Святкову запечену курку натирають маслом з травами і запікають разом з журавлиною, апельсинами і овочами в одній жаровні. Курка неймовірно соковита з вибухом смаку від смаженого часнику, ідеального поєднання спецій і божественного аромату цитрусових. Ідеальна страва до свят, але вона така смачна, що можна куштувати цілий рік.
Інгредієнти:
Курка:
- 1/4 склянки солі
- 8 склянок теплої води
- 1 ціла курка, 2 кг
Суміш з журавлини:
- 2 склянки свіжої журавлини
- 1/3 склянки світло-коричневого цукру
- 1 чайна ложка апельсинової цедри
- 1/4 склянки свіжовичавленого апельсинового соку (приблизно 1/2 апельсина)
Масло з травами:
- 6 столових ложок вершкового масла (кімнатної температури, 85 грам)
- 1 1/2 чайної ложки сухого листя чебрецю
- 1 чайна ложка сушеної петрушки
- 1 чайна ложка сушеного розмарину
- 1/4 чайної ложки протертої шавлії
- 1 чайна ложка апельсинової цедри
Овочі:
- 1 кг невеликої картоплі
- 2 середні жовті цибулини (нарізані кільцями)
- 2 великі моркви (розрізати навпіл, потім на 3-4 палички)
- 1 головка часнику (зубчики відокремити від шкірки)
- 1 апельсин (розрізаний на 8 частин)
- 1/2 лимона (на четвертинки)
- 1/2 склянки курячого бульйону
Приготування:
- Зв’яжіть курку кухонним шпагатом.
- У великій мисці розчиніть 1/4 склянки солі у 8 склянках теплої води. Дайте курці просочитися принаймні 30 хвилин.
- У середній мисці змішайте журавлину, коричневий цукор, апельсиновий сік та апельсинову цедру. Дайте йому відпочити, щоб журавлина просочилася.
- Змішайте вершкове масло кімнатної температури, сушене листя чебрецю, сушену петрушку, сушений розмарин, натерту шавлію та цедру апельсина, щоб отримати ароматне масло. Відкладіть
- У центр форми для запікання додайте картоплю, цибулю, моркву, зубчики часнику, 6 шматочків апельсина та 3 шматочки лимона, щоб зробити ложе для курки, а зверху залийте курячим бульйоном.
- Розігрійте духовку до 220 С.
- Дістаньте курку з розсолу, звільніть від шпагату і обсушіть паперовими рушниками. Коли курка висохне, пальцями обережно підніміть шкіру з курки, щоб послабити, створивши простір для частини суміші масла та трав.
- Переверніть курку так, щоб вона була тильною стороною догори, і натріть її трохи ароматним маслом з травами. Переверніть курку назад і покладіть її на овочеву подушку грудкою вгору. Натріть трохи вершкового масла під шкіру курки (робіть усе можливе, щоб воно рівномірно розподілилося і потрапило в якомога більше закутків під шкірою). Використовуйте решту масла з травами, щоб покрити шкіру зверху та з боків курки. Начиніть курячу порожнину відкладеними шматочками апельсина та лимона.
- Розкладіть ложкою суміш з журавлини (включно з соком) навколо овочів, а потім випікайте без кришки 15 хвилин при 220 С. Через 15 хвилин зменшіть вогонь до 180 С і випікайте протягом 1 години 20 хвилин.
Смачного!