7 найкращих добавок для здоров’я кишечника

Коли справа доходить до догляду за своїм тілом, одна з найважливіших речей, яку ви можете зробити, це дотримуватися здорового харчування. Частково це пов’язано з тим, що здоров’я вашого кишечника або наявність здорового кишкового мікробіому має далекосяжні наслідки для вашого загального здоров’я.

Хоча вчені вперше виявили мікробіом ще в 1840-х роках, останні стрибки в дослідженнях почали виявляти багато способів, як кишкові бактерії впливають на ваші органи та допомагають запобігти хворобам. На додаток до дотримання поживної дієти, добавки, які сприяють гарному здоров’ю кишечника, можуть допомогти вам отримати ці переваги, кажуть експерти.

Звичайно, ринок харчових добавок переповнений заявами про ліки від усіх, які не завжди витримують увагу. Іншими словами, не всі продукти, які рекламуються за їх користь для покращення роботи кишечника, варті інвестицій. Цікаво, які з них насправді рекомендують лікарі? Це сім найкращих добавок для здоров’я кишечника.

Як здоров’я кишечника впливає на ваше здоров’я в цілому

Турбота про здоров’я кишечника не тільки зменшить ризик шлунково-кишкових проблем, але й може серйозно вплинути на ваше здоров’я в цілому. Насправді дослідження дедалі більше демонструють, що здоров’я кишечника може впливати на кожен орган людського тіла.

Гіппократ казав, що дивіться на кишечник, оскільки він є причиною всіх хвороб. Подібно до дерева, кишечник є кореневою системою тіла, і якщо коренева система завантажена токсинами, запаленнями та прихованими патогенами, ви не можете бути здоровий.

У вашому кишечнику міститься до двох кілограмів бактерій, дріжджів та інших організмів, які складають мікробіом. Що ми знаємо з досліджень, так це те, що здоров’я кишечника, і зокрема здоров’я мікробіома, є одним із найважливіших факторів у профілактиці захворювань — насправді, погане мікробне різноманіття пов’язане майже з кожним хронічним захворюванням».

Погане здоров’я кишечника або дисбаланс мікробіома кишечника (дисбактеріоз) пов’язують із раком, серцево-судинними захворюваннями, шлунково-кишковими розладами, діабетом 2 типу тощо.

Однією з причин цього є те, що коли кишечник пошкоджений або не працює, це погіршує вашу здатність перетравлювати та засвоювати поживні речовини.

Оскільки харчування життєво важливе для кожного процесу в організмі, це призводить до дисбалансу та може зробити вас більш сприйнятливими до хвороб. Наприклад, якщо шлункова кислота низька, що може статися через стрес, ваша здатність перетравлювати та засвоювати такі мінерали, як залізо, цинк і магній, порушується. Вам потрібні і цинк, і залізо для імунної функції, тому це може призвести до до ослабленої імунної відповіді.

Як ваша дієта може допомогти

Перш ніж розглядати прийом добавок, важливо спершу попрацювати над закладенням здорової основи за допомогою своїх харчових звичок. Ви не можете доповнити свій вихід із поганої дієти.

Вашим головним пріоритетом має бути збільшення споживання клітковини, якої, як правило, не вистачає в середньому американському раціоні.

Подумайте про це так, ніби ви їсте за двох: вам потрібні поживні речовини для себе та клітковина, щоб годувати мікроби. Оброблена їжа містить мало або зовсім не містить клітковини, і більшість американців їдять недостатньо рослинних продуктів. Прагнення до дієти, яка принаймні на 50 відсотків складається з рослин — фруктів, овочів, цільнозернових (коричневий рис, овес і кіноа — сильний вибір) , горіхи, насіння та бобові гарантують, що ви отримаєте те, що потрібно вашому кишечнику.

Іншим важливим дієтичним доповненням є пробіотичні продукти, такі як йогурт, місо, квашена капуста, кімчі, кефір і чайний гриб, які, за словами Маслена, підтримують здорову кишкову флору. Додавання яблучного оцту в воду також може сприяти виробленню шлункової кислоти та ферментів.

7 найкращих добавок для здоров’я кишечника

Коли ваша дієта стане здоровою, ви можете запитати свого лікаря, чи добавки можуть запропонувати додаткові переваги.

Існує так багато добавок для здоров’я кишечника, тому краще звернутися до кваліфікованого лікаря, який займається здоров’ям кишечника, особливо якщо у вас серйозні проблеми.

Хоча різні люди можуть мати різні потреби, це одні з найбезпечніших і добре вивчених варіантів.

1. Пробіотики

Пробіотики — це добавка номер один, яку слід приймати, якщо ви сподіваєтесь покращити здоров’я свого кишечника. Він зазвичай рекомендує пробіотики на основі спор, які мають «захисну оболонку» і розроблені, щоб протистояти висококислому середовищу вашого шлунка. Травна система — це сувора місцевість.

Хоча існують сотні пробіотиків, LGG є одним із найбільш доступних і найкраще досліджених, коли мова йде про здоров’я кишечника. Він може допомогти відновити пошкоджений мікробіом, а також може підтримати імунітет кишечника. Важливо відзначити, що кожен пробіотичний штам має різний вплив на здоров’я.

2. Пребіотики

Пребіотики — це ще одна добавка, яка може принести користь здоров’ю вашого кишечника, забезпечуючи джерело їжі для корисних бактерій вашого кишечника.

Зокрема, рекомендуємо приймати частково гідролізовану гуарову камедь (PHGG). Ця пребіотична клітковина сприяє збільшенню кількості видів біфідобактерій у товстому кишечнику, і було встановлено, що вона допомагає всім типам СРК, запорам і загальному здоров’ю кишечника.

3. Корінь солодки

Відомо, що корінь солодки сприяє здоровому мікробіому кишечника та збільшує вироблення слизу для захисту слизової оболонки шлунка.

Солодка може зменшити запалення шлунково-кишкового тракту, допомогти загоїти мембрани кишечника, і є докази того, що вона може лікувати виразку шлунка, її можна приймати як чай, у формі капсул або як жувальну гумку.

4. В’яз слизький

Рекомендуємо слизький в’яз, порошок із кори дерева, який здавна використовувався як традиційний засіб від кишкових проблем. Це допомагає заспокоїти роздратовані травні мембрани, а також працює як пребіотик, підтримуючи здорову кишкову флору.

Слизький в’яз містить антиоксиданти, які можуть допомогти зменшити запалення, а також слиз, речовину, яка стає гладким гелем при змішуванні з водою. Оскільки він покриває травний тракт, це допомагає зняти подразнення слизових оболонок і збільшує секрецію слизу. Збільшене вироблення слизу може захистити шлунково-кишковий тракт від виразок і підвищеної кислотності.

5. Магній

Рекомендуємо приймати магній, який, за його словами, може мати далекосяжні наслідки для організму за межами кишечника.

Магній є, мабуть, найважливішим мінералом і поживною речовиною у вашому тілі. Він має вирішальне значення для здорового рівня енергії, щоб ми залишалися спокійними та розслабленими, для здорового серця і серцево-судинної системи, і, що найважливіше, він є потужним нейтралізатором кислоти.

Одним із способів, за допомогою яких магній може допомогти травленню та здоров’ю кишечника, є активація та регулювання травних ферментів, відповідальних за розщеплення їжі та засвоєння поживних речовин. Крім того, це допомагає видалити «погані» бактерії вашого кишечника, що може допомогти стабілізувати мікробіом.

6. Омега-3 жирні кислоти

Одним із найважливіших факторів, що впливають на здоров’я вашого кишечника, є співвідношення омега-3 і омега-6. Споживаючи більше Омега-3 жирних кислот через дієту чи харчові добавки, ви можете збільшити різноманітність корисних бактерій у кишечнику. Однак на цьому переваги не закінчуються.

Дієта з високим вмістом омега-3 жирних кислот може принести користь здоров’ю серця та зменшити ризик серцево-судинних захворювань, психічне здоров’я та роботу мозку (особливо з віком), допомогти в профілактиці аутоімунних захворювань, знизити ризик раку молочної залози та колоректального раку, підтримувати здоров’я кісток і суглобів, зниження ризику артриту тощо.

Один мета-аналіз шести рандомізованих досліджень показав, що при використанні в якості заміни насичених жирів вони знижують ризик серцевих нападів та інших коронарних подій на 24 відсотки.

Натомість намагайтеся віддавати перевагу здоровим Омега-3 і розглядайте Омега-6 як заміну менш здоровим альтернативам.

7. Глютамін

Нарешті, рекомендуємо приймати глютамін, незамінну амінокислоту, яка міститься в їжі та виробляється організмом.

Серед різних тканин, які використовують глутамін з високою швидкістю, кишечник використовує близько 30 відсотків загального глутаміну, що вказує на те, що це ключова поживна речовина для кишечника. Його функції включають підтримку метаболізму нуклеотидів і функції кишкового бар’єру, модуляцію запалення та регуляцію стресових реакцій і апоптозу.

У високих дозах було показано, що він допомагає підтримувати здоров’я слизової оболонки та зменшує кишкову проникність (непроникність кишківника). Це також позитивно впливає на мікробіом кишечника.

Поговоріть зі своїм лікарем перед початком будь-якого нового режиму добавки.

Прокрутка до верху