Основні поживні речовини, необхідні для уповільнення старіння мозку

Звичайно, багато в чому це залежить від генів і чистої удачі, але є багато речей, які ви можете допомогти собі жити довше. Дослідження показали, що все, від зміни  звичок сну до зміни темпу ходьби, може справді вплинути на продовження вашого віку.

Але уповільнення старіння мозку є ще одним важливим аспектом довголіття, і тепер нове дослідження точно визначило ключові харчові поживні речовини, необхідні саме для цього.

Дослідники з Центру мозку, біології та поведінки Університету Небраски – Лінкольна та Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн зібрали 100 учасників когнітивного здоров’я» віком від 65 до 75 років, щоб провести когнітивну оцінку та МРТ-сканування, а також зібрати їхню плазму крові після періоду голодування для аналізу біомаркерів поживних речовин.

Дослідники змогли ідентифікувати два типи старіння мозку серед учасників: один демонстрував прискорене старіння, а інший відображав повільніше, ніж очікувалося, старіння.

Було виявлено, що учасники, яким вдалося уповільнити старіння мозку, мали вищі концентрації певних поживних речовин, таких як специфічні жирні кислоти, антиоксиданти та вітаміни.

Учасники дослідження з цим профілем поживних речовин продемонстрували кращі когнітивні показники та сповільнили старіння мозку.

Як пояснюється в прес-релізі, що супроводжує дослідження, ці поживні речовини можна знайти в середземноморській дієті, яка вже була пов’язана з довголіттям.

Ми досліджували конкретні біомаркери поживних речовин, такі як профілі жирних кислот, які, як відомо в науці про харчування, потенційно приносять користь для здоров’я. Це узгоджується з великою кількістю досліджень у цій галузі, які демонструють позитивний вплив середземноморської дієти на здоров’я, яка наголошує на продуктах, багатих цими речовинами. корисні поживні речовини.

Середземноморська дієта зазвичай зосереджена навколо великої кількості фруктів, овочів, хліба та інших злаків, картоплі, бобів, горіхів і насіння; оливкової олії як основного джерела жиру; і молочних продуктів, яєць, риби та птиці в низьких або помірних кількостях.

Люди, які дотримуються цієї дієти, більше вживають кожну рибу та птицю, ніж червоне м’ясо, в основному зосереджуючись на продуктах рослинного походження з мінімальною обробкою.

Згідно з новим дослідженням, поживні речовини, отримані від вживання середземноморської дієти, мають відомі функціональні зв’язки з мозком. Наприклад, дослідники відзначили, що жирні кислоти необхідні для структурної цілісності та розвитку мозку, тоді як антиоксиданти відомо, що зменшують окислювальний стрес, що може принести користь здоров’ю мозку, а також може мати сприятливий вплив на епізодичну пам’ять.

Національний інститут здоров’я (NIH) стверджує, що люди можуть збільшити споживання омега-3 жирних кислот, вживаючи такі продукти, як риба, горіхи, насіння та рослинні олії. Тим часом, згідно з клінікою, їжа рослинного походження є найкращим джерелом антиоксидантів.

Дослідники також виділили два конкретні вітаміни — вітамін Е та холін — які були виявлені в учасників групи, мозок яких старів повільніше, ніж очікувалося. За словами дослідників, ці вітаміни є важливими поживними речовинами, які сприяють когнітивному розвитку та здоров’ю мозку.

Кілька досліджень показали, що високі концентрації вітаміну Е в плазмі пов’язані з кращою когнітивною діяльністю у здорових людей, людей похилого віку та пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Холін, важлива поживна речовина, подібна до вітаміну B, сприяє як виконавчій функції, так і пам’яті.

За даними Гарвардської школи громадського здоров’я, продукти з високим вмістом вітаміну Е включають насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, шпинат, гарбуз, спаржу, манго та авокадо. До найбагатших джерел холіну належать риба, картопля, бобові, брокколі, цвітна капуста та насіння соняшнику.

Прокрутка до верху