эргономика кухни2

Ергономіка кухні – не проґавте ці важливі моменти при плануванні кімнати

Думаючи про планувальне рішення власної кухні, багато хто дбає лише про зовнішню привабливість. Але зручність має першорядне значення. Як здійснюється грамотна ергономіка кухонного простору?

Розміщення меблів

Важливо особливо ретельно уникати наявних перешкод. Кухонні меблі слід підбирати з підвищеною увагою. У цьому важливо враховувати як фактуру, і гармонійність колірного рішення. Плануючи придбання кухонних меблів, важливо подумати, наскільки зручно використовувати верхні полиці і нижні шафи. Важливо залишити місце на прохід, який не повинен бути занадто вузьким. Зверніть увагу, що необхідно передбачити місце для дверцят духової шафи, холодильника та предметів меблів.

Величезне значення в ергономіці кухні набувають вертикальні параметри техніки та меблів.

У них має вийти одна висота. Це створить безперервну робочу поверхню без перепадів на висоті. В результаті ви можете легко пересувати посуд з робочої зони прямо на варильну панель.

Якщо у вас болить спина, варто замовити меблі з різною висотою. При зростанні 170 см краще замовити меблі зі стільницею нижче 85 см, а раковину підняти вище на 10 см. Кут нахилу в цьому випадку постійно змінюватиметься, а болі в спині пройдуть або стануть не такими вираженими.

ергономіка кухні

Розташування в зоні видимості

Все має бути досить близько. Враховуйте, на якій висоті розташовуватимуться полиці з ящиками. Загальну висоту приміщення поділяють на такі зони:

• Дуже низька,

• Низька,

• Середню,

• Висока.

Зверніть увагу! Дуже низька і висока зони відносяться до тих зон, у яких найгірша видимість. А найчастіше використовуваними можна назвати низьку та середню зони. Оптимальною для ергономіки кухні можна назвати висоту робочої поверхні стільниці.

ергономіка кухні5


Устаткування місць зберігання

Важливо використовувати знання щодо горизонтального зонування. Це дозволить грамотно обладнати місця зберігання.

ергономіка кухні1

• На відстані до 40 см від підлоги виділяють дуже низьку зону. Вона є найнезручнішою для використання. Її вміст погано проглядається. Вона підходить для розміщення середніх важких речей, які використовуються нечасто.

• На відстані 40-75 см від підлоги розміщується низька зона. На даній відстані розміщують ящики та полиці шаф. Тут може зберігатися великий посуд та дрібна побутова техніка. Це з тим, що нижче їх незручно зберігати.

• На рівні 75-190 см виділяють середню зону. Тут чудово видно все потрібне обладнання. Дане місце є найбільш підходящим для зберігання дрібних і предметів, що б’ються. Тут можна поставити посуд, продукти, що часто використовуються, і столові прилади.

• Починаючи від 190 см знаходиться висока зона. Саме тут можна організувати додаткові полиці. Але тут їх встановлюють лише у разі дійсної потреби. Щоб звідси взяти якусь річ, необхідно стати на стілець чи драбину. Якщо вас влаштовує подібна перспектива, сюди можна поставити легкі предмети, що не б’ються.

ергономіка кухні4
ергономіка кухні3

Таким чином, правильно організувавши кухонний простір, все потрібне розташовуватиметься прямо під рукою.

Коментарі