Шакшука: секрети ідеальної смаженої яєчні з помідорами

Шакшука — це смачна і поживна страва, яка здобула популярність у багатьох країнах завдяки своїй простоті, швидкому приготуванню та чудовому смаку.

Її основою є яйця, приготовані в ароматному томатному соусі з додаванням спецій та овочів. У цій статті ми розглянемо історію шакшуки, поділимося класичним рецептом і розкриємо секрети приготування цієї смачної страви.


Історія та походження шакшуки

Шакшука походить з Північної Африки, зокрема з Тунісу, і стала популярною в інших країнах Близького Сходу, таких як Ізраїль, Ліван та Єгипет. Назва “шакшука” в перекладі з арабської мови означає “мішання” або “перемішане”, що відображає спосіб приготування цієї страви.

Шакшука почала набирати популярності за межами Північної Африки в середині 20-го століття, коли мігранти привезли свої кулінарні традиції до нових країн. Сьогодні шакшука є популярною стравою для сніданку або обіду у багатьох країнах світу.


Класичний рецепт шакшуки

Інгредієнти:

  • Олія оливкова – 2 ст. ложки
  • Цибуля – 1 велика, дрібно нарізана
  • Часник – 3 зубчики, подрібнені
  • Перець червоний – 1 шт., очищений від насіння і нарізаний кубиками
  • Помідори – 400 г (можна використовувати консервовані або свіжі, нарізані кубиками)
  • Томатна паста – 2 ст. ложки
  • Спеції: кмин – 1 ч. ложка, паприка – 1 ч. ложка, чилі-порошок – 1/2 ч. ложки (за бажанням)
  • Яйця – 4 шт.
  • Сіль і перець – за смаком
  • Зелень для подачі: кінза або петрушка

Інструкція:

  1. Підготовка овочів:
    • Розігрійте олію оливкову в глибокій сковороді на середньому вогні.
    • Додайте цибулю і смажте до прозорості, близько 5 хвилин.
    • Додайте часник і перець, смажте ще 2-3 хвилини до м’якшання перцю.
  2. Приготування соусу:
    • Додайте помідори та томатну пасту до сковороди. Перемішайте і доведіть до кипіння.
    • Додайте спеції: кмин, паприку, чилі-порошок. Посоліть і поперчіть за смаком.
    • Зменшіть вогонь і тушкуйте соус до загусання, близько 10-15 хвилин.
  3. Готування яєць:
    • У соусі зробіть невеликі заглиблення ложкою.
    • Обережно розбийте яйця в ці заглиблення.
    • Накрийте сковороду кришкою і готуйте до бажаного ступеня готовності яєць: білок повинен бути звареним, а жовток – трохи рідким.
  4. Подача:
    • Посипте шакшуку свіжою зеленню, такою як кінза або петрушка.
    • Подавайте гарячою з хлібом або питою.

Секрети ідеальної шакшуки

  1. Секрет соусу:
    • Для насиченого смаку використовуйте стиглі помідори або якісні консервовані помідори.
    • Не забудьте дати соусу достатньо часу на приготування, щоб він став густим і ароматним.
  2. Секрет яєць:
    • Яйця слід додавати до соусу обережно, щоб не пошкодити жовток.
    • Для досягнення ідеальної консистенції яєць, контролюйте час приготування під кришкою.
  3. Спеції:
    • Відрегулюйте кількість спецій відповідно до вашого смаку. Можна додати більше чилі або куміну для пікантності.

Шакшука – це не тільки смачна і ситна страва, але і чудовий спосіб почати день. Завдяки простим інгредієнтам і швидкому приготуванню, ця страва стане справжнім хітом на вашому столі. Спробуйте наш рецепт і насолоджуйтеся ароматною шакшукою разом з рідними та друзями.

Смачного!

Прокрутка до верху