Добавки з риб’ячим жиром забезпечують багато переваг для здоров’я, стимулюючи роботу мозку, покращуючи здоров’я серця, зменшуючи запалення тощо. Однак, як і у випадку з будь-якими ліками або добавками, які ви плануєте приймати, важливо зважити всі ризики та переваги за допомогою свого лікаря перед початком нового режиму.
Немає сумніву, що риб’ячий жир містить омега-3 жирні кислоти, які мають важливу користь для здоров’я, але, як і будь-яка добавка, риб’ячий жир пов’язаний з деякими потенційними ризиками.
Він зазначає, що проблеми, швидше за все, виникнуть, коли ви приймаєте занадто високу дозу. Більше не завжди означає краще, коли мова йде про добавки. Завжди будьте обережні щодо дозування та свіжості, коли приймаєте риб’ячий жир. Помірність і увага до якості є ключовими.
Цікаво, які приховані небезпеки можуть ховатися за зірковою репутацією риб’ячого жиру? Читайте далі, щоб дізнатися про сім побічних ефектів, які слід враховувати перед тим, як почати приймати добавку.
1. Вони можуть перешкоджати згортанню крові
Доведено, що добавки з риб’ячим жиром зменшують агрегацію тромбоцитів у людей без проблем з кровообігом, і нещодавні дослідження досліджували, чи слід припиняти їх перед операцією через підвищений ризик кровотечі. Проте вона каже, що дані вказують на те, що немає підвищеного ризику кровотечі та немає показань для припинення прийому добавок риб’ячого жиру перед операцією.
Надмірна кількість риб’ячого жиру може призвести до проблем з кровотечею. Я бачив, як пацієнти відчували кровотечу з носа або синці легше від прийому дуже високих доз риб’ячого жиру протягом тривалого часу.
2. Вони можуть викликати розлад шлунково-кишкового тракту
Якщо у вас чутлива шлунково-кишкова система, прийом добавок риб’ячого жиру може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту.
У деяких людей добавки з риб’ячим жиром можуть викликати нудоту, діарею, здуття живота або відрижку з присмаком риби. Ці ефекти, як правило, помірні, і вони виникають рідше, якщо приймати таблетки або капсули з риб’ячим жиром. Прийом добавок риб’ячого жиру під час їжі також зменшує ці побічні ефекти.
3. Вони можуть впливати на контроль глікемії
Залежно від стану вашого здоров’я прийом високих доз риб’ячого жиру може мати як сприятливий, так і негативний вплив на регуляцію рівня цукру в крові.
Відомо, що додавання риб’ячого жиру покращує метаболізм ліпідів у пацієнтів з дисліпідемією. Ще одна перевага риб’ячого жиру полягає в тому, що він може покращити рівень глюкози в крові натщесерце та чутливість до інсуліну, оскільки порушення рівня глюкози натщесерце та резистентність до інсуліну зазвичай виникають при дисліпідемії.
Однак, незважаючи на те, що це покращення глікемічного контролю є корисним для багатьох людей, воно може змінити дію цукрознижуючих препаратів. Це робить необхідним уважний моніторинг рівня глюкози в крові на наявність гіпоглікемії та відповідно коригування дози ліків.
4. Вони можуть викликати взаємодію з іншими ліками
Ще одна прихована небезпека, пов’язана з прийомом добавок риб’ячого жиру, полягає в тому, що, як і більшість інших добавок, вони можуть взаємодіяти з певними ліками.
Оскільки було показано, що додавання риб’ячого жиру знижує згортання крові, воно може взаємодіяти з препаратами для розрідження крові та антиагрегантами. З такими ліками, як аспірин, клопідогрель (Plavix), варфарин (Coumadin) та іншими антикоагулянтами, додавання добавок риб’ячого жиру може збільшити ефект розрідження крові та підвищення ризику несприятливої кровотечі.
5. У деяких людей вони можуть збільшити ризик інсульту
Існують також суперечливі дослідження щодо ризиків і переваг добавок риб’ячого жиру, оскільки вони пов’язані з фібриляцією передсердь та ризиком інсульту.
Багато досліджень показують, що прийом харчових добавок з риб’ячим жиром може збільшити ризик розвитку фібриляції передсердь, а потім і інсульту у здорових людей. Однак у людей із серцево-судинними захворюваннями та схильністю до аритмій (таких як фібриляція передсердь) прийом добавок риб’ячого жиру знижує ризик розвитку фібриляції передсердь і подальшого інсульту.
6. Вони схильні до прогоркания і окислення
Малік зазначає, що капсули риб’ячого жиру з часом можуть прогіркнути, особливо якщо вони не зберігаються належним чином.
Згірклий риб’ячий жир втрачає свою користь для здоров’я і навіть може містити шкідливі сполуки. Я раджу своїм пацієнтам зберігати харчові добавки з риб’ячим жиром у холодильнику та пам’ятати про терміни придатності, щоб уникнути прийому згірклих таблеток. Понюхати капсули риб’ячого жиру перед тим, як їх проковтнути, також є загрозою. хороший спосіб перевірити свіжість.
Добавки з риб’ячим жиром можуть бути дуже схильні до окислення, що може звести нанівець їхню користь і навіть створити шкідливі побічні продукти.
Багато добавок з риб’ячим жиром окислюються ще до того, як ви їх споживаєте. Окислені олії пов’язані з підвищеним окислювальним стресом і запаленням. З цієї причини я рекомендую лише ті бренди риб’ячого жиру фармацевтичного класу, які використовують належні методи обробки та інкапсуляції для запобігання окисленню.
7. Вони можуть бути забруднені
Нарешті, багато людей приймають добавки з риб’ячим жиром, а не їдять рибу, намагаючись уникнути споживання високих рівнів ртуті, а також інших токсинів або забруднюючих речовин. Останні дослідження показують, що існує ризик зараження, коли ви приймаєте риб’ячий жир у формі добавки.
Риба може накопичувати важкі метали, такі як ртуть та інші токсини із забрудненої води. Якщо олію не очищати та не знезаражувати належним чином, ці забруднювачі можуть концентруватися в добавках. Споживання забрудненого риб’ячого жиру протягом тривалого часу може мати неврологічні наслідки та наслідки для розвитку. Я раджу вибрати авторитетні бренди, які дотримуються суворих заходів контролю якості.