, великий посуд або будь-які кухонні речі, призначені для свята.
Зберігаючи ці менш вживані предмети в іншому місці, ви можете звільнити місце на кухні для зберігання ваших необхідних речей.
17з 23
Не тримайте сміття на своїй кухні
Один не дуже очевидний спосіб усунути безлад на вашій кухні? Частіше виносьте сміття.
Якщо ви купуєте щось із зайвою упаковкою, як-от пластик або картон, негайно викидайте зайву упаковку. Кілька додаткових поїздок, щоб вивезти сміття, варті додаткового місця, яке ви матимете.
І якщо ви дійсно хочете заощадити місце, подумайте про заміну великого сміттєвого відра на менший, витончений варіант.
18з 23
Запасіться контейнерами та ящиками
Площа вашої маленької кухні може бути обмежена. Але, ймовірно, є якийсь вертикальний простір, який ви не використовуєте в повній мірі.
Використовуйте вертикальний простір. Якщо у вас немає тонни полиць, створіть більше за допомогою контейнерів, багаторівневих полиць або стояків.
19з 23
Позначте абсолютно все
Етикетки не є обов’язковими на вашій кухні. Але вони, безумовно, полегшать упорядкування вашого простору.
Ми любимо додавати мітки, щоб ви точно знали, куди все йде.
20з 23
Змініть спосіб купівлі продуктів
Якщо ви справді прагнете створити кухню з ефективним використанням простору, подумайте про те, щоб змінити свої звички купувати продукти. Покупка продуктів пов’язана з захаращенням маленьких кухонь. Коли простір обмежений, важливо відповідним чином скорегувати свої купівельні звички. Кілька доларів, які ви заощаджуєте, купуючи оптом, не варті зайвого безладу.
Вона зазначає, що сипучі предмети часто переливаються на ваші кухонні стільниці, а іноді вони навіть потрапляють в інші кімнати. Це створює візуальне перевантаження, що робить невеликий простір меншим.
21з 23
Не захоплюйте кожен окремий простір
Організовуючи свою невелику кухню, може виникнути спокуса купити будь-який компактний продукт, який знайдеться. Але фахівці не радять цього робити.
Часто купівля занадто великої кількості цих розумних компактних продуктів може стати справжньою проблемою. Краще взяти все, оцінити, що у вас є, а потім знайти продукти спеціально для цих речей.
Зосередьтеся на тому, щоб якомога ефективніше використовувати свій простір. Якщо ви використовуєте лише п’ять місць, придбання цієї компактної полиці для спецій означає менше цінного простору та більше втраченого місця.
22з 23
Спроектуйте свій простір відповідно до ваших потреб
Організовуючи свою кухню, подумайте про те, як ви фактично використовуєте простір. І створюйте станції навколо вашої найпоширенішої кухонної діяльності. Створюйте зони на своїй кухні, які добре поєднуються з тим, як ви проводите час на кухні.
Вона рекомендує зберігати кавові зерна поруч із кавоваркою, лопатки біля плити та продукти для обіду разом у холодильнику. Організація дуже залежить від сім’ї. І це витримає випробування часом, якщо ви створите системи, які працюють відповідно до вашого життя.
23з 23
Прихильність до вашої системи
Після того, як ви створили систему зберігання, яка вам подобається, подбайте про те, щоб ваша кухня залишалася впорядкованою, дотримуючись своєї системи. Незважаючи на те, що ваш простір може бути невеликим, організація все одно вимагає догляду, щоб утримувати речі в порядку.
Тож складайте посуд щоразу, коли виймаєте його з посудомийної машини, і продовжуйте виносити сміття. Хороша новина полягає в тому, що після того, як ваші системи встановлені, вам знадобиться лише кілька хвилин для того, щоб відремонтувати їх.