5 переваг яблучного оцту, на думку лікарів

Якщо вірити Інтернету, додавання яблучного оцту (ACV) до щоденного оздоровчого режиму може радикально змінити ваше здоров’я. Однак деякі експерти застерігають, що ACV не є панацеєю, якою його вважають люди.

Так, є деякі переваги яблучного оцту, але, як і інші дієтичні добавки, він не вилікує хронічні проблеми зі здоров’ям і не стане ідеальним рішенням для схуднення, як стверджують деякі люди. Перш ніж взяти щось, що ви бачили в Інтернеті, важливо відрізнити факти від вигадки.

Що стосується дослідження користі яблучного оцту для здоров’я, докази низької якості, а дослідження невеликі. Це означає, що це не слем-данк. У нас є деякі дослідження, які свідчать про те, що яблучний оцет може робити ці речі, але дані не найнадійніші — не найсильніші.

Іншими словами, поки у нас не буде більше рандомізованих клінічних випробувань для збору повних наборів даних протягом тривалих періодів часу, ви, мабуть, повинні продовжувати з обережністю і лише після проведення їх вашим лікарем. Тим не менш, є кілька переваг яблучного оцту, яких ви могли б розумно очікувати, без ажіотажу.

Що таке яблучний оцет?

Яблучний оцет заполонив Інтернет, але ви не самотні, якщо вам усе ще цікаво, що це таке і як його виготовляють.

Яблучний оцет — це різновид оцту, виготовленого із ферментованого яблучного соку. Його виготовляють шляхом подрібнення яблук, екстракції соку, а потім додавання бактерій і дріжджів. Він відомий своїм виразним кислим смаком і сильним запахом оцтової кислоти та інших органічних сполук.

Рекомендована доза оцтової кислоти, щоб отримати її переваги, становить 750 міліграмів на день.

Переваги яблучного оцту

Яблучний оцет може не зовсім виправдати свій ажіотаж, але це не означає, що він не має користі. Це лише деякі з переваг, які ви можете очікувати від регулярного прийому ACV.

1. Контроль рівня цукру в крові

Однією з переваг, яку підтвердив OPSS, є те, що ACV, здається, дає скромні переваги, пов’язані з чутливістю до інсуліну та контролем цукру в крові.

Яблучний оцет може допомогти регулювати рівень цукру в крові, що робить його корисним для тих, хто страждає переддіабетом або діабетом, хоча він, звичайно, не є ліками від того й іншого. Одне дослідження показало, що він може підвищити чутливість до інсуліну після вживання їжі з високим вмістом вуглеводів і зменшити стрибки цукру в крові. Однак він не повинен замінювати стандартне лікування для хворих на діабет.

Хоча яблучний оцет ніколи не слід використовувати як альтернативу лікам, це достатньо безпечне доповнення до плану лікування діабету (якщо у вас немає захворювання нирок). Однак важливо спочатку обговорити це з лікарем.

2. Контроль ваги

Мор також зазначає, що деякі попередні дослідження показують, що споживання яблучного оцту може допомогти в контролі ваги тіла, але що він найкраще працює в поєднанні з традиційними засобами схуднення, включаючи здорову дієту та фізичні вправи.

У дослідженні пероральний прийом ACV разом з дієтою з обмеженим вмістом калорій (RCD) значно знизив масу тіла, ІМТ, окружність стегон та індекс вісцерального ожиріння (VAI) порівняно з контролем. Наслідком цього є можливість того, що ACV можна буде використовувати як допоміжну терапію разом із RCD або іншими стандартними методами терапії контролю ваги.

3. Поліпшення травлення

Багато людей неодноразово повідомляють про поліпшення травлення після регулярного вживання яблучного оцту.

Його кислотність може допомогти ефективніше розщеплювати їжу, хоча це більше базується на особистих історіях, ніж на науці. Є лише обмежені дослідження, які підтверджують ці твердження. Крім того, він містить здорові бактерії, які можуть мати пробіотичний ефект на кишечник.

Зменшення печії та покращення кислотного рефлюксу є ще двома його можливими шлунково-кишковими перевагами. Тим не менш, важливо зазначити, що для деяких людей, які вже мають кислотний рефлюкс, ACV може фактично посилити симптоми. Ваш лікар може допомогти вам визначити, чи може це вам принести користь.

4. Антимікробні властивості

Крім того, яблучний оцет приносить користь організму завдяки своїм протимікробним властивостям. Деякі дослідження показують, що при місцевому застосуванні оцтова кислота в ACV може боротися з грибками та вбивати шкідливі бактерії, які можуть призвести до шкірних інфекцій. Деякі люди повідомляють про зменшення прищів після регулярного нанесення яблучного оцту на схильні до прищів ділянки.

Однак перед цим важливо розбавити ACV водою, щоб уникнути подразнення. Спершу проведіть тест на пластирі, щоб переконатися, що ви не подразните більшу ділянку шкіри.

5. Знизити рівень холестерину

Нарешті, OPSS каже, що помірне споживання ACV може допомогти знизити рівень холестерину та тригліцеридів. Обидва вони можуть, у свою чергу, знизити ризик серцевих захворювань.

Як вживати яблучний оцет

Є більше ніж один спосіб приймати яблучний оцет. Це трійка лідерів.

Розведений в рідині

Деякі люди приймають рідкий яблучний оцет у нерозведеному вигляді, але експерти кажуть, що це не тільки неприємно, але й шкідливо для здоров’я. Через високий рівень кислотності нерозбавлений яблучний оцет може викликати подразнення та запалення стравоходу, шлунка тощо. Розрізання ACV водою може допомогти зменшити ризик побічних ефектів.

Важливо розводити яблучний оцет у воді перед вживанням, щоб захистити зуби, горло та слизову оболонку шлунка. Зазвичай одна-дві столові ложки на велику склянку води є хорошим вибором.

У кулінарії

Ви також можете включити яблучний оцет у свою щоденну кулінарію. Зокрема, багато людей використовують його для приготування корисної заправки для салату, змішуючи його з оливковою олією, травами та іншими інгредієнтами.

Додавайте його в маринади, соуси або супи, щоб покращити смак і отримати користь для здоров’я.

Ризики, пов’язані з вживанням яблучного оцту

Вживання яблучного оцту не без ризику.

Висока кислотність яблучного оцту може пошкодити зубну емаль, що призведе до карієсу та чутливості. Кислотність також може дратувати ваше горло, вона може погано взаємодіяти з певними ліками та потенційно може спричинити низький рівень калію, тому важливо розбавляти чистий оцет з водою.

Якщо у вас уже є низький рівень калію, стан, відомий як гіпокаліємія, вам слід уникати прийому яблучного оцту та подальшого зниження його рівня. Людям із захворюваннями нирок також слід пропустити ACV, якщо їх лікар не рекомендував це.

У який час дня найкраще вживати яблучний оцет?

Деякі люди клянуться, що приймають яблучний оцет у певний час доби, але є мало досліджень, які б стверджували, що краще вранці чи ввечері. Однак може бути невелика перевага приймати його під час їжі.

Встановленого часу немає, але вживання розведеного яблучного оцту перед їжею може допомогти травленню та стабілізувати рівень цукру в крові. Прислухайтеся до свого організму та регулюйте його залежно від потреб здоров’я та комфорту.

Яблучний оцет має деякі переваги для здоров’я, але він не є універсальним рішенням. Важливо використовувати його як частину збалансованої дієти, а не покладатися на нього лише для покращення здоров’я.

Він додає, що ви завжди повинні враховувати ваш наявний стан здоров’я та поговорити з медичним працівником, перш ніж вносити істотні зміни у свій раціон, особливо якщо у вас є проблеми зі здоров’ям або ви регулярно приймаєте ліки.

Прокрутка до верху