Маючи характерний гострий, пряний смак, хрін є сильним і часто суперечливим інгредієнтом. Але коренеплід, який найчастіше подається як готовий хрін, додає фірмової нотки «Кривавій Мері» та коктейльному соусу, а також є природною парою до жирніших і ситніших шматків яловичини, як-от першокласних ребер.
Хрін — улюблений гострий коренеплід кожного.
Але що таке хрін і яка різниця між свіжим і готовим хріном? Тут ми досліджуємо все, що вам потрібно знати про хрін, включно з тим, який він на смак, як його виготовляють і як використовувати його в щоденній кулінарії.
Що таке хрін?
Свіжий хрін — хрестоцвітий коренеплід сімейства гірчичних; це двоюрідний брат брокколі, брюссельської капусти та листової капусти. Рослина з довгим білим корінням і зеленим листям зазвичай росте під землею від 8 до 12 місяців до збору врожаю.
Форму трохи складно описати, але зазвичай вона має великий стрижневий корінь з кількома меншими відгалуженнями. Ці вторинні корені діють як насіння і висаджуються на початку наступного вегетаційного періоду. Над землею листя дуже схоже на цукровий буряк. Кілька листків виростають з верхівки стрижневого кореня, досягаючи 60-90 сантиметрів у висоту і, ймовірно, близько 45 см в ширину. Ці листи видаляються перед відправленням.
Свіжий корінь хрону зазвичай продається невеликими шматочками, які можна натерти і використовувати самостійно або перетворити на готовий хрін. Для найкращого терміну зберігання рекомендуємо зберігати свіжий корінь хрону в перфорованому поліетиленовому пакеті в холодильнику.
Що таке готовий хрін?
Хоча свіжий хрін, безперечно, можна використовувати в повсякденній кулінарії — і ми дійдемо до цього пізніше — більшість домашніх кухарів, ймовірно, більше знайомі з готовим хріном. Готовий хрін, широко доступний у більшості продуктових магазинів, додає до свіжого кореня хрону оцет і трохи солі, щоб стабілізувати його смак. «Коли корінь подрібнюється, тепло виділяється. Білий оцет додають до свіжозмеленого коріння, щоб стабілізувати цю реакцію та вловлювати тепло протягом тривалого періоду часу.
Який на смак хрін?
Хрін пакує укус. Його часто описують як гострий або пікантний смак, який посилюється, коли свіжий корінь подрібнюють.
Це смішно: якщо ви відкусите прямо від кореня хрону, перший або два укуси будуть набагато м’якшими, але коли ви починаєте жувати, більше його клітин подрібнюється, а олії всередині клітин вивільняються. Після кількох жувань ваші пазухи відчувають знайоме поколювання. Коли хрін натерти або подрібнити, це тепло природним чином посилюється.
Як приготувати готовий хрін
Хоча готовий хрін легко знайти в більшості продуктових магазинів, це також відносно простий процес, щоб зробити свій власний, і часто призводить до більш свіжого смаку продукту. Просто обов’язково дотримуйтеся кількох вказівок — свіжий корінь хрону є сильним, тому вам варто вжити деяких запобіжних заходів, щоб захистити себе від парів.
Подрібніть свіже коріння хрону при відкритому вікні, у вашому гаражі або на відкритому повітрі. Дим від помелу досить потужний і може здивувати того, хто починає м’ялити! Використання скляного блендера або кухонного комбайна для подрібнення робить домашнє приготування практичним і менш плаксивим.
Ось як приготувати як свіжий, так і готовий хрін.
Свіжий хрін
Свіжий корінь хрону — це універсальний інгредієнт, який можна використовувати в різноманітних соусах, соусах, заправках для салатів і приправах домашнього приготування. Його часто використовують для приготування коктейльного соусу або свіжотертого на сирих устрицях. Ви також можете натерти на тертці свіжий корінь хрону та додати його до салатів, наприклад до нашого салату зі стейками на грилі та заправкою зі свіжого хрону , а також до білків. Спробуйте використати трохи, щоб додати смаку класичним закускам і гарнірам, як-от яйця чи картопляне пюре.
Коли ми приймаємо гостей, я особисто люблю брати частину кореня хрону, додавати його на дошку для м’ясних виробів і класти поряд із подрібнювачем сиру. Ми потроху шаткуємо хрін і додаємо його до невеликих закусок — у мене вдома він став дуже популярним!
Підготовлений хрін
Готовий хрін можна використовувати в багатьох тих самих цілях, що й свіжий хрін, включаючи соуси, соуси, заправки та приправи. Щоб ще більше зменшити його тепло, просто з’єднайте трохи підготовленого хрону з густими вершками, майонезом або сметаною, щоб зробити крем або соус з хрону. Ми любимо поєднувати гострий крем із хрону з насиченими стравами з яловичини, такими як наша запечена яловича вирізка або ростбіф із вершками з хрону, а також він блищить у таких стравах, як наш буряково-яблучний суп із вершками з хрону або подвійний копчений лосось із вершками з хрону.