Для багатьох із нас ранок офіційно не починається, доки ми не вип’ємо першого ковтка кави. Незалежно від того, надаєте ви перевагу чорній каві чи каві з льодом, чи любите сезонну каву (любителі PSL, ми бачимо вас), немає нічого більш ейфоричного, ніж запах свіжозмелених кавових зерен.
І хоча щоденна чашка кави може принести користь вашому здоров’ю, тепер дослідники попереджають, що споживання надмірної кількості кофеїну під час недосипання може справді негативно вплинути на ваш мозок.
Кофеїн є природною речовиною, яка сприяє підвищенню пильності, блокуючи аденозинові рецептори мозку, які відповідають за сприяння почуттю сонливості та втоми.
Він досягає максимального рівня у вашій крові протягом 30-60 хвилин. Його період напіврозпаду становить від трьох до п’яти годин. Період напіврозпаду — це час, який потрібен вашому організму, щоб вивести половину препарату. Залишки кофеїну можуть залишатися у вашому тілі надовго.
Тож не дивно, що за даними AASM 85 відсотків американців щодня вживають продукти, що містять кофеїн. Однак постійне використання кофеїну як милиці, щоб не спати, може небезпечно вплинути на ваші когнітивні здібності.
У недавньому дослідженні виявили, що вживання кофеїну після поганого нічного сну може призвести до зменшення об’єму сірої речовини в мозку.
Сіра речовина — це особливий тип тканини в мозку та центральній нервовій системі, що складається з нейронних тіл, закінчень аксонів і дендритів, які відповідають за надсилання та отримання електричних сигналів від інших клітин. Сіра речовина контролює рухи вашого тіла, пам’ять і емоції, і вона становить приблизно 40 відсотків вашого мозку. Іншими словами, сіра речовина надзвичайно важлива, і її пошкодження може завдати шкоди здоров’ю мозку.
Для дослідження 36 учасників віком від 29 років, які не палили, були розділені на дві групи: ті, хто п’є кофеїн (група CAFF) і ті, хто п’є каву без кофеїну (група DECAF). Протягом дев’яти днів учасники мали дві ночі з восьмигодинним сном, а потім п’ять днів «хронічного обмеження сну. Під час цієї фази група CAFF споживала 200 міліграмів (мг) кофеїну вранці, а потім 100 мг у другій половині дня. Група DECAF отримала таку ж кількість кави без кофеїну.
Наприкінці експерименту магнітно-резонансна томографія (МРТ) і позитронно-емісійна томографія (ПЕТ) показали, що група CAFF зазнала значного зменшення об’єму сірої речовини. Навпаки, група DECAF спостерігала збільшення об’єму сірої речовини, незважаючи на депривацію сну.
Загальновідомо, що споживання кофеїну бореться із сонливістю. Наші дані також свідчать про те, що споживання кофеїну також перешкоджає пластичності мозку, спричиненій втратою сну. Однак кофеїн не просто пригнічує або нормалізує зміни сірої речовини, але також впливає на сіру речовину навпаки. Незрозуміло, як ця пластичність мозку проявляється на когнітивних рівнях поведінки; ми знаємо, що вона, ймовірно, демонструє модуляцію аденозину в нейронному гомеостазі.
Тим не менш, дослідники звернули увагу на те, що доступність рецепторів аденозину може відрізнятися залежно від людини. Ті, у кого початкова доступність була нижчою, показали більше зменшення об’єму сірої речовини під час фази хронічного обмеження сну.
Люди, які мають більшу доступність A1R, здається, мають більший опір впливу кофеїну на сіру речовину», — пояснили дослідники. Після відновного сну та приблизно 30-годинної відміни кофеїну більшість змін у сірій речовині відновилися, за винятком збільшення дорсолатеральної префронтальної кори, пов’язаної з хронічним обмеженням сну, і зниження споживання кофеїну, пов’язаного з таламусом.
Необхідні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти взаємозв’язок між зменшенням сірої речовини та депривацією сну, але кофеїн, безумовно, відіграє певну роль.
Хоча вплив повної депривації сну не можна узагальнити до хронічного обмеження сну, ми припустили, що реакція сірої речовини на збільшення тривалості та/або інтенсивності втрати сну може не йти за лінійною траєкторією. Більше досліджень, безсумнівно, виправдані для систематичного дослідження. вивчіть зміни сірої речовини в різних моделях обмежень сну.