Зелений чай – це популярний напій у всьому світі, яким насолоджуються багато людей протягом тисячоліть. Однак багатьох цікавить питання, що відбувається з нашим тілом, коли ми вживаємо зелений чай щодня. Крім того, цікаво дізнатися, скільки саме зеленого чаю є корисним для споживання, не потрапляючи на територію потенційних побічних ефектів.
Отже, чи корисний зелений чай? Тут ми розберемося в цьому питанні, а також у тому, скільки потрібно пити зеленого чаю, щоб отримати саме користь.
Користь зеленого чаю для здоров’я
1. Може зменшити запалення
Запалення – це природна реакція організму на травми та інфекції. Хоча короткочасне запалення є нормальною частиною життя, тривале запалення може стати хронічним і накопичуватися по всьому тілу, потенційно призводячи до низки проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця, високий кров’яний тиск, діабет і рак. На щастя, чашка теплого зеленого чаю може допомогти впоратися із запаленням. Зелений чай має чудовий антиоксидантний ефект. Він багатий поліфенолами, які надають додаткові антиоксидантні та протизапальні властивості.
2. Підтримує роботу мозку
За даними Американської кардіологічної асоціації, «дослідження показують, що споживання чаю разом із здоровою для серця дієтою може покращити роботу мозку». Встановлено, що L-теанін, амінокислота в зеленому чаї, допомагає покращити роботу мозку, зміцнюючи пам’ять і зменшуючи тривогу. Одне дослідження 2012 року в журналі Neuropharmacology показало, що «люди, які приймали 100 міліграмів L-теаніну, робили менше помилок у завданнях на концентрацію уваги, ніж ті, хто брав плацебо. Вживання 50 мг кофеїну або поєднання L-теаніну та кофеїну також покращувало концентрацію уваги».
3. Може покращити рівень цукру в крові та холестерину
Зелений чай може допомогти захиститися від хвороб серця, підтримуючи здоровий рівень холестерину. Дослідження також показують, що зелений чай може знизити рівень цукру в крові та допомогти запобігти діабету 2 типу. Дослідження 2018 року в Журналі Американської кардіологічної асоціації показало, що чай уповільнює природне зниження холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), який часто називають «хорошим» холестерином, у міру старіння людини, а також може зменшити ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), відомі як «поганий» холестерин. Експерти вважають, що катехіни, один із видів антиоксидантів, які містяться в зеленому чаї, можуть відповідати за цей ефект зниження холестерину.
4. Сприяє травленню
Зелений чай може допомогти заспокоїти симптоми шлунково-кишкових розладів і полегшити здуття живота, усуваючи накопичення газів у кишечнику. В одному дослідженні в галузі мікробіології та імунології 10 добровольців, які не пили зелений чай регулярно, робили це протягом 10 днів, а потім припинили вживання на 7 днів. Результати показали, що частка біфідобактерій (типу корисних бактерій у вашому кишечнику) зросла пропорційно до споживання зеленого чаю, що означає, що споживання зеленого чаю може допомогти діяти як пребіотик і покращити середовище товстої кишки.
5. Може зменшити ризик розвитку раку
Антиоксиданти, які містяться в зеленому чаї, зокрема поліфеноли, допомагають захистити клітини від окисного пошкодження, фактора, який сприяє виникненню кількох хронічних захворювань і раку. Поліфеноли можуть допомогти запобігти утворенню вільних радикалів, які можуть спричинити пошкодження або загибель клітин, що, зрештою, може знизити ризик раку. Крім того, згідно з оглядом 2019 року, опублікованим у журналі Medicine , люди, які зазвичай вживають зелений чай, мали на 17% менший ризик розвитку раку молочної залози, ніж ті, хто не п’є чай, незважаючи на неоднорідність серед досліджуваних.
Потенційні ризики зеленого чаю
Дефіцит заліза
Хоча зелений чай у своєму природному стані набагато корисніший для здоров’я, ніж сильно підсолоджені напої, людина може зіткнутися з негативними побічними ефектами, якщо споживає його занадто багато. Наприклад, надмірне вживання чаю може призвести до дефіциту заліза , оскільки чай багатий дубильними речовинами, які можуть зв’язуватися із залізом і перешкоджати його всмоктуванню в травному тракті. Багато людей люблять чашку теплого чаю після їжі, щоб покращити травлення. Однак зелений чай може мати протилежний ефект. Якщо після їжі, багатої на залізо, ви з найкращих намірів випили чашку зеленого чаю, дубильні речовини можуть перешкодити вашому організму засвоювати цей важливий мінерал.
Скільки зеленого чаю занадто багато?
Важливо пам’ятати, що зелений чай містить кофеїн, і, як і інші напої з кофеїном, споживання занадто великої кількості зеленого чаю може викликати такі симптоми, як тривога, неспокій, збудження, головний біль, нудота, прискорене серцебиття або проблеми зі сном. Незважаючи на те, що кожен має різний рівень чутливості до кофеїну, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів називає 400 міліграмів на день — максимальною кількістю кофеїну, яку здорові дорослі повинні споживати щодня.
Багатообіцяючі переваги зеленого чаю для здоров’я можуть бути зведені нанівець додаванням цукру або навіть надмірної кількості меду. Тож пам’ятайте про кількість солодкості, яку ви додаєте, і подумайте про вибір скибочки лимона, щоб додати смаку без додавання цукру.
Як заварити зелений чай?
Нагрійте воду до 80-85 °С, що означає сильне кипіння, але не повне кипіння. Кип’ятіння води потенційно може погіршити смакові властивості чаю та зробити його гірким.
Коли вона нагріється, додайте воду в кухоль, а потім додайте чайне листя або чайний пакетик.
Настоюйте протягом трьох хвилин. Насолоджуйтеся теплим зеленим чаєм, але не гарячим.