Втрата ваги традиційним способом може бути непростою справою, навіть якщо ви готові дотримуватися здорової дієти та займатися спортом. На щастя, є дрібниці, які ви можете зробити, щоб скинути небажану вагу, і введення яблучного оцту у ваш розпорядок дня може бути одним із них. Відповідно до нещодавнього дослідження, невеликі кількості яблучного оцту можуть призвести до втрати ваги всього за 12 тижнів
Дослідники з Лівану оцінили 120 учасників у віці від 12 до 25 років, усі з яких страждали ожирінням або надмірною вагою, згідно з прес-релізом, в якому викладаються результати дослідження. Учасники були випадковим чином розділені на чотири групи на тримісячний період дослідження.
Ті, хто в перших трьох групах, були проінструктовані щодня вживати 5, 10 або 15 мілілітрів (мл) яблучного оцту, змішаного з 250 мл води. Четверта група отримувала плацебо, змішане з водою. Всі учасники випивали розчин вранці перед їжею.
Наприкінці періоду дослідження ті, хто пив яблучний оцет один раз на день, помітили значне зниження індексу маси тіла (ІМТ) і втратили в середньому 7 кілограмів. Ті, хто випив найбільшу дозу яблучного оцту, мали найбільш драматичну середню втрату ваги, скинувши приблизно 7.5 кілограми, тоді як ті, хто приймав дозу 10 мл, скинули приблизно 7 кілограмів, а ті, хто приймав дозу 5 мл, скинули приблизно 5 кілограмів.
Крім того, у групах, які вживали яблучний оцет, також спостерігалося зменшення об’єму талії та стегон, а також зменшення жиру в порівнянні з групою плацебо. За словами дослідників, ці зміни спостерігалися у всіх трьох групах, які пили яблучний оцет, незалежно від дози.
Однак у тих, хто приймав найвищу дозу (15 мл), було найбільше зниження таких маркерів крові, як сироваткова глюкоза, тригліцериди та холестерин.
Ці результати свідчать про те, що яблучний сидр може мати потенційну користь у покращенні метаболічних параметрів, пов’язаних із ожирінням і метаболічними розладами у людей із ожирінням. Результати можуть сприяти розробці рекомендацій щодо використання [яблучного оцту] як дієтичного втручання в лікуванні ожиріння.
Також варто відзначити, що всі учасники дотримувалися звичного режиму харчування та записували споживання їжі та фізичні вправи. Записи не відрізнялися між чотирма групами, що свідчить про те, що яблучний оцет міг викликати позитивні результати, кажуть дослідники.
Яблучний оцет показав багатообіцяючі результати в дослідженнях на щурах, а в невеликих дослідженнях на людях оцет також призвів до «втрати ваги, зменшення жиру в організмі та зменшення окружності ваги», як відзначили дослідники в дослідженні. Це може досягатися шляхом уповільнення випорожнення шлунка, змушуючи вас довше відчувати ситість і стримуючи апетит.
Незважаючи на те, що результати є багатообіцяючими, автори дослідження визнають, що досліджувана група була невеликою, що потенційно обмежувало можливість узагальнити результати для загальної популяції. Крім того, тримісячний період недостатньо довгий, щоб визначити потенційні довгострокові побічні ефекти. Однак жоден з учасників дослідження не повідомив про негативні побічні ефекти, пов’язані зі споживанням яблучного оцту протягом 12 тижнів.
Хоча в цьому плані дослідження втручання продемонструвало здійсненність і ефективність, що слугує для заохочення подальших випробувань, призначених для оцінки масштабованості та ширшого застосування, на цьому етапі слід проявляти обережність щодо узагальнення висновків, зроблених щодо незалежного впливу яблучного оцту на спостережуваних результатів.
Подальші дослідження вимагатимуть більш детальних звітів про дієту та споживання їжі, зокрема.