Вигляд і аромат лавандового куща в повному розквіті мають п’янку романтику, як ніхто інший. Крім того, що лаванда є важливою рослиною для додання аромату саду, вона вже давно цінується за свої терапевтичні та кулінарні властивості.
Це також одна з найкращих рослин для запилювачів, яку особливо люблять бджоли та метелики, і вона має неймовірно довгий період цвітіння. Коротше кажучи, він поступається більше, ніж приймає.
Знання того, як обрізати лаванду, дозволить підтримувати ці дивовижно запашні рослини в хорошому стані на довгі роки, а також гарантувати, що їхня структура залишатиметься акуратною та щільною, що особливо важливо, якщо ви вирішите озеленити лаванду.
Виростити лаванду з живців і насіння не складно. Однак, якщо неправильно обрізати, утворяться деревні рослини лаванди, які виглядатимуть непривабливо через пару років і вимагатимуть заміни. Тут ми детально розповімо все, що вам потрібно знати про те, як правильно обрізати лаванду, щоб отримати акуратні, здорові кущі з великою кількістю квітів.
Як обрізати лаванду – інструкція експерта
Багато садівників надто обережні при обрізанні лаванди, оскільки вони хвилюються, що стебла надто глибоко зрізають, що може нашкодити рослині. Однак знання того, як правильно обрізати лаванду, запобіжить цьому.
Виберіть правильний інструмент для роботи і переконайтеся, що вони чисті та гострі.
Майте на увазі, що у вашому саду є кілька видів цієї ароматної трави. Англійські лаванди, такі як Хідкот і Манстед, є найпопулярнішими та найвитривалішими.
Інші європейські сорти, а саме французька та іспанська лаванда, менш витривалі, і їм може знадобитися трохи більше догляду під час обрізання. Однак якщо ви дотримуєтеся кількох золотих правил, ви можете застосувати їх до всіх ваших рослин лаванди. Дотримуйтесь нашої простої покрокової інструкції, і ваші рослини будуть процвітати довгі роки.
Де робити різ при обрізанні лаванди
Обрізаючи лаванду, важливо зрізати її в правильному місці, щоб забезпечити майбутній здоровий ріст, і це трохи вище бічних гілок або вузлів листя. Ця частина рослини зазвичай зелена.
Опустіться нижче, і ви зріжете деревну частину рослини, а це не рекомендується. Однак ви можете трохи підрізати здерев’янілі стебла, щоб привести рослину в порядок.
Як обрізати лаванду в перший рік
Лаванда вимагає лише легкої стрижки в перший рік, але щоб рослини не стали довгоногими в майбутньому, важливо добре почати їх. Переконайтеся, що ви також знаєте, коли садити лаванду для здоров’я рослин.
Виконайте обрізку нової лаванди влітку, після того, як рослина відцвіте.
На цій ранній стадії обрізка полягає в тому, щоб стимулювати новий ріст і розвивати красиву форму горба. Якщо ви виростили лаванду з насіння або живців, тоді корисно прищипнути нові кінчики росту, щоб допомогти рослині стати кущистим.
Немає необхідності проводити весняну обрізку, коли лаванда тільки в перший рік. Ось покрокова інструкція щодо процесу:
- Використовуючи чистий гострий секатор, відріжте кожне стебло приблизно на третину, щоб видалити квіти та частину зеленого стебла.
- Не обрізайте рослину «сильно», наближаючись до дерев’янистої основи стебла – важливо залишати багато зелені на стеблах, коли рослини молоді.
- Спробуйте зробити рівномірну куполоподібну форму, залишаючи стебла довшими в середині та поступово скорочуючи їх у міру просування до зовнішніх країв рослини.
- Після обрізання лаванди ви можете отримати другий злив квітів. Обріжте їх так само, як тільки закінчите, але зробіть це задовго до настання холодної осені.
Як обрізати дорослі рослини лаванди
Рослини лаванди швидко приживуться, тому з другого року життя вам потрібно буде дотримуватися простого, але ретельного режиму обрізки, щоб підтримувати їх у формі.
Почніть з гарної стрижки лаванди в кінці літа або восени. Обріжте рослини приблизно на третину в листя, щоб зберегти їх привабливий куполоподібний вид. Для цього візьміть в жменю стебла і за допомогою чистого гострого секатора відріжте їх.
Намагайтеся підтримувати гарну округлу форму рослини, але не обрізайте надто близько до деревної основи стебла, інакше рослина може важко перезимувати.
Зробіть більш жорстку обрізку навесні, про що ми докладно розповідаємо нижче.
Обрізка лаванди навесні
Весна – час для більшої обрізки вашої лаванди, щоб звести до мінімуму розвиток здерев’янілих стебел і сприяти новому росту. Ви повинні зробити це на початку сезону, щоб дати рослині достатньо часу для відновлення.
Однак важливо не зрізати стебла занадто глибоко в стару деревину.
Якщо ви обріжете всю рослину назад до старої деревини, це може призвести до великих проблем.
Якщо зрізати стару деревину, яка не має листя, а нове листя не росте, то вона не виживе.
Кількість деревини вашої лаванди залежить від віку рослини та того, наскільки добре вона була обрізана в минулому.
- Візьміть стебло та огляньте його – ви помітите, що воно має дерев’яну основу під листям.
- Використовуючи чистий, гострий секатор, надріжте стебло приблизно на 5-7 см над дерев’яною основою, у листяну частину стебла. Уникайте різання деревини внизу.
- Ви можете обрізати жменю стебел за раз, а для живоплотів вам, можливо, буде легше використовувати ножиці.
- Спробуйте створити вашій рослині лаванди красиву округлу форму, обрізавши зовнішні стебла трохи коротше, ніж внутрішні.
- Якщо є мертві, пошкоджені морозом або хворі гілки, їх слід повністю видалити.
Як обрізати іспанську та французьку лаванду
Іспанська та французька лаванда є особливо привабливими сортами з характерними прямостоячими квітками у формі «метелика», які можуть бути фіолетовими, рожевими або навіть білими.
Рослинам потрібне сонячне світло, щоб процвітати, і вони не такі витривалі, як англійська лаванда. Однак їх не складніше обрізати та доглядати.
Як і при обрізанні інших сортів лаванди, просто обріжте приблизно третину росту рослини після цвітіння влітку. Однак не обрізайте стебла занадто далеко, оскільки це піддасть їм занадто сильний мороз протягом зими.
Ранньою весною зробіть сильнішу обрізку, стежачи за тим, щоб не зрізати мертву деревину.
поширені запитання
Що станеться, якщо не обрізати лаванду?
Якщо ви не обрізаєте лаванду, рослина швидко стане довгоногою, дерев’яніє і не зможе добре тримати власну вагу. Це означає, що стебла будуть перекидатися, коли вони будуть наповнені квітами, внаслідок чого рослина розповзатиметься і оголюватиме більше старої деревини в рослині.