Добавки можуть здатися ідеальним рішенням для всіх ваших харчових потреб, але експерти кажуть, що, коли це можливо, найкраще отримувати поживні речовини зі свого раціону, який переважно включає фрукти.
Вітаміни та мінерали є найпотужнішими, коли вони надходять із їжею. У їжі вони супроводжуються багатьма іншими корисними поживними речовинами, включаючи сотні каротиноїдів, флавоноїдів, мінералів і антиоксидантів, яких немає в більшості добавок.
Окрім повноцінного харчування, вживання різноманітних свіжих фруктів і овочів різних кольорів може допомогти захистити від хронічних захворювань, зокрема діабету 2 типу, хвороб серця та раку. Ваш лікар може допомогти вам визначити, чи є у вас дефіцит якогось одного вітаміну чи мінералу, і звідти ви можете працювати над поповненням своїх запасів, знаходячи найкращі продукти для себе.
Цікаво, які фрукти працюють так само добре, якщо не краще, ніж добавки? Це наповнені поживними речовинами закуски, які можна їсти, якщо ви хочете запобігти хворобі та максимізувати загальне харчування, без добавок.
Калій: банани, абрикоси
Роль калію в організмі полягає в забезпеченні нормальної кількості рідини в клітинах. Хоча багато людей з низьким рівнем калію не помітять жодних симптомів, деякі люди відчуватимуть електролітний дисбаланс, коливання артеріального тиску, м’язову слабкість, м’язові судоми та серцеву аритмію.
Якщо вам не вистачає щоденної рекомендованої норми калію — 3400 мг для чоловіків і 2600 мг для жінок — банани є популярним вибором для відновлення здоров’я. Це має сенс: банан середнього розміру містить приблизно 422 мг цього мінералу.
Однак експерти кажуть, що є й інші фрукти, у яких за вагою навіть більше калію. Наприклад, половина чашки кураги містить 755 мг калію, що ще більше наближає вас до вашої мети.
Залізо: абрикоси, родзинки
Вашому організму потрібен достатній рівень заліза, щоб еритроцити працювали належним чином, і багато людей приймають добавки заліза, щоб переконатися, що вони виконують свою роботу. Насправді, нерідко можна зустріти добавки заліза, які містять 65 мг заліза або більше.
Однак ці добавки з високими дозами значно перевищують рекомендовані добові кількості заліза: 8 мг для чоловіків і 18 мг для жінок. Підвищуючи загальний рівень заліза вище 20 мг, ви також підвищуєте ризик запорів, болю в шлунку, виразки шлунка тощо.
Якщо лікар підтвердив, що ваш рівень заліза низький , споживання гемових джерел заліза, таких як м’ясо та риба, може допомогти вам підвищити його кількість. Однак експерти припускають, що рослинні джерела мінералу, такі як курага та родзинки, також можуть допомогти вам досягти вашої щоденної норми, не підвищуючи рівень занадто високо.
Вітамін С: цитрусові, ківі, манго та ягоди
Вітамін С має вирішальне значення для того, щоб допомогти вашому організму рости та відновлюватися завдяки імунній функції. Експерти кажуть, що ви можете легко отримати весь необхідний вітамін С, споживаючи цитрусові, ківі, манго та ягоди.
Одна з головних переваг споживання вітаміну С у вашій дієті, а не в якості харчових добавок, полягає в тому, що ви набагато менш імовірно вживатимете його занадто багато. Рекомендована добова доза становить 75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків. Однак багато добавок у високих дозах містять 1000 мг на таблетку, що підвищує ймовірність побічних ефектів. Це може включати нудоту, блювоту, діарею, печію, шлункові спазми або здуття живота, втома та сонливість, головний біль або почервоніння шкіри.
Вітамін А: диня
Вітамін А, також відомий як ретинол або ретиноєва кислота, є поживною речовиною, яка допомагає зору, росту, діленню клітин, розмноженню та імунній функції. Експерти з Гарвардського університету рекомендують диню як чудове джерело вітаміну А, з 3382 МО вітаміну А на 100-грамову порцію.
Як пероральна добавка, вітамін А в основному корисний людям, які погано або обмежено харчуються або мають захворювання, що підвищують потребу у вітаміні А, наприклад захворювання підшлункової залози, захворювання очей або кір. Якщо ви приймаєте вітамін А через його антиоксидантні властивості, майте на увазі, що ця добавка може не мати таких переваг, як природні антиоксиданти в їжі.