Якщо у вас хронічна хвороба нирок, дуже важливо стежити за споживанням їжі та рідини, оскільки хворі нирки не можуть виводити з організму відходи, як здорові нирки.
Ось найкращі продукти, корисні для нирок, які можуть допомогти відновити ваші нирки та допомогти вам довше залишатися здоровими:
- Яблука: яблука є хорошим джерелом пектину, розчинної клітковини. Він може знизити рівень холестерину та глюкози. Він має високий рівень антиоксидантів. Свіжі яблука також є хорошим джерелом вітаміну С.
- Чорниця: чорниця є низькокалорійним джерелом клітковини та вітаміну С. Дослідження показують, що вона має потенціал для захисту від раку та серцевих захворювань, а також забезпечує користь для здоров’я мозку.
- Риба: деякі риби, такі як лосось, скумбрія, тунець, оселедець і сардини, багаті омега-3 жирними кислотами. Це важлива поживна речовина для контролю згортання крові та побудови клітинних мембран у мозку. Дослідження показують, що це може знизити ризик аномального серцебиття, знизити рівень тригліцеридів і трохи знизити артеріальний тиск. Вони потенційно можуть принести користь при таких станах, як рак, аутоімунні захворювання та запальні захворювання кишечника.
- Кале: капуста багата вітамінами А і С, кальцієм і багатьма мінералами. Це також джерело каротиноїдів і флавоноїдів, які корисні для здоров’я очей і захисту від раку. Він також містить вітамін К, який є природним розріджувачем крові. Він має помірний рівень калію. Тому людям, які перебувають на діалізі, слід уникати цього.
- Шпинат: у шпинаті багато вітамінів А, С і К, а також фолієвої кислоти. Бета-каротин, що міститься в шпинаті, допомагає зміцнити імунітет і захистити зір. Це також хороше джерело магнію.
- Солодка картопля: у солодкій картоплі мало цукру та багато розчинної клітковини. Це допомагає відчути ситість.
Інші 25 здорових продуктів, які можуть боротися із захворюваннями нирок, включають:
- Журавлина
- Рукола
- Малина
- Полуниця
- Сливи
- Ананаси
- Персики
- Капуста
- Цвітна капуста
- Спаржа
- Квасоля
- Селера
- Огірок
- Цибуля
- Солодкі перці
- Редис
- Літній кабачок
- Часник
- Яєчні білки без жовтків
- Гриби шиітаке
- Вода
- Оливкова олія
- У курки без шкіри менше калію та натрію, ніж у шкірі
- Горіхи макадамії
- Ріпа – чудова альтернатива картоплі та зимовим кабачкам
Що робить дієта, сприятлива для нирок?
Основна функція ваших нирок полягає в тому, щоб позбутися відходів і додаткової рідини з організму через сечу. Вони також збалансовують мінерали та рідини в організмі та виробляють гормон, який регулює кров’яний тиск.
Дієта, сприятлива для нирок, допоможе захистити ваші нирки від подальшого пошкодження. Ви повинні обмежити певну їжу та рідини, щоб інші рідини та мінерали, такі як електроліти , не накопичувалися у вашому тілі. Крім того, ви повинні переконатися, що ви отримуєте правильне споживання білка, калорій, вітамінів і мінералів у своєму щоденному раціоні.
Якщо у вас хвороба нирок на початковій стадії, є кілька продуктів, які ви повинні обмежити. Але оскільки ваша хвороба загострюється, ви повинні бути більш обережними щодо щоденного споживання їжі.
Які способи змусити дієту, сприятливу для нирок, і діабетичну дієту працювати разом?
Якщо у вас діабет разом із захворюванням нирок, вам потрібно контролювати рівень цукру в крові , щоб запобігти подальшому пошкодженню нирок. Дієта при цукровому діабеті та дієта, сприятлива для нирок, мають багато однакових харчових продуктів, але є деякі важливі відмінності. Є кілька способів, як ваша дієта, сприятлива для нирок, і дієта для діабетика можуть поєднуватися.
Нижче наведено кілька продуктів, які корисні для вас, якщо у вас діагностовано діабет і захворювання нирок.
- Фрукти: ягоди, папайя , вишні, яблука та сливи
- Овочі: цвітна капуста, цибуля та шпинат
- Білки: нежирне м’ясо (птиця, риба), яйця та несолоні морепродукти
- Вуглеводи: цільнозерновий хліб, булочки для бутербродів, несолоні крекери та макарони
- Рідина: вода, прозорі супи та несолодкий чай
- Якщо ви п’єте апельсиновий сік для лікування низького рівня цукру в крові, перейдіть на корисний для нирок яблучний сік. Це забезпечить таке ж підвищення рівня цукру в крові з набагато меншим вмістом калію.
- Захворювання на пізніх стадіях: рівень цукру в крові покращується на пізніх стадіях захворювання нирок, можливо, через зміни в тому, як організм використовує інсулін.
- Діаліз: якщо ви перебуваєте на діалізі, рівень цукру в крові може підвищитися, оскільки рідина, яка використовується для фільтрації крові, містить високий рівень цукру в крові. Ваш лікар буде уважно спостерігати за вами та вирішувати, чи знадобиться вам інсулін та інші ліки від діабету.
Ваш лікар та/або дієтолог допоможуть вам скласти план харчування, який допоможе вам контролювати рівень цукру в крові, одночасно обмежуючи натрій, фосфор, калій і рідини в організмі.
Які продукти слід обмежити при захворюваннях нирок?
Багато продуктів, які є частиною типової здорової дієти, можуть не підійти вам, якщо ви страждаєте на захворювання нирок.
Якщо у вас діагностовано захворювання нирок, лікар може порекомендувати обмежити вживання певних продуктів, таких як:
- Сіль: уникайте кухонної солі та харчових продуктів з високим вмістом натрію. Натрій впливає на ваш артеріальний тиск і допомагає підтримувати рівень води в організмі. Якщо у вас набряк щиколоток, високий кров’яний тиск, утруднене дихання та скупчення рідини навколо серця та легенів, вам слід уникати солі. Ви повинні прагнути до менш ніж 1500 міліграмів солі у вашому щоденному раціоні. Замість солі використовуйте спеції або зелень. Тримайтеся подалі від упакованої їжі та читайте етикетки під час покупки. Зробіть акцент на свіжу, домашню їжу. Ви звикнете до їжі з меншим вмістом солі або без солі протягом тижня або двох.
- Калій: при захворюваннях нирок високий рівень калію може накопичуватися у вашій крові та викликати серйозні проблеми з серцем. Правильний рівень цього мінералу забезпечує хорошу роботу ваших нервів і м’язів. Уникайте помідорів, апельсинів, бананів, картоплі, авокадо, брокколі та цільнозернового хліба, оскільки в них багато калію. Їжте яблука, моркву, салати. Ваш лікар може порекомендувати зв’язувальний калій, щоб допомогти вашому організму позбутися зайвого калію. Лікар може порекомендувати їсти такі продукти, як яблука, журавлина, полуниця, білокачанна капуста, цвітна капуста та огірок.
- Білок: хоча білок важливий для вашого організму, більша кількість білка посилює роботу нирок і може погіршити захворювання нирок. Зверніться до свого дієтолога, щоб визначити правильну комбінацію та кількість білка для вас. Можливо, вам доведеться скоротити такі продукти, як м’ясо, морепродукти та молочні продукти.
- Фосфор: Фосфор – це мінерал, який підтримує ваші кістки міцними та здоровими. При захворюваннях нирок ваші нирки не можуть добре виводити зайвий фосфор із крові. Це може послабити кістку та ще більше пошкодити кровоносні судини, очі та серце. Ви навіть можете захворіти на серце. Уникайте продуктів з високим вмістом фосфору, таких як м’ясо, риба, молочні продукти, боби, горіхи, цільнозерновий хліб, упаковані продукти та темні газовані напої. Якщо у вас пізня стадія захворювання нирок, ваш лікар може порадити вам щодня споживати менше 1000 міліграмів продуктів, багатих фосфором. Вибирайте продукти з низьким вмістом фосфору, такі як свіжі фрукти, овочі, кукурудза, рис і пластівці.
- Кальцій: Ваш лікар також може порадити вам уникати безрецептурних добавок кальцію та скоротити споживання продуктів, багатих кальцієм, таких як молочні продукти. Продукти з високим вмістом кальцію також, як правило, мають високий вміст фосфору.
- Рідина: як правило, потрібно підтримувати рівень води в організмі. Однак на початковій стадії захворювання нирок необхідно обмежити кількість рідини. Оскільки пошкоджені нирки не виводять зайву рідину, занадто багато рідини може бути небезпечним для вас. Це може навіть викликати високий кров’яний тиск , набряк і серцеву недостатність. Це також може накопичувати додаткову рідину навколо ваших легенів, і ви можете мати труднощі з диханням. Вам також потрібно скоротити деякі продукти, які містять багато води, такі як морозиво, желатин, кавун і виноград.
Залежно від стадії захворювання нирок лікар порадить вам зменшити вміст калію, фосфору та білка у вашому раціоні.
Які фрукти шкідливі для нирок?
Людям із захворюваннями нирок слід уникати продуктів, багатих калієм, таких як банани, авокадо, абрикоси тощо.
Більшість фруктів не шкідливі для людей зі здоровими нирками . При пошкодженні нирок або при захворюваннях нирок процес фільтрації порушується, а продукти життєдіяльності затримуються в організмі. Накопичення відходів або токсичних речовин у крові може ще більше пошкодити нирки.
- Їжа з великим вмістом мінералів, таких як сіль, калій і фосфор, навантажує нирки та може спричинити подальше пошкодження нирок.
- Серед цих сполук уникати продуктів, багатих калієм, і дієти з високим вмістом натрію дуже важливо в ситуаціях, особливо при пошкодженні нирок.
- Рекомендується змінити дієту, щоб уникнути цих речовин, які збільшують навантаження на нирки.
Нирки є важливими органами організму, які виконують кілька функцій, таких як:
- Фільтрація токсичних і відпрацьованих речовин з організму через сечу
- Вироблення гормону, який стимулює вироблення еритроцитів
- Підтримка мінерального балансу організму
Хоча фрукти, як правило, дуже корисні для раціону, деякі фрукти мають високий вміст калію , і їх слід уникати пацієнтам із захворюваннями нирок, зокрема:
- Банани
- авокадо
- Цитрусові та соки, такі як апельсини та грейпфрут
- Чорнослив і сік чорносливу
- Абрикоси
- Сухофрукти, наприклад, фініки та родзинки
- Дині, такі як диня та диня
Лимонна кислота в апельсинах може підвищити ризик розвитку каменів у нирках у пацієнтів з пошкодженням нирок. Слід уникати солі та замінників солі, які містять калій. Якщо в організмі підвищується рівень калію або інших токсичних речовин, пацієнт може пройти діаліз.
Діаліз — це процедура, яка використовується для видалення продуктів життєдіяльності та надлишку рідини з крові, коли нирки не функціонують належним чином. Ця процедура зазвичай виконується шляхом перенаправлення крові в машину для очищення.
Як витягти калій з фруктів
По можливості замініть свіжі або заморожені фрукти консервованими. Калій із консервованих продуктів вимивається у воду чи сік, таким чином знижуючи рівень калію у фруктах. Якщо людина включає цей сік у свою їжу або споживає його, рівень калію може підвищитися.
Сік часто має високий вміст солі, що змушує організм затримувати воду. Це може призвести до проблем з нирками. Тому перед вживанням консервованих фруктів необхідно злити сік і ретельно промити плоди, щоб зменшити вміст солі та калію.
Замочування у воді та ретельне промивання свіжих фруктів перед вживанням допомагає усунути небажані сполуки.
Які наслідки високого вмісту калію в організмі?
Пацієнти з ушкодженнями або захворюваннями нирок можуть мати високий рівень калію в організмі навіть після споживання рекомендованої щоденної дози.
Здорові люди віком від 19 років повинні приймати принаймні від 3400 мг до 2600 мг калію на день відповідно. Однак при порушенні роботи нирок дозу слід зменшити.
Гіперкаліємія (високий рівень калію в організмі) може призвести до:
- Біль у животі
- Діарея
- Нудота і блювання
- М’язова слабкість
- Оніміння в кінцівках
- Утруднене дихання
- Аритмія (нерегулярне серцебиття)
- Серцебиття (прискорене або тріпотливе серцебиття)
Зверніться до лікаря, якщо симптоми погіршуються.