Дерев’яні обробні дошки є приголомшливим доповненням до будь-якої кухні, і вони на крок вище звичайної пластикової обробної дошки. Але вони також мають особливий догляд — їх не можна просто кинути в посудомийну машину, як їхніх пластикових родичів, і не можна різати на них сире м’ясо. Однак за умови уваги та регулярного чищення ваша дерев’яна обробна дошка може прослужити роками. Ось як її очистити.
Як часто потрібно чистити дерев’яні обробні дошки?
При належному догляді дерев’яні обробні дошки можуть стати реліквією на кухні. Але ключовим словом тут є «належний догляд» — дерев’яні обробні дошки слід протирати та швидко очищати після кожного використання та регулярно глибоко чистити. Але частота глибокого очищення, описана нижче, залежить від використання. Якщо ви користуєтеся дерев’яною обробною дошкою майже щодня, подумайте про її чистку щомісяця. Якщо ви використовуєте більше щотижня (або раз на два тижні), подумайте про сезонне глибоке очищення.
Що вам знадобиться
Готові повернути своїм дерев’яним обробним дошкам ідеальну форму? Ось що вам знадобиться для початку:
- Чисті губки
- Гаряча вода
- Засіб для миття посуду
- Настільний скребок
- Жорстка щітка для чищення
- Крупна сіль
- Білий оцет
- Мінеральна олія
- Паперові рушники
Крок 1. Швидко очистіть
Перш ніж ретельно очистити дерев’яні обробні дошки, зробіть швидке очищення поверхні. Для цього зніміть надлишки їжі або крихт, потім змочіть губку в гарячій, ледь мильній воді та потріть дошку. Видаліть зайву воду скребком, потім переверніть обробну дошку і виконайте те ж саме зі зворотного боку.
Крок 2: Очистіть дошку
Потім візьміть жорстку щітку для чищення та сіль. Щедро посипте крупною сіллю поверх дошки та змочіть щітку для чищення. Почистити та натерти сіль на дошці. Це допоможе видалити будь-які прилиплі шматочки їжі або плями. Перш ніж продовжити, промийте вологою чистою губкою.
Крок 3: Продезінфікуйте та дезодоруйте
Порізи та подряпини на дерев’яних обробних дошках можуть утримувати бактерії та мікроби з їжі, тому важливо регулярно їх дезінфікувати. Крім того, деревина також може вловлювати запахи їжі (наприклад, цибулі чи часнику) і через деякий час починати смердити. На щастя, білий оцет може допомогти з обома. Налийте білий оцет у порожній посуд і просочіть ним чисту губку. Потім протріть губкою з оцтом всю обробну дошку, видаліть надлишки рідини скребком і дайте висохнути на повітрі.
Не використовуйте дерев’яну обробну дошку для нарізання сирого м’яса. Для цього потрібен сильніший дезінфікуючий засіб, як-от відбілювач, щоб позбавити дошку будь-яких харчових бактерій, а відбілювач або інші такі ж сильні дезінфікуючі засоби можуть серйозно пошкодити вашу деревину.
Крок 4: Змастіть дошку маслом
Коли ваша дерев’яна обробна дошка повністю висохне, настав час її захистити. Змащування дошки маслом допомагає дошці довше залишатися чистою та захищає її від пошкодження водою. Нанесіть мінеральну олію (або іншу харчову олію) на поверхню обробної дошки та протріть її паперовим рушником. Залиште на ніч. Вранці витріть надлишки масла, що не ввібралося, чистим паперовим рушником.
Як довше тримати дерев’яні обробні дошки чистими
Якщо за ними правильно доглядати, дерев’яні обробні дошки можуть служити роками. Але щоб переконатися в цьому, вам потрібно підтримувати обробну дошку в чистоті. Ось як зберегти дерев’яну обробну дошку чистою довше:
- Не ставте в посудомийну машину. Хоча це може здатися простим способом очищення дерев’яної обробної дошки, гаряча вода та агресивні засоби для чищення посудомийної машини можуть серйозно пошкодити вашу дошку. Знайдіть час, щоб почистити його вручну.
- Не дозволяйте плямам залишатися. Після приготування або використання обробної дошки не залишайте залишки їжі або плями. Це не тільки ускладнює очищення, але й збільшує ймовірність появи плям і запахів.
- Пам’ятайте про захист. Після того, як ви почистили дерев’яну обробну дошку, не забудьте змастити її мінеральним маслом. Це допомагає запобігти пошкодженню водою, плямам і запахам.