Те, що ви вирішуєте внести у свій організм — як у формі їжі, так і напоїв — може значно вплинути на ризик хронічних захворювань. Сік — це один варіант дієти, без якого, загалом, ваше тіло може обійтися. Це тому, що більшість соків переповнені додаванням цукру та містять менше поживних речовин і клітковини, ніж свіжі фрукти.
Однак деякі види соків, у тому числі чистий несолодкий журавлинний сік, можуть мати корисні переваги для здоров’я, якщо споживати їх у помірних кількостях, кажуть експерти.
Найкраще споживати не більше 140 грамів на день, щоб підтримувати низький рівень цукру. Забагато цукру з усіх джерел, включаючи сік, пов’язане з поганими наслідками для здоров’я.
Цікаво, що ви отримаєте, вживаючи журавлинний сік? За словами лікарів, це вісім найбільших переваг.
1. Це може допомогти запобігти інфекціям сечовивідних шляхів і сечового міхура
Одна з найвідоміших переваг журавлинного соку для здоров’я полягає в тому, що він може допомогти запобігти інфекціям сечовивідних шляхів і сечового міхура.
Журавлинний сік містить сполуки, які називаються проантоціанідинами, які можуть допомогти запобігти ІМП, запобігаючи бактеріям, прилипання до стінок сечовивідних шляхів.
Вам доведеться випити велику кількість журавлинного соку, щоб відчути ці переваги, але зазначає, що деякі люди можуть побачити результати раніше, ніж інші.
Дані показують, що для людей, які мають рецидивуючі інфекції сечового міхура, зокрема невагітних жінок і дітей, які мають рецидивуючі інфекції сечового міхура, вживання продукту з журавлини може зменшити частоту цих інфекцій.
2. Це може сприяти здоров’ю клітин
Журавлинний сік також може сприяти здоров’ю клітин. Журавлинний сік насичений такими антиоксидантами, як флавоноїди та поліфеноли, які борються зі шкідливими вільними радикалами у вашому тілі. Це допомагає зменшити окислювальний стрес і знижує ризик розвитку раку.
Антиоксиданти в журавлині можуть допомогти запобігти росту та поширенню певних ракових клітин, особливо тих, що зустрічаються при раку молочної залози, товстої кишки та простати.
Журавлина містить невелику кількість вітаміну С, але основним джерелом потенціалу журавлини для профілактики раку є її пакет фенольних сполук. До них належать поліфеноли, міститься в більшості ягід, а також щодо унікального типу проантоціанідину. Оскільки багато з цих сполук є складними молекулами, що розщеплюються кишковими мікробами, це може означати індивідуальні відмінності кишкових мікробів люди відрізняються за захистом від раку від журавлини.
3. Це може покращити здоров’я серця
Існують також переваги для здоров’я серця, пов’язані зі споживанням журавлинного соку.
Антиоксиданти в журавлині можуть допомогти зменшити запалення та поганий холестерин ЛПНЩ, що означає менший ризик серцево-судинних захворювань. Деякі дослідження показують, що журавлинний сік може допомогти знизити рівень артеріального тиску. Антиоксиданти та калій у ньому можуть розслабити кровоносні судини, що добре для вашого серця та для релаксації.
У пацієнтів з ішемічною хворобою серця регулярне вживання журавлинного соку покращує роботу судин. Постійне вживання журавлинного соку знижує швидкість пульсової хвилі на сонній артерії стегна — клінічно значущий показник жорсткості артерій.
4. Це може допомогти травленню та здоров’ю кишечника
Журавлинний сік містить клітковину, яка чудово впливає на травлення. Він забезпечує плавний рух кишківника і навіть може допомогти запобігти розладам травлення, таким як виразка шлунка.
Клітковина також сприятиме здоровій дефекації, а антиоксиданти в журавлині зменшуватимуть запалення у вашому кишечнику. Журавлина допоможе як пребіотична клітковина, яка допоможе збільшити ріст хороших бактерій і, у свою чергу, запобіжить ріст ваших поганих бактерій.
5. Це може покращити здоров’я ротової порожнини
Деякі марки магазинного журавлинного соку наповнені цукром, тобто вони можуть мати шкідливий вплив на ваші зуби. Однак чистий несолодкий журавлинний сік може принести користь здоров’ю порожнини рота, показують деякі дослідження.
Журавлина може допомогти здоров’ю порожнини рота, запобігаючи прилипанню до ваших зубів бактерій, відповідальних за зубний наліт і карієс, що означає менше карієсу та здоровіші ясна.
6. Це може зміцнити вашу імунну систему
Журавлинний сік може містити до 27 відсотків вашої щоденної рекомендованої норми вітаміну С, що може сприяти зміцненню імунної системи.
Високий вміст вітаміну С у журавлинному соку може зміцнити вашу імунну систему, допомагаючи організму боротися з інфекціями та хворобами. Вітамін С є важливою частиною виробництва білих кров’яних тілець, які є життєво важливими для імунного захисту.
7. Це може покращити здоров’я ваших суглобів
Інший спосіб, за допомогою якого антиоксиданти, що містяться в журавлинному соку, можуть принести користь вашому здоров’ю, це зниження загального рівня запалення, що може допомогти здоров’ю суглобів.
Це може бути особливо корисним для людей із такими захворюваннями, як артрит, де запалення сприяє болю та скутості суглобів.
8. Це може допомогти вам схуднути та покращити резистентність до інсуліну
Вживання солодкого журавлинного соку може спричинити різке підвищення рівня цукру в крові та збільшення ваги, але експерти кажуть, що несолодкий журавлинний сік може мати протилежний ефект.
Якщо ви намагаєтеся стежити за своєю вагою, журавлинний сік має низьку калорійність і високий вміст води, тому він насичує вас і знижує ризик переїдання.
Журавлинний сік може допомогти вам схуднути та покращити ваш обмін речовин, значно знижуючи ризик діабету та резистентності до інсуліну.
Порушення функції печінки через відсутність належних антиоксидантів може призвести до ожиріння печінки, збільшення ваги та стійкого жиру на животі. Регулярне вживання журавлинного соку, змішаного з яблучним оцтом, сприяє здоров’ю печінки, що має вирішальне значення для схуднення та довгострокового контролю ваги.